AD-blacklist1

2014
jún.
17

Kihelyezett Fradi-otthon

tse-palya magyarfutball.huJúnius 30-ig el kell kezdeni a Bihari úti Törekvés-sporttelep átépítését, amelyben az FTC közreműködik. Bár elvileg a két új nagypályát csak a klub női csapatai használhatnák, a lehetőség adott arra, hogy a focirészlegből bárki ide jöjjön.

 

 

 

 


Ha kissé késve is, de részletesebben foglalkozunk alább a Törekvés-sporttelep sorsával. Mint arról beszámoltunk, a képviselő-testület jóváhagyta azt a megállapodást, amiben a helyhatóság és a Ferencvárosi TC megegyezik a Bihari úti központ (részleges) felújításáról.


Az előzményekről még Radványi Gábor alpolgármester kérdeztük májusban, a testületi ülés előtt. Mint mondta, az FTC Labdarúgó Zrt. kereste meg a kőbányai önkormányzatot, hogy a Fradiváros-tervre szánt sportcélú társasági adó-forrásból (tao) maradt 350 millió forintjuk, és mivel ez a projekt leállt, helyhiány miatt szükségük van új pályára, hogy a négy női csapatuknak is legyen „otthonuk”, ők pedig a Törekvés-sporttelep renoválására fordítanák ezt a pénz. Amiért „cserébe” a hölgyek használnák a pályákat.
Merthogy több focigrund lenne. A centerpályára új füves borítás kerülne, mellette lenne egy nagyméretű műfüves is. Plusz a beruházás keretében utóbbi mögött/mellett két kisméretű műfüves is épülne. Ezen kívül egyelőre konténeröltözőket helyeznének el, ezt később – két éven belül – pedig felváltaná egy új, téglaépítésű „öltözőház”. (Az előterjesztésben leírtak szerint az egész beruházás összköltsége nettó 494 millió forint.)


Ahogy Radványi Gábor fogalmazott, a tao-törvény értelmében a Fradi 15 évig használhatja a füves és a műfüves nagypályákat – a többivel az önkormányzat illetve a Kőbányai Sportlétesítményeket Fenntartó Központ (KSFK) rendelkezik –, további 15 évre pedig azért adták meg, hogy a sportcélú használat hosszú távra biztosítva legyen. Az önkormányzat pedig 50 millió forintot ad a beruházáshoz önrészként.
- A félreértések elkerülése végett: a törvény értelmében a Törekvés-sporttelep a kerületé marad, semmit nem vesz el vagy rombol szét a Fradi. „Csak” megépíti, használja és karbantartja, nagypályákhoz villany- és vízalmérőket létesít, és fizeti az ezzel kapcsolatos közüzemi díjakat; azt hiszem ezért az ötvenmilliós „befektetés” nem túl sok – jegyezte meg Radványi. – Pláne úgy, hogy a megállapodás alapján lehetőség van arra, hogy akár más amatőr csapatok is itt játszanak majd.


Mint az alpolgármester rámutatott, az FTC elsőbbséget élvez hét közben – 16 és 21 óra között – és hétvégén is, amikor pedig csapatai mégsem jönnek edzeni vagy bajnokit játszani, akkor nyitott a pálya mások, akár amatőr kőbányai csapatok számára is. A kis műfüvesekkel pedig csak a kerület rendelkezik. Az időt majd a KSFK osztja be.


Bár nekünk Radványi azt mondta, hogy a négy női együttesnek kell a TSE-birodalom és az előterjesztésben indokként „női labdarúgás fejlesztésére” megjelölés szerepel, ám könnyen lehet, hogy más fradista csapatok is beköltöznek ide.
A testületi vitán Tóth Balázs (LMP) azt javasolta, hogy a szerződésbe kerüljön bele, hogy a pályákat „kizárólag a női együttesek használják” az FTC részéről, ezt a grémium – 2 támogató, 7 ellenszavazattal és hét tartózkodással – elutasította. Így ez a kitétel a szerződésbe sem került bele – vagyis, ha éppen szűkös lesz a Vajda Péter utcai népligeti klubkomplexum, akkor kicsik és nagyok, fiúk és férfiak, lányok és hölgyek egyaránt jöhetnek a Bihari útra. Amivel önmagában nincs baj, csak ugye így indulásként mindjárt sérül a „női labdarúgás fejlesztése” elv. 


Az üggyel kapcsolatban bő egy hónapja kérdéseket juttattunk el az FTC sajtóosztályához – szerettük volna megismerni a klub véleményét is –, de a cikk közzétételéig egy sort sem írtak nekünk válaszként.
Mint Radványi Gábor mondta, a kapavágást legkésőbb június 30-án meg kell kezdenie a Ferencvárosnak, a tervek szerint őszre a pályák már el is készülhetnek.  
Úgy legyen!