AD-blacklist1

2017
máj.
02

Holnap Estöri döntő Kismartonban

Írta: Oszvald György

estori leadMa délben utazott el Budapestről az Esterházy Magánalapítvány felhívására és szervezésében zajló kreatív történelemi verseny döntőjére néhány fináléba jutott csapat, köztük a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai és a kísérők. A többiek Győrben csatlakoznak.

 

 

 

A döntőt az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) rendezik az Estreházy kastély Haydn termében május 3-án. Az első kreatív történelmi verseny témája az Esterházy család volt. Egészen pontosan a meghirdetett verseny – mely középdöntőjének 2. napjáról tudtunk tudósítani – téma megjelölése így szól: „Az Esterházy család – egy kivételes karrier a 17. században”. Ez azért fontos, mert az egyedülálló verseny célja, hogy a gyerekek önálló kutatás segítségével, kreatív eszközök felhasználásával ismerjék meg az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét.

 

  Nos, a középdöntő második napján a zrínyis diákok már túl voltak a megmérettetésen, s az eredményhirdetésen sem találkoztunk velük, ezért ma délben elmentünk a Hősök terére, ahonnan a különbusz indult. Igyekeztünk arra választ kapni, hogyan készültek az egyes fordulókra, mi a véleményük a verseny feladatairól, valóban szükség volt-e a kreativitásra a megoldásokhoz?

     

wstori final indulas 028

  balról: Szegedi Nóra, Szendi Péter, Turcsányi Tamara, Győri Krisztián, Billédiné Kertész Gabriella

 

   A Műcsarnok előtt találkoztunk a kőbányai csapattal, s az összefoglaló kérdésre elsőként Szendi Péter tanár úr válaszolt, sőt, még a csapatot is bemutatta.

   – Egészen odáig hadd menjek vissza, hogy amikor a középdöntő után a Kőbányai Híradó szentlászlós stábja kijött forgatni, azt javasoltam nekik, hogy ez a három gyerek nagyon jól tud interjút adni, őket kérdezze. És akkor ez a három gyerek álmodozott a döntőről, és ez a három gyerek most ott lesz a döntőben! A sikerükhöz több kolléga odaadó munkája is hozzájárult, az első perctől kezdve sokféle módon segítették a csapat felkészülését. Akik most itt vannak, Billédiné Kertész Gabriella tanárnő, a diákok Turcsányi Tamara, Szegedi Nóra és Győri Krisztián, végül jómagam, Szendi Péter. Szinte éjjel-nappal dolgoztunk a feladatokon, minden nap a könyvtárban ültünk és agyaltunk a megoldásokon.

 

  wstori final indulas 042 No, itt megszakítottuk a monológot, s gyorsan Tamara orra elé toltuk a diktafont. – Hogyan készült el a filmetek? Ki és hogyan tudta segíteni ezt a munkát? Volt-e forgatókönyvetek, narrációs vázlat, stb., stb.? Mivel forgattatok? – Hát, az alapötlet a tanár úré volt, ő tudott a kissé elfeledett devecseri Esterházy kastélyról, s azt javasolta, feltételezve, hogy ez másoknak majd nem jut eszébe, ott forgassuk le a filemet. Korában, a felkészülés folyamán a Szent László Gimnáziumtól kapott segítséget a döntőbe nem jutott másik két cspatunk, s reméljük, a döntősöknek pedig sikerült jól megoldani a feladatot.

 

   wstori final indulas 049Nórit a forgatás menetrendjéről szólt. – Szerepeltem benne, ez természetes volt. Ezeknél az epizódoknál meg volt beszélve, mikor mit csinálok. De sok minden ott, abban a pillanatban jutott az eszünkbe, de azért felvettük.

 

   Tamara kiegészítette az infót azzal, hogy ez az ad-hoc munka jellemző volt rájuk a középdöntőben is. -Tíz perccel az előadás előtt még hozzáírtunk a szöveghez, sőt, néhány gondolatot át is rendeztünk, s ez eléggé ciki volt, mert ugye, hárman mondtuk az előre megkoreografált prezentációt, így mindenkinek meg kellett tanulnia az új szöveget, mikor mi következik… De sikerült.

 

  wstori final indulas 044Közben megérkezett a lányok szerint „a csapat esze”, Krisztián is. Természetes, hogy a középdöntő filmes emlékeiről kérdeztük. – Hát, jó emlékeim maradtak… Hmmm. Na, ezen jót nevettünk, Krisztián meg érezte, hogy bővebben kell mondania valamit. Nos, ez a bővítés igazán kreatív volt: – Jó lesz, hogy ezt a döntőt felveszik, mert benne leszünk a tévében, s híresek leszünk!

   Ennyi! – mondaná itt egy rendező, azonban kíváncsiak voltunk arra, hogy a „humorgyáros” hogyan készült fel egyénileg a fordulókra? – Elsősorban sokat olvastam, főleg rövid távra igyekeztem rögzíteni az információkat, s igyekeztem a lényeges dolgokra figyelni, s ezek köré csoportosítani a többi adatot.

 

   Kérdeztünk még egy meglepőt, nevezetesen, elképzelhető-e a dobogós helyezés? Tamara rendkívüli diplomáciai érzékkel válaszolt: – Olyan már nincs, hogy mi vesztettünk. Az, hogy bejutottunk a döntőbe, ez már zseniális. Bármilyen eredményt is hoz a döntő, már nyertünk!

   

  Begördült a busz, a Műjégpályával szemben parkolt le, s a csapatokkal utazó szervező Rónai Judit (balra lenti kép) névsorolvasását tartott. Volt, akikre még várni kellett, ezt a néhány percet használtuk ki néhány kérdésre. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a csapatok digitális címerrel és díszlettel, „hozott kincs” készítésével és werkfilmmel készültek a döntőre.

 

   wstori final indulas 116Hány csapat száll fel a buszra Budapesten és hol lesz a többiek csatlakozása?

   – Innen kilenc csapat megy, a többieket Győrben vesszük fel. Örömmel mondom el azt is, hogy valamivel több mint 100 csapat nevezett, közülük a döntőbe 14 csapat 42 tizedik osztályos diákja jutott, nyolc vidéki, öt budapesti és egy határon túli iskola képviseletében.

 

   Nem maradt más feladatunk, mint egyfajta „búcsúztató bizottság” szerepét magunkra véve jó versenyzést kívánni és integetni egyet.

 

   Az érdeklődőknek jó hír, hogy a döntőt élőben közvetítik a  https://youtu.be/I5MFuub2S-o közösségi videómegosztó portálon.

 

   Az indulásról készült képeinket ITT tekinthetik meg.

Fotó: 10kerkult.hu/OGY