AD-blacklist1

2017
aug.
08

Sikeres senior atléták szép nagy családja

Írta: Oszvald György

SENIOR atletika 610leadNéhány híján száz fő, többségében senior atléta részvételével rendezték meg a 26. Fortuna Senior Atlétikai Pályaversenyt Budapesten, a XVI. kerületi Ikarus Sporttelepen augusztus 5-én.

 

 

 

Miközben Londonban az erejük teljében lévő atléták versenyeznek a világbajnoki címekért, itthon a rekkenő hőségben – a futópálya helyett – a némi árnyékot adó versenybírói sátor alatt gyűlt össze a seniorok nemzetközi mezőnye a Fortuna Szabadidő SE sorrendben 26. atlétikai versenyének megnyitójára.  

 

   A felsorakozott sportolókat, köztük Magyar Máriát, a rendező Fortuna SE elnökét, s Wissinger Zsuzsannát, az egyesület egyik alapítóját Potos Ilona, a Kőbányai Sportszövetség elnöke köszöntötte.

   Örömmel újságolta, hogy az esemény évről évre színvonalasabb megrendezése érdekében tett erőfeszítéseiket a Nemzeti Együttműködési Alap pályázati forrásai, a Kőbányai Önkormányzat pályázati támogatása és a Kőbányai Sportszövetség segítik.

  

SENIOR atletika 128

  Potos Ilona (háttal) a megnyitót tartja

 

   – Wissinger Zsuzsanna Zsuzsa Németországból érkezett haza, de jöttek Szlovákiából is az idei versenyünkre. A hazai színeket Nagykanizsától Debrecenig, Salgótarjántól Tamásin át Veszprémig – és még sok más településről – képviselik az atléták. Az igényeket a síkfutó számokban, köztük a gátfutásban, gyaloglásban, a magasugrásban, távolugrásban és hármasugrásban, a rúdugrásban, a gerely-, diszkosz- és kalapácsvetésben, értve benne a nehézkalapácsot is, valamint a súlylökésben rendezzük meg.

   A hivatásos versenybírókat a Budapesti Atlétikai Szövetség biztosítja, a technikai segítséget, pálya eszközöket az Ikarus sporttelep adja, és a versenyen orvosi ügyelet van – ismertette a legfontosabb tudnivalókat Potos Ilona, majd Magyar Máriát arra kérte, segítsen a meglepetések átadásában.

   

SENIOR atletika 1057

  A tamási Tam-Bau AC 

 

   Kupát ajánlott fel a Magyar Technikai és Tömegsport Egyesületek Országos Szövetsége, melyet a verseny szervezői az évek óta legnagyobb létszámmal részt vevő, Tamásiból érkezett Tam-Bau Atlétikai Clubnak adtak.

   

SENIOR atletika 210

  A debreceni csapat, jobb szélen Magyar Mária

 

   Kupával köszöntötték a szervezők a debreceni csapatot is, amely mindig nagy létszámmal, s a legtöbb alkalommal vett részt ez idáig a Fortuna SE atlétikai versenyein.

 

   SENIOR atletika 191Emlékplakettel köszöntötték a napokban 85 éves születésnapját ünneplő Pallai Gyulát - jobb oldali kép - (ő ezzel a versennyel kívánja zárni aktív versenyzését, s egyike azoknak, akik mind a 26 versenyen részt vettek -a szerk.),

   SENIOR atletika 217és a 90. évébe lépett, így a verseny legidősebb résztvevőjét, a Gyuláról érkezett Kovács Istvánt (bal oldalon).

 

   Pallai Gyula bácsi kicsit elérzékenyülve mondta, hogy 1984-ben találkozott először az akkor még veteránoknak nevezett idős sportolókkal, s első nagy élménye volt 1986-ban a Malmőben rendezett világjátékokon való részvétel.

 

   A megnyitó után azonnal kezdetét vette a verseny: egyszerre több helyszínen és több versenyszámban is rajthoz álltak a sportolók. Szerkesztőségünk igyekezett mindenhol jelen lenni, de töredelmesen bevalljuk, ez nem sikerült minden esetben. Míg tavaly a futószámok rajtjairól hiányoztunk, most a dobószámokban sikerült csak villanásokat rögzítenünk.

   

SENIOR atletika 504

 

SENIOR atletika 310

 

   Kárpótlásként viszont egy-két kivétellel szinte mindenkit sikerül megörökítenünk az eredményhirdetésen. Sőt, felfigyeltünk arra, hogy egy nagyon bájos hölgyet, dr. Karagics Judit gyógyszerészt (képünk) több esetben is a férfiak kapják közre a versenyszám közös fotózásán. Nem lehetett kihagyni a magyarázatot adó rövid interjút.

 

    – Miért a fiúkkal fotózkodott az eredményhirdetésen?

    – Egyes távokon egyedüli nőként együtt futottam velük, s ez adta, hogy a kategória fotóin is együtt legyünk.

    SENIOR atletika 913Mondana néhány szót a sportolói karrierjéről?

    – Fiatal koromban atléta voltam, 400 m-en futottam, majd az egyetemen a tájékozódási futásra nyergeltem át, sőt, elkezdtem tájkerékpározni és „montizni” (mountain bike, terep- és hegyi kerékpár -a szerk.) is. Az elmúlt években a figyelmem a hosszútávfutás, a terepfutás felé fordult. 30-60 km közötti távokat favorizálok első sorban.

 

   (Itt zárójelben megjegyzem, örömmel nyugtáztam, hogy Judit ismeri a nemrég honlapunkon is bemutatott ultra terepfutó Papp Tündét.)

 

   – Egyesületi vagy hobbi versenyzőként űzte ezeket a sportágakat?

   – A tájfutást ás a tájkerékpárt az orvosegyetmi klubban, az OSC-ben űztem, a mountain bike-ot pedig a Száguldó Virágok – ugye, itt a virágok a nők – csapatában űztem. Tudni kell, hogy ez az ország egyetlen női mountain bike csapata! Az atlétikát az orvosi kamara, a MOK egyesületben folytatom. Edzőm nincs, de éppen ideje, hogy legyen, be kell látnom, egyedül már kevés vagyok a hosszabb távokra.

   – Van-e olyan eredménye, amire valamiért rendkívül büszke?

   – Talán a legutóbbi, a július 1-9-e között a Marseilles-ben egészségügyben dolgozóknak rendezett világjátékokon való részvételem. 100 m-től a félmaratonig terjedő távokon indultam, összesen kilenc számban, s ezekben mindegyikén érmeket is szereztem. Öt arany-, két-két ezüst-  és bronzérem a mérlegem. Ezekre nagyon büszke vagyok.

   – No, akkor ez meg külön megtiszteltetés számomra; mondhatjuk, hogy a futás Hosszú Katinkájával beszélgettem… (A hasonlaton kedvesen nevetett egy jót.) Mit csinál szívesen, ha éppen nem dolgozik, nem fut valahol?

   – Hát, elég zsúfoltak a napjaim, vannak a barátnős programok, színház, koncertek, s nagyon szeretek utazni. Ezekre mindig viszek magammal futócipőt, felszerelést, s eddig csak Indiában fordult elő, hogy nem volt alkalmam futni. Még Kínában és Vietnámban is sikerült néhány kilométert teljestenem.

  

SENIOR atletika 1000

  A verseny önkéntesei

 

   Az idei versenyen sok ismerőst is köszönthettünk, ugyanakkor sokan első alkalommal vettek részt ezen a találkozón. Szándékosan nem a verseny szót használtuk, mert azt éreztük, itt nem is az eredmény volt fontos, hanem inkább a sport iránti tisztelet, alázat megnyilvánulásait láthattuk. Már nem először! Akik először találkoztak itt, azok is ismerősként köszöntötték egymást; gyorsan az élményekre terelődött a szó. Volt, aki – úgy hetven év felett – arra panaszkodott, néhány hónapot ki kellett hagynia egy fránya betegség miatt, de már alig várja, hogy a rajtvonalra álljon, mások azt vitatták meg, hány versenyszámban ajánlatos indulni?   

 

    SENIOR atletika 816Sokaknak tetszett az egyedi megoldású érem és annak fotókkal illusztrált nyakba akasztó pántja, nemkülönben az ebéd, a verseny közbeni ellátás, kiszolgálás, az orvosi szűrővizsgálatok (EKG, vércukor, vérnyomás) lehetősége.

   A versenyen a Fortuna SE és a KESZE nyugdíjas önkéntesei, aktivistái segédkeztek a verseny ideje alatt a nevezéseknél, a regisztrációnál, az üdítők, a kávé felszolgálásában, s az ebédeltetésnél (fenti nagy kép). Köszönet érte!

 

   Mindenféle összegzés helyett álljon itt az egyik, első ízben nevező baráti térsaság véleménye! „Jól éreztük magunkat, jövőre is eljövünk!” Hát, úgy hisszük, éppen erről szólt a „verseny”.

 

   Cikkünkhöz képgaléria tartozik. A verseny fotói  ITT , az eredményhirdetésen készült képek  ITT  tekinthetők meg.

   A részletes eredménylista IDE kattintva olvasható  

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY