AD-blacklist1

2017
jan.
30

Az örömért, az élményért fociznak a hölgyek

Írta: Oszvald György

csajfoci 160leadTavaly áprilisban csapattá szerveződött a Kőbányáért Egyesület támogatása mellett 10-12 azonos érdeklődésű, a focit szerető hölgy. Bár az öröm, az élmény miatt játszanak, azt megfogalmazták, jó lenne bajnokságban is megméretni magukat, ám ahhoz kevesen vannak. Cikkünk éppen ezért bemutatás és toborzó is egyben.

 

 

Cikkünk előzménye egy olvasói levél, melyben Csordás Piroska egy amatőr női focicsapat létszámának növeléséhez kért segítséget. Azt javasoltuk, mivel nem volt olyan hölgy ismerősünk, aki éppen focizni kívánt volna, hogy meglátogatunk egy edzést, bemutatjuk a csapatot. Úgy véltük, ezzel a megadjuk a lehetőséget azoknak a focirajongó nőknek, akik játszanának, de nem tudják, hol is kezdjék.

 

   csajfoci 184Január 17-én este hétkor mentünk el az edzésre a Janikovszky Éva Általános Iskola tornatermébe. Meglepetésünkre, több ismerős is jelen volt: Bereczki Istvánnal már sokszor találkoztunk, a lányokról csak annyit mondott, lelkes, kitartó csapat, szépen fejlődtek az első, bő fél évvel ezelőtti első találkozásuk óta. Pap János, a Kőbányáért Egyesület elnöke, szintén utánpótlás fociedző, éppen hazafelé készülődött, de annyit elmondott, a csapat az egyesület égisze alatt működik és Tarjányi Tiborral sem aznap találkoztunk először. Lakatos Enikőre a Széchenyi suliból emlékeztünk, 2013-ban a Kiváló pályakezdő munkatárs elismerést kapta a Szent László Napi díjátadások alkalmával. Csordás Piroskával a futóversenyeken találkoztunk már több alkalommal is.

 

   csajfoci 48Elkezdődött az edzés, néhány, a gyorsaságot és a lábmunkát fejlesztő technikai elem után a labdás „félidő” kezdődött el. Ebben padokkal lehatárolták a termet, a sarkokba zsámolyokat helyeztek. Ezek lényegében a kapukat helyettesítették, s az volt a cél, hogy a gyors passzok után a lehető legtöbbször találják el a zsámoly bőrfelületét. Azaz, szinte minden helyzetből a kapura (célra) lövés készségének fejlesztése volt a cél.

 

   A lányok nagyon élvezték ezt a sajátos focit, de később elmondták, mégsem ez az igazi. Mert, ugye, itt nemigen lehet cselezni, labdát vezetni; vagy passzolsz vagy rúgsz. Azért itt is sokszor előfordult a közelharc, a tét a labda birtoklása volt, mert lőni azért kellett. De akadt néhány látványos – balettszerű, légies – megoldás is.

 

   Az edzés befejezése – természetesen – a termet teljes egészében kihasználó „igazi” foci volt. Na, itt aztán voltak ütközések, kemény belemenések, szép cselek. És a kapuba is betaláltak. Tarjányi Tibor edző a játék közben folyamatosan jelezte, mikor miben hibáztak, hogyan lehetett volna hatékonyabban megoldani az adott helyzetet.

 

   csajfoci 245Az edzés végén elmondta, pénteken, január 20-án edzőmérkőzést játszanak a Bercsényiben a Zuglói Kinizsi ellen, s jó lenne, ha a jelenlegi hiányzók is el tudnának majd jönni. – Az edzőmeccsnek ugyan nincs tétje, de szeretném, ha a most gyakorolt megoldások, támadási formák előjönnének – mondta, majd elkészült a csapatfotó, s utána elengedte a lányokat.

 

   Néhányan maradtak, s a kérdésre, hogyan és miért is alakult meg a kis csapat, akarnak-e bajnokságba is benevezni vagy csak a szórakozás, a mozgás a lényeg, eléggé nehezen indult meg a válaszadás.

 

   Az gyorsan kiderült, hogy – bár éveket letagadhatnának – szinte mindannyian családanyák, úgy a „négy X” körül, s a foci a szenvedélyük. Azt pedig, hogy mindig van hiányzó, tárgyilagos nyugalommal viselik, mert tudják, a terveket sokszor felülírják az otthon megoldandó váratlan helyzetek; például beteg a gyerek. Az egy mondatos morzsákból csak összeállt, hogy 2016 áprilisa óta edzenek együtt, s nemcsak ők, de a gyerekeik (már akinek van) is fociznak. Elmondták, főleg azért választották a focit, mert egy idő után a csapatportokból kiöregszenek, marad a futás, a kerékpár vagy konditerem, és éppen a társaság, az együtt sportolás öröme vész el. Egyikük – tavaly novemberben csatlakozott a csapathoz – egyenesen úgy fogalmazott, el se hitte volna, hogy ennyire nyitottak, befogadók a lányok, hogy egyáltalán bele tud majd rúgni a labdába, ma pedig alig várja már, hogy elteljen az egy hét, hogy kedd legyen, s jöhessen az edzésre!

   A tétovaság után aztán egyiküknek eleredt a nyelve, s pillanatok alatt megfogalmazta, mi is a jó ebben, miért is várják a focit szerető, s kipróbálni is akaró nőtársaikat. – Együtt vagyunk, örülünk, a játék levezeti a feszültséget. Nincs panaszkodás, senki nem azért jön az edzésre, hogy az esetleges napi „fájdalmakat” kiöntse. Adott a hangulat, csak a pozitív dolgok jönnek elő.  

csajfoci 547

  balról, hátul: Szepesi Anikó, Tarjányi Tibor, Szabó Andrea. Elől: Mihajlovics Dorottya, Harmati Anikó, Lakatos Enikő, Csordás Piroska. NIncs a képen: Kolozsi Cecília, Oláh Zita, Süllerné Faigl Zsófia,  Bihun Viktória.

 

   Azzal köszöntünk el, hogy a Bercsényiben megnézzük a meccset is, s után megszületik majd egy róluk egy másoknak is kedvet csináló írás. Nos, a lányok jól fociztak, ismerkedtek azzal az érzéssel, noi foci meccs 263hogy milyen is a szűk tornaterem után egy háromszor akkora térben játszani. A zuglói csapat már több éve játszik együtt, rutinos hölgyek rúgták a bőrt, de nem kellett szégyenkezni a kőbányai lányoknak sem. Harcosan, nagy akarással játszottak, nem volt elveszett labda, minden helyzetben száz százalékot adtak ki magukból.

   noi foci meccs 233Az edzőmeccsre eljöttek a korábban hiányzók is, és két fradista vendégjátékos is beszállt a csapatba: Horvát Katalin a kapura vigyázott, Kogyila Katalin pedig a szélen igyekezett megzavarni az ellenfelet.

 

   Nem néztük az eredményt, nem is az volt a fontos. Néhány góllal (ami lehet öt vagy hat is) a vendéglátók győztek. Piroskáék tisztességgel helyt álltak, mind Bereczki Pista, mind Tarjányi Tibor elégedett volt a látottakkal, hiszen csapatuk a fennállása óta először játszott igazi ellenfél ellen igazi mérkőzést.

 

   Ja, s hogy el ne felejtsük! Ez a cikk azért is íródott, hogy Piroskáék el tudják mondani, várnak és bátorítanak minden érdeklődőt, csatlakozzanak hozzájuk, az edzések egyelőre kedd esténként hét órától vannak a Janikovszky Éva Általános Iskolában…

 

noi foci meccs 324

  balról, hátul: Tarjányi Tibor, Süllerné Faigl Zsófia, Szabó Andrea, Oláh Zita, Csordás Piroska, Horváth Katalin, Kogyila Katalin, Bereczki István. Elől: Lakatos Enikő, Harmati Mónika, Mihajlovics  Dorottya, dr. Kondor Boglárka (és a gyerekek)

 

noi foci meccs 313

  A Zuglói Kinizsi csapata

 

Az edzés fotói ITT , az edzőmeccsről készült képek pedig ITT tekinthetők meg.

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY