AD-blacklist1

2017
szep.
19

A sportágválasztó margójára – 1

Írta: Oszvald György

NSV szept 1301leadSzerkesztőségünk a XXI. Budapesti Nagy Sportágválasztó első napján, az iskoláknak fenntartott napon tudott jelen lenni. A hivatalos megnyitó után végig látogattuk az egyes sportágak standjait, s – szokás szerint – különlegességekre „vadásztunk”.

 

 

A megnyitó most is parádés volt: olimpia bajnokok sora állt a színpadra, s dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kedves köszöntő szavai után mindenki elmondott egy kis történetet arról, hogyan lett vívó, hosszútávfutó vagy éppen kajakos, kenus.

 

Egyedi esetek

 

   Az első kakukktojás már rögtön a megnyitón jelen volt, hiszen a magyar ifjúsági gyorskorcsolya válogatottat is meghívták a szervezők (képünk jobbra). Mi azt mondjuk, nem kell ezen csodálkozni, hiszen nemsokára jön a hó, a fagy, s ezekkel együtt a téli sportágválasztó.

 

 

   NSV szept 565Meg, hogy el ne csússzunk a harmatos füvön, szeptember 28-a és október 1-je között rendezik meg a budapesti Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupát!

 

   NSV szept 675   Először mutatkozott be a sportágválasztón a Kolonics György Alapítvány egy impozáns sátorral. A szervezők szó szerint egy kis múzeumot varázsoltak a ponyvák alá: a tablókon a néhai kenus pályafutásáról szóló újságcikkek, fotók mutattak be egy méltatlanul kettétört pályafutás, a fő helyen pedig vitrinekbe gyűjtötték a temérdek kupát, érmet, elismeréseket. A kivetítőn pedig bárki megtekinthette Kololnics György olimpiai bronzérmet érő futamát.

 

   Bár nem voltunk jelen, de megemlítjük, hogy Csabai Edvin, az alapítvány vezetője Kozmann Györggyel és Kiss Tamással beszélgetett a központi nagyszínpadon a sportlegendáról.

 

A nagy kék sziget

 

   Őszintén szólva nem lehetett kikerülni a focipálya Algyógyi út felőli végében a hatalmas kapu mellett a Lambda Systeme Kft. és a Ravatherm Kft. közös bemutató terét. Az égszínkék sziget a fűzöld zászlókkal vonzotta a szemet. Kérdéseinkre a Lambda marketing vezetője, Hartai-Cselényi Krisztina (képünkön a bal szélen) válaszolt.

  

   NSV szept 2343Hogyan kerülnek a sportági bemutatóra az alapvetően gyerekjátékokkal?

    – A jelenlétünk úgy jött össze, hogy a telephelyünk itt van a szomszédban, az Akna utcában, másfelől hosszú évek óta szoros együttműködésünk van a Merkapt Zrt.-vel. Mi az építés-szigetelési folyamat majd minden területét átfogó termékeket forgalmazunk, s alapvetően az a célunk, hogy népszerűsítsük a cégünket. Már csak azért is, mert nálunk, a Lambda Systeme-nél sokan sportolnak (hosszútávfutó, kézilabdázó, labdarúgó kollégáink vannak).

     Tavaly a dolgozóinkkal kint voltunk, végig próbáltuk a sportágak többségét, kialakult egy kép, s arra gondoltunk, valami olyat kellene kitalálnunk, ami illeszkedik ebbe a rendszerbe, de mégis más, egyedi.

    Azt találtuk ki, hogy Sportolj és játssz az építőanyagokkal!…

   NSV szept 1774…És ez a nagy kékség a megvalósulás.

   – Adódott, hogy a Ravatherm Kft.-vel – amellyel szintén régi kapcsolatunk van – közösen jelenjünk meg. Ők gyártják ezt a kék habot, lapokat, amelyek lényegében hőszigetelő polisztirolból vannak. Minden itt látható és kipróbálható játék (ugróiskola, horgászás, célba dobás, puzzle ) ebből készült.

   – A nyitáskor kisiskolások játszottak az ugróiskolában, most meg nagylányokat láttam ugyanott. Elégedettek a látogatottságukkal?

   – Kíváncsiak voltunk rá, milyen lesz a fogadtatásunk. Örömmel mondhatom, elképesztő az érdeklődés. A 4-5 évestől a 16 évesig mindenki megáll itt és játszik egy kört; szinte hihetetlen. A kirakós kivételével pedig minden játékelem jelentős mozgást igényel.

   – Pusztán a kíváncsiság okán kérdem, hogyan jön a képbe az Experidance?

   – Az Experidance Táncszínház támogatása egy tíz éves kapcsolat. Részt vettünk egy előadásukon, s az akkori ügyvezetőnknek annyira megtetszett, hogy létrejött egy azóta is gyümölcsöző kapcsolat.

 

   A második napon, szombaton a cég dolgozói családostól érkeztek a sportágválasztóra, bázishelyük természetesen a nagy kék sziget volt, s fogadalmuk szerint sokféle sportágba belekóstolnak majd.

 

Keep the ball in flight

 

   Ha a röplabdások körében igyekszünk értelmezni az angol szlogent, nagyjából úgy fordíthatjuk, ne hagyd leesni a labdát (azaz, tartsd minél tovább a levegőben)! Mohamed Aidát, a korábban négy évig, Kőbányán, a Törekvés SE színeiben versenyző (2009-2013) világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, hatszoros olimpikon tőrvívót most a XIV. kerületi Liszt Ferenc Általános Iskola 1.C osztályával kaptuk lencsevégre a röplabdás sátornál.

 

   NSV szept 914Önmagában ez nem is lenne olyan nagy szenzáció, de ha hozzá tesszük, hogy Fekete Krisztina 201-szeres magyar válogatott röplabdázó (a képen balról) volt a vendéglátójuk, no, az már nem semmi. Sőt, hadd tegyük hozzá, mindketten az UTE sportolói! Így már érthető a közös fotó!

 

   A gyerekek meg talán még a röplabdától is jobban élvezték az óriási „társas kenuban” az evezést.

 

  Azt már csak a rend kedvéért tesszük hozzá, hogy nemcsak a korcsolyásoknál, de a röplabdában is nemzetközi viadalok elé nézünk: Grúzia és Azrebajdzsán közösen rendezi a női Európa-bajnokság döntőjét szeptember 20-a és október 1-je között. A magyar női válogatott pótselejtezőn, a románok legyőzésével jutott ki a kontinenstornára.

 

NSV szept 908

  Mohamed Aida és a zuglói 1.C-sek a röplabdásoknál

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik ITT és ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY


tamogato tabla 400px