AD-blacklist1

2012
jún.
03

Kocsmabuli, avagy vicces fitnesz

ifbb-fitnesz 4Káoszba torkollott és olykor a komolytalanság határát súrolta a Kőbányán megrendezett nemzetközi fitneszverseny. A hangulat néhány alkalommal egy rosszabb útszéli italozó szintjét idézte.


A közzétett felhívás, beharangozó alapján hittük, hogy rangos versenynek adott helyet szombat délután a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. Mint honlapunkon is írtuk, a Nemzetközi Testépítő és Fitnesz Szövetség (IFBB) a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség pályázatát elfogadva Magyarországnak ítélte oda az IFBB Gyerek Fitnesz Európa-bajnokság és a Bikini Világkupa versenyek rendezési jogát. Ennek keretében, betétprogramként beiktatták az idei Női Testépítő, Fitnesz, Bodyfitness, Bikini és Férfi Fitnesz Világbajnokság, valamint az Arnold Classic Europe viadal hazai válogatóját.


Jött a média?


ifbb-fitnesz 3A kezdésre igyekezve még mindig úgy tűnt, hogy roppant népszerű eseményre csöppenünk be, hiszen a Kőrösit autók garmadája vette körbe. Optimizmusunk egy kicsit alábbhagyott, amikor a házba belépve üres előcsarnokot láttunk, és nesz, zaj, taps is éppen hallatszott a nagyterem felől. Aztán mi magunk lepődtünk meg azon, hogy rajtunk lepődtek meg: a bejárat előtt felállított, pénztárként is funkcionáló regisztrációs pultnál közöltük jövetelünk célját – nevezetesen, hogy kőbányai médiumként tudósítanánk a versenyről –, erre nagyokat néztek, hebegtek-habogtak, mintha még nem találkoztak volna újságírókkal, de meglobogtatott akkreditációnk hatott. Amikor programot, nevezési listát kértünk, hogy eligazodjunk az számok és az indulók közt, szintén nagy bambulás után megkaptuk, hogy „minden fenn van az interneten, kinyomtatva sajnos nincs semmi”. Rögzítettük: ez nem egy sajtóbarát rendezvény.


Pangó nézőtér


– Ide még a nézők közé sem lehet beülni öt kiló plusszal – hallottuk egy kíváncsiskodó, kívülállónak tűnő hölgy aranyköpését a nézőtéri bejáratnál, midőn körbepillantott a székeken helyet foglaló igen csinos, erősen sportos alakú, dekoratív anyukákon. A pódiumon éppen zajlott a Gyerek Eb eredményhirdetése.
A ceremónia végeztével megfogyatkozott az amúgy is gyér nézősereg, gondoltuk, majd a „nagyok” viadalára összegyűlnek. Hát nem. (De akkor honnan volt annyi kocsi a parkolóban?) Saccoltunk: a versenybírókkal és az előbb említett magányos érdeklődővel együtt is nagyjából 50-en lehettek a teremben.
Ezen a ponton kicsit kezdtünk aggódni: vajh’ mi lesz itt?


Elvágott himnusz


ifbb-fitnesz 2Majd mosolyt fakasztó jelenetek következtek. A Bikini Világkupán három kategóriában (-163 cm, 168 cm, +168 cm) összesen tizenegyen (!) indultak, három-három-öt fő elosztásban, és közöttük egy-egy román és izlandi jelentette a „világot”, a többiek magyarok voltak. Nem mintha számítana a véleményünk, de a +168 kategóriában a valóban gyönyörű és kiváló testfelépítésű izlandi lány (balra) győzött szerintünk is megérdemelten. A nyelvtörően hangzó nevét nem a bonyolultsága miatt nem írtuk le, hanem mert sem a helyszínen, sem az interneten (!) erről nem kaptunk felvilágosítást.

Mondjuk a győzelmét már a hivatalos eredményhirdetés előtt tudni lehetett, mivel a parádés formában lévő műsorvezető a mikrofonba dörmögte a hangstúdióban ülő technikus felé, hogy legyen kedves a magyar, az izlandi és a román himnuszt előkészíteni. Az meg már nekünk volt kínos, hogy valami furcsa ötlettől vezérelve a magyar imát csak félig játszották le, a „Balsors, akit régen tép…”-től már csupán magunkban folytattuk az éneklést.


Mint a kocsmában


De volt még lejjebb is. A 168 cm-es kategóriában az egyik versenyző hölgy meg volt győződve saját kiválóságáról, dobálta, feszítette magát, súlyozva, hogy ő az abszolút favorit – a nézőtérről pedig, akár egy marhavásáron, szálltak felé a beszólások, úgy mint „Gyönyörű vagy!” és „Emeld a segged!”… A zsűri végül őt a három indulóból a harmadik helyre tette, ezen meg annyira megsértődött, hogy érmét a nyakából kitépte, majd hisztériázva, teátrális jeleneteket csapva hagyta el a színpadot. Sportszerűség, óh…
Amikor a három kategóriagyőztes összevetése zajlott külön számként, véletlenül ott maradt egyikük serlege a színpad középén. A kocsmai nívót tetézve egy értelemtől sugárzó férfi öblös hangján beordította az asszisztenciának, hogy „Vidd már el a serleget!” – szinte csak a „b… meg” hiányzott a végéről…

ifbb-fitnesz

ifbb-fitnesz 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt már úgy éreztük, hogy nincs értelme tovább maradni, de azért még erőt vettük magunkon. Kár volt. Káoszba torkollott. Követhetetlenül érték egymást a számok, majd valami megmagyarázhatatlan módon úgy kaptak aranyérmet ketten is, hogy csak egyedül rajtoltak a saját kategóriájukban. Később a nézőtérről ment fel a pódiumra csodálkozva egy már pihenő részvevő, mivel szólították, holott ő maga hangoztatta, hogy nem is nevezett az épp’ bemondott számra.
Nem tudtuk eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk. Mindenesetre a sport megcsúfolása volt ez a „rangos viadal”, mondhatni vicc volt az egész…

 

(fotó: 10kerkult.hu/RPL)