AD-blacklist1

2017
már.
08

Csak a pályázati programnak van vége

Írta: Oszvald György

recefice leadÖt éves program zárult le a Kőbányai Rece-Fice Óvodában. 2012-ben pályázott és nyert támogatást az óvoda a migráns hátterű gyermekek nevelésének és oktatásának segítése TÁMOP programban. Február végén kiállítással és színes, egész hetes rendezvénnyel zárták vállalt feladataikat.

 

 

Szerkesztőségünk az évek során több, a pályázaton nyertes óvodában is járt és tudósított az egyes rendezvényekről. Ezek látványosan dokumentálták, hogyan tartják tiszteletben a magyar óvodák a migráns gyerekek kultúráját, szokásait. Miközben a Rece-Fice Óvodában a kiállítást néztük és fotóztuk, Házi Melinda, az óvoda vezetője röviden összefoglalta a programjukat.

 

    recefice4– Azt emelném ki, hogy a pályázatunkat két tematika köré építettük. A beilleszkedés megkönnyítésére és segítésére több alkalommal is megrendeztük a nemzetek hete programsorozatot. Ezzel a multikulturális szemlélet alakítása volt a célunk a szülők körében. A kelet-ázsiai, és egyéb kultúrák sajátos hagyományainak, szokásainak bemutatására pedig a gyerekek anyanyelvükön mondtak verset, énekeltek, de közös produkciókbna, játékokban is részt vettek és a kiállításaink is változatosak voltak.

   A másik oldalon pedig kidolgoztunk egy rendszert, mely a migráns gyermekek kompetenciáinak mérését szolgálta.

 

   – A nyelv vagy a magyar szokások, a foglalkozások rendje okozott nagyobb gondot?

   – Lényegében mindkettő. Sok türelem kellett és kell hozzá, egyik megértése segítette a másik megértését. Talán az óvodai rend elfogadása könnyebben volt érthető, hiszen itt a magyar többség szinte vitte magával a migráns gyerekeket, megértették, mit kell tenniük.

  

recefice1

  

recefice2   

   – Milyen nemzetiségek fordultak meg az óvodában?

   – Kínai, vietnámi, török, ukrán gyerekek, az arányuk évente más és más volt.

 

recefice5

    

recefice7

 

   A programzáró alkalmából egy egész hetes eseménysort szerveztek az óvodában február 20-ával kezdődően, mely a kiállításon túl kézműves foglalkozásokat, táncházat, zenés táncos előadásokat is tartalmazott. Felléptek mások mellett a Katáng zenekar, a Trambulin Színház, a Kroó György Zeneiskola diákjai a nemzetek zenéi előadással, a Magyar-Kínai Két Tannyelvű iskola művészeti csoportjai, de volt magyar népi játszóház is. És természetesen, nem maradhatott el a sorozat végén a torta sem!

 

   recefice6Ugyan a pályázati program ezzel lezárult, de biztosak vagyunk abban, mind a Rece-Fice Óvoda, mind más intézmények továbbra is nagy figyelemmel végzik majd a migráns gyerekek beilleszkedését, ugyanakkor nemzeti identitásuk megőrzésének elősegítését.

 

 

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY