AD-blacklist1

2017
szep.
06

Az erdő és a futás energiája

Írta: Oszvald György

BBU Vadaspark run 217a leadMásodik alkalommal rendezte meg a BBU Sportiroda a Vadaskerti Terepfutó Kupa versenyét az óvodások 300 m-es körétől a felnőttek 18 km-es távjáig a Budakeszi Vadasparkban szeptember 2-án.

 

 

 

 

Reggel 7 órakor kezdődött el a nap a Vadaspark főbejárata előtti területen. Szemben állva a főbejárattal, a kicsi domb tetején a szervezők a versenyiroda sátrainak homlokponyváit szedték le és hajtogatták össze, a rajt és befutó kapu mellett a frissítőknek kikészített asztalokat kezdték el megrakni gyümölcsökkel és ásványvízzel, míg a versenybírók térképekkel a kezükben hallgatták az eligazítást.

 

BBU Vadaspark run 005

 

   Mindeközben lassan-lassan érkeztek az első „fecskék”, no meg egy parányi eső. Szent Péter úgy 9 óráig ijesztgette a már szép számban jelen lévő futókat, s bár az ég felhős maradt, a megnyitóra már a napocska sugarai igyekeztek áttörni a cirrus cumulus foszlányai között.

   BBU Vadaspark run 149Kozma András, a BBU futóversenyek szóból kifogyhatatlan szpíkere (képünk) is elkezdte a folyamatos tájékoztatást: ismertette az időrendet, az egyes távokat, de a legfontosabb információja az volt (s melyet már a verseny honlapján is napokkal a start előtt megírtak), hogy az előnevezések során beteltek a kategóriák így helyszíni nevezésre nincs lehetőség. Azt viszont nem zárták ki a szervezők, ha valaki a startig nem érkezett meg, annak a helyén el lehessen indulni.

   Működött chip control, azaz egy számítógépes program, mely minden rajtszámot annak tulajdonosával képes azonosítani. Sorra jöttek a futók, s érintették az érzékelőhöz a rajtszámukat, majd örömmel nyugtázták, valóban ők azok.

 

   Néhányan elindultak a már felállított, de még nem feldíszített rajtkapu alatt az Erdőkerülő túra (4 km) teljesítésére, s voltak, akik úgy időzítettek, hogy a kiválasztott kategória rajtjára visszaérjenek!

   

BBU Vadaspark run 311

  balról: Frank Tibor, Bakács Bernadett, Szabó Péter

 

   Megtelt a domboldal, s míg az ovisok már rajtzónásban várakoztak – ki a szüleivel, ki nélkülük – Bakács Bernadett, Budakeszi alpolgármestere köszöntötte a futókat. Elmondta, mint oly sokan Budakeszin, ő is rendszeresen fut, éppen ezért öröm számára, hogy második alkalommal jönnek a terepfutás szerelmesei a Vadasparkot övező erdőbe. Kiemelte, hogy a legnagyobb értéknek a családi futást tartja.

 

   – Higgyék el, ha a szülők rászoktatják a kicsiket a futásra, az örökké megmarad! Az erdő és a futás is energiát ad, így ez a dupla energia sok mindenen átsegít. Nálunk is így kezdődött, még Liverpoolban, egy sötét, depressziós városrészben, akkor még öt gyerekkel kezdtünk futni, ma már az egész család, a férjem és nyolc gyerekem is rendszeresen fut. Azt mondják, az angyalok azért repülnek, mert szárnyuk van, de ez nem igaz. Azért repülnek, mert könnyűnek érzik magukat. Azt kívánom, ma érezze mindenki könnyűnek magát, s a Vadaspark és a Pilisi Parkerdő jóvoltából a mai futáson érezzék az említett dupla energiát! Hajrá!

   A Vadaspark vezetője Szabó Péter vette át a mikrofont, s kívánt jó versenyzést. – Nagyon örülök, hogy a terepfutás gondolata ötszáz embert képes megmozgatni, s ennyi ember ismerkedik meg a környékkel és az itt őshonos állatokkal. Ne feledjék, a sárga karszalag ingyenes belépési lehetőséget jelent ezen a hétvégén! Fussanak egy jót, s utána élvezzék a Vadaspark szépségeit is – zárta köszöntőjét

   A harmadik megszólaló Frank Tibor ultrafutó, a BBU Szervezőiroda sportszakmai igazgatója volt. Kiemelte, hogy más futóversenyekkel szemben itt nem kell beszívni az országút autóktól teli benzingőzös levegőjét, s az is előfordulhat, akár rókát, szarvast vagy őzet is láthatnak majd az erdőben. 

  

BBU Vadaspark run 586

  A Vadas családi kör rajtjának első pillanatai

 

   A köszöntők végeztével – mint a szorgalmas ki hangyák – csak úgy özönlöttek ki az ovisok az indítószalag alól, hogy perceken belül már meg is érkezzen az első fiú és lány. Húúúhh! Nagyon gyorsak a voltak az „aprótalpú” futópalánták, az első fiúcska, Szilasy Zoltán 1 perc 19 másodperc alatt teljesítette a 300 métert, s nem kellett sokat várni a lányoknál sem az első befutóra: 1 perc 33 másodperces idővel Takács Boróka „szakította át” elsőként a célszalagot.

   Nem sok idő maradt a szülői ölelések, puszik után, hiszen már a Vadas Családi Kör 300 méterére sorakoztak a benevezettek a rajtzónában. Kozma András humoránál volt, azt kérte, aki először fut ebben a kategóriában emelje fel vagy tegye nyakába a gyerekét. Mit ne mondjunk, sokan voltak. Aztán jött a feketeleves: – És most fordítsatok, a gyerekek emeljék magasba apukájukat, anyukájukat! – kérte. Volt, aki megpróbálta…

  Hasonló poént a Vadtextrémke (9 km) rajtjánál is elengedett, azt kérte, öleljék át egymást a szomszédok, mindegy, ki kicsoda. Volt is nagy nevetés, meg itt-ott ölelkezés is. Aztán itt is elindult a közös visszaszámlálás és nekivágtak a távnak.

 

   BBU Vadaspark run 2025A VadExtrém (18 km) utáni eredményhirdetéstől eltekintve – az a legutolsó futó beérkezése után volt – két alkalommal volt lehetőség a már lefutott távok legjobbjainak nyakába akasztani az érmeket. Hadd emeljük ki, nem a befutóérmet, azokat a 4 km feletti távok teljesítői kapták.

 

   És, ha már eredményhirdetés! A Vadextrém kivételével az érmeket Frank Tibor adta át, s az egyes kategóriák abszolút első helyezett férfi és női versenyzőjének még egy kupát is ajándékozott. De úgy hisszük, az igazi emlék a vele készült közös fotó volt és lesz! (képünk)

 

  A 18 km-es táv érmeit Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdája akasztotta a győztesek nyakába.

 

   Szerkesztőségünk a versenyen készült fotókat öt galériába rendezte. Az elsőt, a kategóriák rajtjait ITT lehet megtekinteni.

A befutókat két részre bontottuk. A Vadterepező (4 km) kategóriával zárul a második galéria: ITT , míg a 9 és 18 km-es távok befutóit IDE kattinjtva tekinthetik meg.

A negyedik galériába összegyűjtöttük a nap folyamán készült érdekesebb hangulatfotókat, kora reggeltől az utolsó éremig: ITT

Végül minden versenyek ásza, az eredményhirdetések fotói  ITT  zárják a galériák sorát

 

Az egyes futamok eredménylistáit, illetve kategóriáink dobogós helyezettjeit IDE kattintva nézhetik meg.

 

BBU Vadaspark run 1010

   S mi más is zárhatná tudósításunkat, mint a szervezők verseny vége után kis idővel kiadott közleménye:

 

„Kedves Futók!

Köszönjük szépen a részvételt az idei BBU Vadasparki Terepfutó Kupán! Ezúton szeretnénk gratulálni minden célba érkezőnek, megvívtátok csatátokat a tereppel, és ti nyertetek, szép volt!”

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY