AD-blacklist1

2017
feb.
26

150 felett…

Írta: Oszvald György

szent laszl2Korábban beszámoltunk már arról, hogy a középiskolák – egy adott mérési szisztéma szerint felállított – rangsorában a kőbányai Szent László Gimnázium előkelő helyet ért el. Hasonló, de a budapesti általános iskolák rangsorát állította fel a legjobbiskola.hu szerkesztősége.

 

 

 

Miközben éppen egy, a középiskolai felvételiről szóló anyagot szerkesztünk és írunk, érdekes és figyelemre méltó – hisszük, most húsbavágó fontosságú – információt kapott szerkesztőségünk. A legjobbiskola.hu internetes oldal felállította Budapest összes általános iskolájának rangsorát (kivéve a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumi osztályos iskolákat, lévén itt már eleve egy felvételi szűrés).

 

   A cikk szerzői 2015-ben már megszerkesztettek egy százas listát, most ezt és a legutóbbi kompetencia-mérés adatait vették alapul. Ennek átlaga matematikából: 1618 pont,
szövegértésből: 1567 pont.

 

   Végignéztük a listát, melyben 277 besorolt iskola közül a Bornemissza Péter Gimnázium, Ált. Iskola, AMI és Sportiskola a legjobb kőbányai intézmény, a 6. helyen áll. Pontszámai: 1867/1861 (matek/szövegtértés). A Szent László Általános Iskola a 79. helyet foglalja el. 1702/1641 matek/szövegértés pontszámokkal.*

   Javasoljuk a kerületi iskolák statisztikájának a megtekintését is.

 

A további kerületi iskolák:

 

106. Janikovszky Éva Általános Iskola, 109. Kada Mihály Általános Iskola, 115. Janikovszky Éva iskola Üllői úti tagozata, 149. Keresztury Dezső Általános Iskola, 155. Harmat Általános Iskola, 186: Kertvárosi Általános Iskola, 194. Szervátiusz Jenő Általános Iskola, 212. Széchenyi Általános Iskola, 222. Fekete István Általános Iskola, 228. Bem József Általános Iskola, 271. Orchidea Általános Iskola.

 

   2015-ben nem volt kőbányai általános iskola a legjobb 100 között, igaz, az a lista országos volt és tartalmazta a 6 és 8 osztályos gimnáziumokat is. A 2016-os eredmények alapján megnéztük, az átlaghoz viszonyítva hogy állnak a kerületi sulik a „szülők színe” előtt.

 

   Az átlagot – bár vannak számunkra nemigen érthető besorolások – úgy a 176. és 200. hely között érik el az iskolák, előtte jobbak, utána rosszabbak az átlaghoz viszonyított mérőszámok. Az átmeneti sávban (de itt-ott máshol is) találtunk olyat, hogy az egyik tárgyból bőven az átlag fölött, a másikból meg alatta van az iskola, máshol fordított a helyzet, s arra nincs magyarázat, miért ez vagy az van előrébb sorolva.

    Ezekkel együtt is szomorú, hogy a kőbányai iskolák közül csak egy fért be az első 100-ba, s a többiek inkább a mezőny végén kullognak – kivéve a két Janikovszky, a Keresztury és a Kada iskolákat. Ők még 150-en innen vannak…

 

   Azt írja legjobbiskola.hu, hogy a listával a kisgyermekeiket az általános iskolába beirtani köteles szülőknek kíván segíteni. Hát, a lista szerint a kőbányai szülőknek nem lesz könnyű dolga. Úgy tudjuk, március 6-7-én le kell adniuk a leendő elsősök beiratkozási lapjait a kiszemelt iskolákba…

 

 */ javított szöveg, az elsőként közzétett cikkben a Bornemissza nem szerepelt. Megjegyezzük még, hogy a X. kerület iskoláéinak felsorolásában a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium  szerepel, de a listában már nem. (-a szerk.) 

 

Fotó: kistk.hu, eduline.hu