AD-blacklist1

2016
nov.
25

Nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Írta: Oszvald György

G u cimer EL sajttaj 005Ma délután egy óra előtt néhány perccel tűzveszélyes helyzet alakult ki a Szent László Általános Iskolában. A tűzoltók az értesítés után pár perccel megérkeztek, s fél órán belül semlegesítették a tüzes helyzetet.

 

 

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagyon gyorsan, 13.26-kor tette ki honlapjára a hírt az iskolai tűzesetről:

 

„Kisebb parázslás miatt riasztották egy iskolához a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest 10. kerületébe, a Szent László térre. 
A kiérkező rajok megállapították, hogy az iskola alagsori technikatermének konyhájában keletkezett mintegy fél négyzetméternyi izzás és parázslás, amit a tűzoltók megszüntettek. Az épületben tartózkodó 630 diák és 70 tanár a tűzriadó tervnek megfelelően elhagyta az épületet. A füsttel telítődött helyiségeket a tűzoltók átszellőztették” – írták a közleményben.

 

   Szerkesztőségünk kora este, hat óra után érte el telefonon Menyhárt Sándort, az iskola igazgatóját, s arra kértük, mondja el olvasóinknak a részleteket is. Íme.

 

SztL isk sulitanc 062   – Nem vitás, ha délután egy óra körül bármelyik szülő csak annyit hallott az esetről, hogy tűz miatt ki kellett üríteni az iskolát, bizony kétségbe eshetett. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a rendkívüli helyzet után vagy már az alatt is sikerült részletekhez jutniuk a gyerekektől vagy a kollégáktól.

   Az alagsorban a technika terem közös az életvitel teremmel, s ehhez a tevékenységhez mikrohullámú sütő és egy nagyobb méretű elektromos lap (rezsó -a szerk.) is tartozik. Ezen volt a közleményben említett izzás. Beolvadt a konnektor is, meg leesett több csempe is a hő következtében.

   – Csak izzás volt vagy nyílt lángot is kellett oltani?

   – Amikor lementem megnézni, mi is történt, mert órám volt éppen, a kollégáim már egy poroltót rányomtak, de ez kevésnek bizonyult. Az egész onnan indult, hogy az egyik kolléganőm erős füstszagot érzett a földszinten, azonnal szaladt felderíteni, honnan jön, megtalálta az életvitel termet, s szerencsénkre, egy testnevelőnk a közelben volt, ők oltottak először. Annyit sikerült elérniük, hogy csökkent a láng, de óriási lett a füst. Ekkor szóltak nekem, s látván a kialakult helyzetet, azonnal lerendeltem a tűzriadót. Megszólalt az előírt szaggatott csengő, s minden kollégám azonnal tudta, mi a teendő ilyenkor.

   SztL isk sulitanc 162A közleményben említett nagyságrendből az következik, mindenkit kimenekítettek az épületből

   – Igen, annyit tennék hozzá, hogy a 70 tanár inkább úgy helyes, hogy 70 felnőtt, mert voltak köztük nem tanárok (takarító személyzet, technikai munkatársak, stb.) is. A gyerekeknél stimmel a szám. Érdekességként jegyzem meg, s itt is megköszönöm Széll Rita igazgató asszonynak, hogy a kényszerhelyzetben beengedte a zeneiskolába a gyerekinket. Ugyanis akadt köztük nem egy, aki vagy ebédelt vagy testnevelés órán volt, s egy szál pólóban, ingben nem lett volna kellemes kint ácsorogni. Ugyanis a kiürítés miatt már nem mehettek fel az első emeletre, ahol az osztálytermük volt.

  – Milyen gyorsan zajlott le a szakszerű beavatkozás?

  – Egy óra kilenc perckor telefonáltam a tűzoltóknak, néhány perc múlva már egy rendőrautó az egyik irányból lezárta az utcát, majd 2-3 perec múlva megérkeztek a tűzoltók is több szerkocsival és darus autóval. Sőt, kispesti raj is jött, úgy tudom, a Richter környékén éppen befejeztek valami munkát, mikor megkapták a riasztást. Szóval, az is igaz, hogy nagy erőkkel vonultak ki a szerény tűzhöz. De akkor még nem lehetett tudni a valós állapotokat.

    A főbejáraton vezették be a gyorsan összeszerelt tömlődarabokat, bár nem tudom, használtak-e vizet, de az biztos, nem csináltak árvizet. Közben a közterület felügylet autója a másik irányból is lezárta az utcát, így zavarás nélkül ment minden a maga útján.

   SztL prezik 008Nem tudom, hányan, de emeletről emeletre végigjárták a tűzoltók a termeket, s meggyőződtek arról, senki nem maradt az épületben. Biztos, ami biztos, hiszen a füst meglehetősen nagy volt. Délután kettőre már mindennel végeztek, vissza is mehettünk, s ahogy mondja, hogy fél kettőkor már kint volt a honlapjukon a közlemény, akkor az is feltételezhető, már akkor befejezték a tényleges oltást, csak a „papírmunkát” végezték utána.

 

 Fotó (illusztráció): 10kerkult.hu/archív