AD-blacklist1

2015
ápr.
13

Tutta Forza-karcok a jégen

Írta: Oszvald György

tutta hoki 225leadA budapesti Tüskecsarnokban szervezett nemzetközi jégkorong-gála „résztvevője” volt a kőbányai Tutta Forza zenekar nyolc fős rézfúvós különítménye április 10-12-e között. Szerkesztőségünk a második napon kísérte figyelemmel a szokatlan szereplést.

 

 

Szó, ami szó, igencsak nagy élmény néhány méterre a palánk mellől nézni egy válogatott jégkorong-mérkőzést. Ezt az élményt a Tutta Forza zenekarnak köszönhette szerkesztőségünk. Történt ugyanis, hogy a zenekar meghívást kapott a budapesti nemzetközi jégkorong-gálára, hogy a meccsek után a győztesnek játssza el a nemzeti himnuszát. Bár Bakó Roland karnagy meghívása mindegyik alkalomra szólt, a háromnapos esemény záró összecsapására, a Magyarország – Szlovénia mérkőzésre volt lehetőségünk elmenni.

   Igazság szerint, a meghívásról már korábban is tudtunk. Bakó Roland elmondta, hogy a februári „hálaadó” koncert után kapták a felkérést a jégkorong szövetségtől, mivel annak egy képviselője jelen volt az előadáson, s nagyon tetszett neki a produkció. Ám részleteket nem árult el. A beszélgetésünkön szenzációsnak értékeltük a felkérést, és jeleztük, ha lehet, szívesen elmennénk megörökíteni.

 

   tutta hoki 205Így történt, hogy zenekar rézfúvós „szekciójával” vasárnap délután elmentünk a Tüskecsarnokba. Bakó Roland azt javasolta, a szereplés részleteiről kérdezzem Kókai Márkot (képünk), mivel ő hokizik, sőt, játékvezetői képesítése is van. Így tettünk, a második szünetben, a rövid próba után ültünk le Márkkal.

 

    ‒ Hát, akkor mondd el kérlek, mi a kapcsolat közted és a meghívás között!? Bakó Roland azt mondta, te vagy az „illetékes”... – küldtünk egy ,,hosszú passzt" Márknak.

    ‒ Igen, tényleg én vagyok a kapocs, sőt az ötlet is tőlem származik. Tudni kell, hogy jégkorongozom az OB III-ban, ez afféle félprofi bajnokság, s a februári koncertünkre meghívtam a csapattársaimat. Az egyikük magasan jegyzett jégkorong játékvezető, emellett a szövetség utánpótlás válogatottjait menedzseli. Valójában ő volt az, aki, mivel nagyon tetszett neki a koncert, beajánlott minket a szövetségnél. Mondván, lesz a válogatott világbajnoki felkészülését segítő gála, s mennyivel jobb lenne az élő zene, mint a gépről bejátszott. A közvetítésével felvettem a kapcsolatot a szövetség főtitkárával, Kovács Zoltánnal és a kommunikációs menedzserrel, elmondtam nekik mit tud a zenekar vállalni. A reagálás pozitív volt, tetszett nekik, hogy egy jégkorongos srác zenél a válogatott meccsen. Megbeszéltük, hogy egy szűkebb összeállításra lenne szükség, mert a teljes zenekarnak nem lenne hely, így szűkült a „játékoskeret” egy nyolcfős rézfúvós kamara csoportra. Hát, ennyi a történet…

 

   ‒ Született-e valami írásos felkérés is?

   ‒ Nem kellett, hiszen az első beszélgetés után mindent e-mailben intéztünk.

 

   ‒ Megvalósult a meghívás, itt vagytok, már játszottátok is a magyar himnuszt. Hogyan érzitek magatokat? Mennyire szokatlan, mennyire új ez a fellépés?

   ‒ Hát, nagyon más, mint például egy fesztiválon zenélni. A fiúk gyakorlatilag még nem jártak hokimeccsen. Élvezték a játék lendületét, az ütközéseket, a technikás korcsolyázást. A belépőnk feljogosított minket arra, hogy egészen közel lehessünk a pályához, és ez sem mindennapos dolog. Az sem mindegy, hogy itt a teltház durván háromezer főt jelent, és ilyen létszám előtt zenéltünk. És az is fontos, hogy egy teljesen új színe is lett a zenekarnak ezzel az összeállítással.

 

   ‒ Volt-e nehézségetek valamelyik himnusz megtanulásával?

   ‒ Úgy tudom, Roland megkérte Werner Gábort, hogy készítsen egy hangszerelést erre a felállásra, majd amikor ez kész volt, a kottákat megkaptuk, mindenki gyakorolt otthon és utána volt két komoly közös próbánk is. Ezen kívül itt, az öltözőben is eljátszottuk mindig azt, amelyik éppen várható volt. Nem okozott nehézséget, segítettek a weineresek is (Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola – a szerk.). Igaz, én kicsit izgultam, de a hokis barátaimtól jó visszajelzést kaptam, jól szólt a zenekar, jól mutatott a jégen a csapatunk.

   tutta hoki 236   ‒ Eddig arról beszéltünk, hogyan jött ez létre, milyen érzéseket vált ki egy szokatlan környezet. Ám az sem mellékes, hogyan látod a magad szerepét?

   ‒ Mindig úgy voltam, hogy ha mondták, valahová menni kell, akkor tettem, amit ott kellett csinálni: próbálni, fellépni meg hasonlók. Ez más volt! Tárgyaltam, információt adtam, közvetítettem, egyeztettem. Szokatlan feladat volt, éreztem a felelősségét, éppen azért végig paráztam ezt az időszakot. Azért élveztem is, hogy egy jó dolgot csinálok. Az pedig az én személyes örömöm, hogy összejött a trombitázás meg a hoki, és, hogy megférnek egymás mellett. A Tutta Forzában jól érzem magam, sok új dologgal találkozom, amennyit kell, tudok fejlődni is. A hokiban pedig, miután az U20-ban abbahagytam a játékot, örömet okoz, hogy most az OB III-ban játszhatok. Második éve aktív játékvezető is vagyok. Másfelől gimnazista vagyok, most fogok érettségizni, s szeretnék tovább tanulni.

 

tutta hoki 103Nem sokkal később kihasználtuk, hogy összefutottunk Márk egy szövetségben dolgozó barátjával. Arról kérdeztük, mi a véleménye a Tutta Forza jelenlétéről. Elmondta, a hokisoktól nem idegen a szokatlan megoldások alkalmazása, s ez a lehetőség „karcolt egyet a jégen”. A szövetségben mindenkinek tetszett az ötlet, s most már az is elmondható, a zenekar élő részvétele a himnuszok eljátszásával nagyot dobott az amúgy is nagyszerű hangulaton. Annyit megtudtunk még, hogy a jégkorong most debütált a Tüskecsarnokban, s a Tutta Forza részvétele méltó volt ehhez az alkalomhoz.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT 

fotó: 10kerkult.hu/OGY


2015. évi Hoki Gála 

 

Magyarország – Ausztria 3:2   (2:0, 1:1, 0:1)

Ausztria – Magyarország 2:4   (2:0, 0:1, 0:3)

Magyarország – Szlovénia 2:4  (2:1, 0:1, 0:2)

 

„A 2015-ös Hoki Gála második, vasárnapi mérkőzésén a két nappal korábban legyőzött Ausztriához hasonlóan a májusi A-csoportos világbajnokság felkészülésének elején járó Szlovéniával találkozott felnőtt válogatottunk a Tüskecsarnokban.

tutta hoki 179Ugyanolyan gyors két góllal szomorította a magyar válogatott Szlovéniát a vasárnapi felkészülési meccs elején, amilyenekkel általában az ellenfél szokta a mieinket. Előbb a feltűnően aktív Sebők Balázs lőtt laposan a kapuba Hári János mesteri passza után, majd Sofron István gyönyörű csel után eleresztett lövése pattant be a szlovén kapus, Gasper Kroselj válláról, így a 8. percben már 2–0 volt ide. És lehetett volna több is, ha a magyarok kicsit pontosabbak a befejezésnél, ehelyett a 16. percben Jan Urbas lógott meg a jobb szélen, majd középre adása Varga Arnold korcsolyájáról pattant a kapunkba, így 2–1-es magyar vezetéssel zárult az első harmad. Nem véletlen, hogy a szünet után a vendégek kezdtek inkább rohamozni, és csak a többek között fejjel is védő Rajna Miklósnak köszönhetően maradt el az újabb szlovén gól. Aztán enyhült a nyomás, és a mieink olyannyira kiszabadultak, hogy összesen 3 perc 44 másodpercet töltöttek emberelőnyben a szlovén kapu előtt (ebből 16-ot kettősben), azonban az újabb magyar gól elmaradt. A másik oldalon viszont sajnos összejött. 
A 38. percben Urbas érkezett remekül középen, és egyenlített. Majd bő húsz perc és a második szünet után Marcel Rodman révén már a vendégek szerezték meg a vezetést. A 33 éves csatár gyönyörű egyéni megoldásával felidézte vele kapcsolatos válogatottbeli és EBEL-es rémemlékeinket. Ugyan ekkor még majdnem egy teljes harmad, több magyar helyzet és három emberelőny is hátravolt, már csak egy szlovén üres kapus gól maradt a végére. Az osztrákok elleni duplagyőzelem után így a főpróba kicsit keserűbb lett, de nem bánjuk, ha a folytatásra a színházi mondás lesz érvényes, és az előadás, vagyis a krakkói vb jól sikerül…” – írják a meccsről a szövetség honlapján.


A Tüskecsarnok története

A Tüskecsarnokot eredetileg 1993-ban kezdték építeni, a tervezett budapesti világkiállításra, a Lázár Antal és Magyar Péter által vezetett A&D Stúdió tervei alapján, de a beruházást később leállították.

A kormány 2012 márciusában döntött arról, hogy befejezi a félkészen álló létesítményt, a Nemzeti Sportközpontok pedig 2012 áprilisában kötött szerződést a tervezővel. A kormány 2013-ban kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a beruházást. A kivitelezési munkákat a SWP konzorcium végezte.

 

Tuske latvany 02 613x200

 

„Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy eltüntessük Budapest egyik szégyenfoltját, és befejezzük azt a Tüskecsarnokot, amely több mint másfél évtizedig félkészen állt. Azoknak építjük, akik egy XXI. századi fővároshoz méltó körülmények között szeretnének kikapcsolódni, legyen szó akár sportolásról, akár kultúráról” – mondta 2013-ban a beruházásért felelős Vígh László a közbeszerzési eljárás lezárultakor.

A Tüskecsarnok melletti uszoda 2015 második felére készülhet el.