AD-blacklist1

2013
jan.
16

Ígéretek: fűthető pályák, új stadion

csanyi futballforum mtiA magyar futballfórumon a hazai szakszövetség vezetője az idei évre négy fő fejlesztés területet jelölt ki. Ezek közül az egyik az infrastruktúra. Az új Nemzeti Stadion 2017-re készülhet el.


A Magyar Labdarúgás Fóruma elnevezésű rendezvényt tartották ma a budapesti sportarénában. Az előadások a sportegészségügyet, a sportpszichológiát, a futball-létesítmények és a szurkolók helyzetét, az utánpótlás-képzést és a játékvezetést, valamint a magyar labdarúgás gazdasági alapjait és az amatőr futball fejlesztését érintették.


Csányi Sándor, a házigazda Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a fórumon elmondta, jogosnak, de aránytalannak nevezte a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a magyar válogatott soron következő hazai, románok elleni világbajnoki selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani.
Csányi beszédében négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra vonatkozóan: az edzőképzést, a magyar játékosok szerepeltetését, a női futballt és az infrastrukturális fejlesztések folytatását.
A magyar fiatal játékosok nagyobb arányú élvonalbeli szerepeltetését többek között úgy kívánja elérni az MLSZ, hogy a televíziós pénzek és egyéb bevételek elosztásakor fontos szempont lesz, a csapatokban hány hazai nevelésű játékos futballozik.


Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta, idén 120 új pálya építése és 200 felújítása szerepel a tervek között, továbbá valamennyi élvonalbeli stadiont fűthetővé kell tenni, mert a magyar csapatok számára nagy hátrányt jelent a több mint két hónapos téli szünet, miközben máshol ennél zordabb körülmények között is folytatódik a játék. Hozzátette, a tervek között szerepel a központi jegyértékesítés, a szurkolók személyi azonosítása a belépéskor, illetve minden stadionban kamerarendszer felállítása, s ezek együttes megvalósulása azt eredményezheti, hogy a stadionokban lebonthatják a játékteret a nézőktől elválasztó kerítéseket.
Csányi Sándor komoly vállalást is tett: az elkövetkezendő négy évben – az utánpótlást is beleszámítva – 32 világversenyt rendeznek, s szerinte ebből legalább hatra kijut a magyar csapat.


Ha már stadionhelyzet: Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) főigazgatója szerint reálisan 2016 végére, 2017 elejére készülhet el az új nemzeti stadion, amelynek bekerülési költsége a jelenlegi számítások alapján 60 és 80 milliárd forint között lesz.


(MTI) (fotó: MTI)