AD-blacklist1

2018
ápr.
09

Népszerű volt az Isaszegi kerékpáros emléktúra

Írta: sajtóközlemény

isa 5 leadÁprilis 9-én, szombaton, az isaszegi csata évfordulójának emlékére szervezett kerékpártúrára összegyűlt több mint kétszáz kerékpárost a várható eső sem tántorította el egy jó kis tekeréstől. A túra apropója az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának sorsdöntő ütközete.

 

 

A KÖSZI előtt gyülekező bringásokat szombaton borongós, nem túl barátságos idő fogadta, de láthatóan az elszánt kerekeseket ilyesmi nem tarthatta vissza. A résztvevők összetétele igen változatos képet mutatott: családok, iskolás gyerekek, lelkes amatőrök és sokat tapasztalt veteránok vágtak neki idén is a 60 km-es távnak. A 9 órás indulás előtt Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere köszöntötte a túrázókat. Elmondta, hogy a Kőbányai Önkormányzat által szervezet Isaszegi emléktúra már sokéves múltra tekint vissza, és mindenki nagy örömére, évről évre százakat ösztönöz mozgásra.

 

   isa 4Az útvonal, hasonlóan az elmúlt évekhez, Pécelen keresztül vezetett, ahol Pécel Önkormányzata teával és zsíros kenyérrel kínálta a kerékpárosokat. A meleg tea idén különösen jó szolgálatot tett. A frissítés után már csak 8 km-t kellett tekerni, hogy megérkezzenek Isaszegre; ahol egykor huszárok rohamoztak, ott most fáradt kerékpárosok szálltak le a nyeregből.

   isa 3A Szoborhegyen, a Honvéd-emlékműnél Edényi László, a Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatójától megtudhattuk, hogy milyen kiélezett és hősies küzdelmet folytattak a magyar katonák 1849. április 6-án az Isaszeg melletti dombokon. A történelmi visszatekintést követően a kerékpárosok megkoszorúzták az emlékművet.

 

   A pihenő után újra a kerékpároké lett a főszerep: a karaván visszaindult Kőbányára. A visszaút is zökkenőmentesen zajlott, hála a fegyelmezett és felkészült bringásoknak, illetve a túrát felvezetéssel, biztosítással segítő Kőbányai Wolf Polgárőrség, a Kőbányai Alfa Polgárőrség és a Kőkert Kft. közreműködésének, valamint az ő munkájukat összefogó BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának. A Kőbányai Torna Club kerékpáros szakosztálya ezzel a túrával indította a szezont, tavasztól őszig további túrákat és közös edzéseket, bringázásokat szerveznek, ahová várják a jelentkezőket.


isa 1

 

   A túráról készült képek a KTC honlapján érhetők el.

(Vuelta Sportiroda)