AD-blacklist1

2016
okt.
17

Több, mint gyök kettő a négyzeten

Írta: Oszvald György

SztL Gimi Erasmus 104leadNem, nem, kedves olvasó! A címben jelzett állítás nem egy elképzelt matematikai művelet eredménye és az állítás közé tesz matematikai jelet: a kőbányai Szent László Gimnázium múlt heti, az Erasmus program keretében megrendezett nemzetközi matematikai versenyét igyekszik minősíteni.

 

 

Történt ugyanis, hogy a magyarok mellett lengyel, olasz, angol, német és francia fiatalok gyűltek össze egy három napos matematikai versenyre október 10-14-e között. A matematika kreatív alkalmazása, a feladatmegoldások mellett jutott idő a fővárossal és a helyi nevezetességekkel való ismerkedésre is.

 

   SztL Gimi Erasmus 090A kurzus egyik vezetője elmondta szerkesztőségünknek, hogy a fiatalokat hat csoportba szervezték, ezeket színekkel jelölték, és a csoportokba minden országból egy-egy diákot osztottak be. A munkanyelv az angol, s ez a tény, túl minden hasznosságán, bizonyára sokat segített a barátságok kialakulásában is. (képünkön Failné Sebestyén Ágnes)

  

   – Mi lesz a mai program?

   – Az első részben egy óra áll rendelkezésre, hogy egy korábbi feladat megoldását prezentálják a kisorsolt sorrend szerint. A második rész pedig maga a verseny, amely időtartama két óra. Mindegyik csoport kap egy borítékot, benne 20 feladattal.  Az ebéd után városnézés, benne a Parlament és a Szent István bazilika megtekintése, séta a Hősök terén és a Deák téren. Este hat körül mindenki hazamegy a vendéglátóihoz.

 

   SztL Gimi Erasmus 141A feladatok megoldásánál és a beadásnál egy érdekes, az olaszok által kidolgozott eredményszámításra hívták fel a figyelmünket. E szerint óriási lehetőség van a taktikázásra a beadásoknál. A rendszer használatát könnyíti, hogy minden feladat megoldása egy szám. Ha jó, akkor pont jár érte, ha nem, akkor levonás, azaz mínusz 10 pont. A kivetítőn azonnal látni lehet az aktuális eredményt, ennek révén lehet taktikázni, de az utolsó 10 percben elsötétül a képernyő. Itt már emlékezetből kell taktikézni.

 

   Van egy jolly joker is, ami azt jelenti, hogy adott feladatra „dzsolit” lehet kérni, s ha jó a megoldás, duplán számít a pont.

 

    SztL Gimi Erasmus 178Azzal is lehet befolyásolni a pontszámot, hogy mikor adják be a megoldást. Ha az elején, akkor kevesebb pont jár, ha a vége felé, és ráadásul egy nehezebb pontértékű a feladat, akkor – esetleg a „dzsolival” kombinálva – egészen magas pontszám is elérhető.

  És van még egy érdekesség. Aki elsőnek adja be a megoldást, és az jó is, az többet ér, mint aki ugyanazt később adja be.

 

   Hát, mit mondjunk? Tiszta matek! Tévedni nem lehet, a beíró felület egyértelmű, csoport azonosító, feladatszám, eredmény, s minden mást az erre a célra kifejlesztett program regisztrál és számít ki.

   Csodálkoztunk eleget, beírtunk magunknak az eddigiekért 10 pontot, s kérdeztünk tovább.

 

   SztL Gimi Erasmus 163Milyen értékkel rendelkezik egy ilyen nemzetközi verseny megrendezése a gimnázium szempontjából? Például növeli a presztízsét?

   – Biztosan. Ennek híre megy, ha máshogy nem is, de a gyerekek révén, s a szülő azonnal reagál, hű, hát itt még ilyen versenyt is rendeznek? S egy sajátos információs lánc alapján máris megnő az esélye, hogy ezt a gimnáziumot fogja egy gyerek a jelentkezési lapon első helyen jelölni.

   – Hogyan érvényesül ez a fenntartói szinten? „Jobb helyre” sorolják esetleg az intézményt?

   – Hát, ilyen részleteket nem tudok, de azt igen, hogy ez egy sajátos program. Kevés magyar iskola tud róla, még kevesebb van benne. A mi jelenlétünk az olaszoknak köszönhető. Van egy olasz testvérgimnázium, amellyel diákcsere kapcsolatunk van, s ők nyertek egy európai pályázatot. A meglévő kapcsolatainknak köszönhetően felkértek minket a partneri részvételre. Tudomásom szerint Magyarországról még a Fazekas Gimnázium van benne ebben a versenyben. Hozzá teszem, a mi szempontunkból ez egy kicsi szelet, mert csak ebben a programban veszünk részt.

 

   Megtudtuk még azt is, hogy fordulónként más és más ország a vendéglátó, s ez most az ötödik helyszín, így ez az utolsó forduló. Jövő tavasszal a franciáknál lesz a hivatalos zárás, egyben a három éven át tartó sorozat végső lezárása is.

 

  Számunkra pedig elérkezett az a pont, ahol jelenlétünk már zavarta volna a versenyt, így elköszöntünk, s négyzetre emeltük a gyök kettőt.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY