AD-blacklist1

2018
jún.
26

Cigány győzelem a műfüvön

Írta: Oszvald György

2nd nemz i focikupa 974leadAz idén második alkalommal rendezték meg a Kőbányai Szerb Önkormányzat tavalyi kezdeményezésére létrejött Kőbányai Labdarúgó Torna és Nemzetiségi Napot. Mint az esemény neve is mutatja, a két alappillér a foci és a kultúra voltak. Persze, kaja nélkül egyik sem menne…

 

 

 

Kora délelőtt az Ihász utcai sportcentrumban már annak rendje, módja szerint kitűzött két kispálya várta a műfűre lépő csapatokat. Kezdődött a bemelegítés, majd a csapatok felsorakoztak a megnyitóra.

 

   2nd nemz i focikupa 170Dr. Mátrai Gábor, a Humánszolgáltatási bizottság elnöke egy rövid köszöntőt mondott. Kiemelte, hogy a jó ötleteknek mindig van folytatása, s erre ez a nemzetiségi focitorna is kiváló példa. Egy idézetet olvasott fel, melynek lényege, hogy a foci csapatjáték, s az egyéni teljesítmények más képet mutatnak egy igazi csapatban értékelve. – Úgy gondolom, hogy a Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányán működő nemzetiségi önkormányzatok egy igazi csapatként dolgoznak együtt a kitűzött célok megvalósításáért. Köszönöm, hogy ezeket a hagyományokat életben tartják és tovább építik, s ez a torna, a hozzá kapcsolódó nemzetiségi nappal tovább színesíti a kerület életét – nyitotta meg az eseménysort Mátrai Gábor.

   

2nd nemz i focikupa 031

  A 2. nemzetiségi labdarúgó torna mezőnye

 

   A két játékvezető, Fekete Tibor és Kovács Branko vezetésével még a bemelegítés alatt kisorsolták a csoportbeosztást.  A meccsek egyszerre zajlottak a két pályán, így gyorsan pörögtek az események. Az első meccsen (Szerb – Ukrán) Mátrai Gábor elvégezte a kezdőrúgást (kisképünk jobbra), s kezdetét vette a kora délutánig tartó focitorna.

 

Csoportmérkőzések

   A csoport: Szerb, Ukrán, Görög,  

   B csoport: Roma, Lengyel, Szerb II.

 

Szerb – Ukrán 1:0   *    Szerb II – Roma 2:7  *  Görög – Szerb 1:1  *  Lengyel -Szerb II 4:1

Ukrán – Görög 2:1  *  Roma – Lengyel 3:1

 

2nd nemz i focikupa 1021A keresztjátékban az A1 – B2, B1 – A2 rendszer szerint játszottak.

 

Szerb – Lengyel 3:0

Roma – Ukrán 2:2 – tizenegyes rúgások (2:1) után: 4:3

 

Helyosztók:

5.-6. helyért: Görög – Szerb II  2:1

3.-4. helyért: Lengyel – Ukrán 4:3

 

döntő: Szerb – Roma 1:2

 

A torna végeredménye:

1. Roma önkormányzat, 2. Szerb önkormányzat, 3. Lengyel önkormányzat, 4. Ukrán önkormányzat, 5. Görög önkormányzat, 6. Szerb önkormányzat II.

 

   Az eredményhirdetésre a nemzetiségek kulturális műsora közben került sor.

 

 

  Mialatt a focimeccs eredményeit és történéseit dokumentáltuk szorgalmasan, a korábbi „civilek háza” kertjében a nemzetiségi önkormányzatok többsége szorgalmasan főzőcskézett: készültek a speciális, az adott nemzetek legismertebb és méltán kedvenc ételei.

   

2nd nemz i focikupa 1469

  Színpadon az ukrán művészek

 

    Az ebéd után bolgár, ukrán, szerb, görög táncokat, zenéket élveztek a résztvevők. A műsort Jógáné Szabados Henrietta, az önkormányzat nemzetiségi és civil referense konferálta.

   

2nd nemz i focikupa 1712

  A torna dobogós csapatai

 

   Kétségtelen, a torna sikert aratott, jelezte ezt az is, hogy az idén már öt nemzetiségi önkormányzat hat csapata versengett a vándorkupáért, míg tavaly ez a szám csak három volt. Az sem mellékes, hogy a kulturális és gasztronómiai kínálat is messze felülmúlta az első rendezvényen tapasztaltakat.

   A szervezők nem mellesleg annak is örültek, hogy nemcsak a játékosok szűkebb családi köre jött el, de sokan voltak kíváncsiak az egész napos programra a focisták barátai is, sőt, az egyes önkormányzatokat képviselő nemzetiségek is.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó:10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px