AD-blacklist1

2012
szep.
07

Fontosabb a Fradi, mint a helyi klubok?

forintAz FTC Sportegyesület eddig 25 millió forintot kapott Kőbányától. A helyi kluboknak pedig éppen csak jut némi morzsa.


Aki az átlagosnál jobban érdeklődik a hazai labdarúgó-mérkőzések, esetleg az FTC iránt, és gyakran nézi a csapat meccseit a televízióban, annak feltűnhetett, hogy az Üllői úti Albert-stadionban a klubház felőli kapu mögött egy reklámtábla öles betűkkel (www.kobanya.hu) hirdeti Kőbányát. (Így volt ez a 2011/12-es NB I-es és az idei új bajnokságban is.) Pontosabban a kőbányai önkormányzatot, merthogy a weboldal a kerületi helyhatóság hivatalos internetes felülete.


Mit kaptak a pénzért cserébe?


Tavaly júniusban hagyta jóvá a képviselő-testület az FTC Sportegyesület és a Kőbányai Önkormányzat közötti együttműködési megállapodást, amelyben a kerület 15 millió forinttal támogatja a klubot. Az pedig cserében vállalta, többek között, hogy az FTC NB I és NB II szakosztályainak játékosai a sport népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés érdekében havi rendszerességgel osztályfőnöki órákon vesznek részt; edzői részt vesznek az iskola egyes osztályainak testnevelés óráin, ezen belül bemutató edzéseket tartanak havi rendszerességgel; edzői, játékosai, emblematikus személyiségei előadásokat tartanak az egészséges életmód előnyben részesítéséről, és a sport szeretetéről; rendezvényeire Kőbánya Kártya felmutatásával kedvezményes belépést biztosít; utánpótlás bázisaként kezeli a Kőbányai Darazsak és a KISE szervezetét; a kőbányai iskolák használhatják a klub létesítményeit.
Az egyezség egy esztendőre, 2011. július 1-től 2012. június 30-ig szólt – legalábbis a 2011. júniusi testületi ülés háttéranyagához csatolt szerződéstervezetben ez szerepelt.


Közérdekű adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz a kimittud.atlatszo.hu weboldal segítségével, és a polgármesteri hivataltól (Hegedűs Károly aljegyzőtől) azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „2011-ben, 2011. július 5-i dátummal, együttműködési megállapodás alapján 15 millió forintot” valóban átutaltak a sportegyesületnek.
Az más lapra, esetleg külön cikkbe tartozik, hogy Kőbánya Kártya nincs, így a kőbányainak nem látogathatnak kedvezményesen Fradi-eseményt, továbbá, hogy az FTC kosárlabda-szakosztálya idén nyáron megszűnt, így a Darazsak partner nélkül maradtak. A többi kitétel? (Az idézett reklámtábla kihelyezését nem rögzítette, tudomásunk szerint a megállapodás. Ez lehet a Fradi részéről egy „bónusz”, de lehet, hogy utólag került bele.)
Megkerestük Radványi Gábor sportért felelős alpolgármestert, aki azt válaszolta, hogy jelenleg nincs elég információ a birtokában arról, hogy az FTC a vállalásaiból mit teljesített, így nem tudott konkrétumokkal szolgálni.


Újabb tízmillió


ftc papa 2012-13 mti beliczay laszloA közérdekű adatigénylésből azt is megtudtuk, hogy a két fél egy újabb együttműködési megállapodást kötött és ennek alapján, 2012. június 29-i keltezéssel további 10 millió forintot kapott az FTC. Ám érdekes, hogy április, május vagy június folyamán nem került a testület elé ennek a megállapodásnak a tervezete. Akkor meg milyen felhatalmazás alapján utalt a hivatal?
Erről is megkérdeztük Radványi Gábort: azt mondta, hogy a 2012-es költségvetésben külön soron van ez a tízmilliós tétel, így nem kellett az átutaláshoz külön testületi hozzájárulás.


Mondjuk az tavalyi és az idei egyezséget nem volt nehéz megkötni, hiszen az FTC Sportegyesület és az egyesület tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. igazgatótanácsának elnöke egyaránt az a Kubatov Gábor, aki a Fidesz pártigazgatója, Kovács Róbert fideszes kőbányai polgármester pedig a Zrt. igazgatótanácsának a tagja. (Továbbá az egyesület alelnöke Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester, aki mellesleg szintén tagja az focicsapat vezetőségének.)
Az adatigénylés során azt is megtudtuk, hogy „a kérdezett időintervallumban egyéb kifizetés nem történt, az FTC Labdarugó Zrt. részére semmilyen jogcímen nem történt kifizetés”. De mivel az egyesület tulajdonos a cégben, így a központi klubkasszába befolyó összeg akár át is kerülhetett a Zrt. számlájára.
A témában szintén közérdekű adatigényléssel fordultunk a VIII. és a IX. kerületi önkormányzathoz, de tőlük választ még nem kaptunk.


Csurran-cseppen a kőbányai sportnak


ksc logoA két év alatt a Fradinak nyújtott 25 milliós támogatást érdemes összevetni a kőbányai sportéletre fordított idei juttatásokkal. A 2012-es költségvetésben a működési célú támogatásértékű kiadások fejezet tartalmazza a sportra fordítandó összegeket. A kerület elvileg első számú egylete, a Kőbánya SC idén 20 milliót kap, szemben a tavalyi 52 millióval. A kisegyesületek életben tartására is hivatott Kőbányai Sportszövetség mindössze 500 ezer forinthoz jut, 2011-ben még kétmillióval számolhatott. Ugyanitt még a Kőbányai Diákok SE-nek 9 millió (2011: 18 millió), a KISE-nek 7,5 millió (2011: 15,6 millió), a Kőbánya TC-nek 2 millió (2011: 6 millió), a Törekvés SE-nek 13,3 millió (2011: 20,3 millió) jut támogatásként. Utóbbi a Bihari úti sporttelep fenntartására is csak 667 ezret kap az előző évi 8 millióval szemben.
Továbbá a Kőbányai Sportközpont és az Újhegyi Uszoda összevonására – a céltartalékoknál – 85 milliót különítettek el. Ebbe a fejezetbe a KDSE és KISE is bekerült, 6 illetve 2,5 millióval. Szintén a céltartalékoknál különítettek el „sportfeladatokra” 32,7 milliót; de, hogy konkrétan mit takar, az nem derül ki.
Szóval: mitől értékesebb, „támogatandóbb” a Fradi, mint Kőbánya többi sportegyesülete? Másképp: hol a hozadéka a stadionbeli reklámtáblának?

 

(fotó: MTI, telesport.hu, KSC)