AD-blacklist1

2018
feb.
17

Késely Ajna úszó lett Kőbánya sportolója

Írta: Oszvald György

Kobanya 2017 Sportoloja 819leadBár, az eredményhirdetést jóval megelőzően ismertté vált, hogy Késely Ajna, a Kőbánya SC úszója kapta a legtöbb szavazatot a 2017. évi Kőbánya sportolója címért folyó versenyben, mégis teltház várta a díjátadó gálán, hogy az eredményt hivatalossá tegyék.

 

 

Várkonyi Attila sportriporter lépett a reflektorfénybe a meghirdetett időponthoz képest mintegy 20 perces késéssel kezdődő rendezvényen. Az üdvözlések után Kovács Róbert polgármestert kérte fel a köszöntő elmondására.

  

   Kobanya 2017 Sportoloja 154a– Egy évvel ezelőtt egy olyan embert köszöntöttünk itt, aki egy páratlan sportolói karriert tudhat maga mögött. Késely Ajna, akit ma az év sportolója díjjal ismerünk el, pályája elején jár. Junior és felnőtt versenyekről hozza már az érmeket, de ez önmagában még nem lenne elég ahhoz, hogy ennyire fiatalon példaképpé válhasson. Természetesen, fontos és kiemelkedő, hogy valaki 16 évesen felnőtt Európa-bajnok, olimpiai hatodik helyezett, junior világbajnok, tízszeres junior Európa-bajnok, négyszeres felnőtt országos bajnok, de akár csak egy évvel ezelőtt, idén is egyértelmű volt a választás, mert, mi, kőbányaiak, nemcsak a statisztikát tartjuk hitelesnek. Kőbánya közössége megbecsüli a kiemelkedő teljesítményt, különösen akkor, ha tudás, tehetség, szorgalom és akaraterő áll mögötte.

   Tavaly egy érett, befutott sportoló személyében találtuk meg ezeket az értékeket, idén pedig egy tizenéves fiatalban, mondta, majd Késely Ajna egy korábbi nyilatkozatát Kovács Róbert (képünk).

 

   „Akkor vagy igazi sportoló, ha a nagy pofon után is sikerül felállnod és folytatnod. Egy-egy kudarc után úgy felszívom magam, hogy jobban mennek az edzések, mint előtte. Tudom, csak így vagyok képes fejlődni. … Az élsportban nagyon hamar fel lehet nőni. Én már 11 évesen háromhetes edzőtáborban voltam, ami a honvágy miatt iszonyú nehéz volt. De, a kitűzött célok vannak előttem és azok vezérelnek.”  

 

   – Aki 16 évesen olyan éretten gondolkodik a világról, olyan elszántsággal és alázattal dolgozik a céljaiért, mint Ajna, annak tényleg nincs lehetetlen – méltatta a fiatal úszót a polgármester.    

    Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a célok eléréséhez mindig szükség van segítőkre is: családra, edzőkre, sporttársakra, sportvezetőkre, támogatókra. Az ő munkájukat is elismeri a díj, a nyertes sportoló mellett nekik is jár a köszönet és az elismerés.

   A polgármesteri köszöntő után egy pergő, jól szerkesztett és látványos program előzte meg a díj hivatalos átadását. Várkonyi Attila elsőként sportvezetőket hívott a színpadra, s arra kérte őket, idézzenek fel akár sportolóként, akár vezetőként egy-egy jelentős eseményt, ami véleményük szerint a legsportosabb kerületek egyikévé emelte Kőbányát.

      

Kobanya 2017 Sportoloja 186  A képen balról: dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó szóvivője, Szemán Róbert a Merkapt SE képviselője, dr, György István, a KSC elnöke, Várkonyi Attila, Hajdu Péter, a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia elnöke, Beliczay Sándor, a Törekvés SE mesteredzője, 2017-ben Az év fogyatékos sportolóival foglalkozó edzője.

 

   György Istvánról kevesen tudják, hogy magasugró volt, Hajdu Péterről viszont annál többen, hogy a kosárlabda elhivatottja. Szemán Róbert egykori kajakozó azt idézte fel, hogy a Nagy Sportágválasztó eredetileg Debrecenből származó ötlet, ám Kőbányán vált elismert és jegyzett sporteseménnyé mind nyári, mind téli változatban. Kiss Gergely is ehhez a rendezvényhez kapcsolódott, bár a vízilabdáról sem feledkezett meg. Beliczay Sándor szívében pedig mind az épek, mind a parasportolók azonos helyet foglalnak el.

 

   Kobanya 2017 Sportoloja 331A sportvezetői megnyilatkozásokat az IKO Kyokushin Karate egyesület harcművészeti, a Johnny Lantos Biofit SE fitnesz és a KTC Ritmikus gimnasztika sportbemutatói követték, s ezek közé ágyazták a szervezők a díjra jelöltek bemutatását és itt méltattak több, eredményes sportegyesületet, szakosztályt is. Kobanya 2017 Sportoloja 395Ebben a sorozatban kapott helyet egy rendkívül kedves és mindenképpen fair play díjas gesztus. Sárkány Viven Európa-bajnok szumó birkózót eddig minden alkalommal jelölték a díjra, ám mindig akadt egy olyan sportoló, kinek teljesítményére egy hajszállal többen szavaztak. Kitartását, sportolói alázatát, állhatatosságát, elért erdeményeit e tény ismertetésével, s egy hatalmas csokor virággal ismerték el a szervezők, melyet Kovács Róbert adott át a kiváló sportolónak.

 

   A sportbemutatók után eljött a várva várt pillanat, Várkonyi Attila műsorvezető Kovács Róbert polgármestert szólította a színpadra, s természetesen, vele együtt a díjazottat, Késely Ajnát is. Az oklevél és a plakett mellé járt az elegáns virágcsokor, s nem maradt el egy másik nagyszerű elem, a díjazottal, szüleivel és sportvezetőivel való színpadi beszélgetés sem. Ajna szülei a családi oldalról mutatták be, mit vállalnak ők, legyen az a hajnali felkelés, hogy Ajnával időben beérjenek az edzésre, és ugyanez hazafelé, vagy, hogy a kamaszlány ne váljon egy úszó automatává, hanem a lelkével is foglalkozzon az édesanyja. Az edző és az egyesületi elnök az uszodai és versenykörülményekről szólt, míg a polgármester a támogatásokról beszélt.

 

   Kobanya 2017 Sportoloja 662A rendkívül kötetlen, sok humort tartalmazó beszélgetésből, engedje meg az olvasó, hogy Késely Ajna első szavait emeljük ki:

   – A köszönet a szavazásban résztvevőknek, s elsősorban azoknak szól, akik rám szavaztak, köszönöm – mondta Ajna. Majd sorolta a családját, edzőjét, sporttársait, Várkonyi pedig jó érzékkel hagyta, hogy a közönség vastapssal ünnepelje Kőbánya sportolóját.

 

   S mi más, mint egy fogadás zárta a díjátadást, s aki csak tudta, kihasználta a lehetőséget, hogy közös képet készítsen Ajnával, vagy egy rövid interjúra kérje. Ajna pedig mosolyogva állta a gyűrődést; szerintünk nem volt ember, aki ne zárta volna szívébe a 2017. évi Kőbánya Sportolóját, Késely Ajnát.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px