AD-blacklist1

2016
aug.
15

Alakulunk, alakulunk…

Írta: szerk

ufsz leadAz újonnan épülő Állomás utcai ügyfélszolgálati iroda épületéhez kaptunk néhány érdekes információt – a lassan külsős tudósítóvá avanzsáló – Fonyó Krisztián olvasónktól.

 

 

 

Lassan „befordulunk a célegyenesbe” az új Ügyfélszolgálati Iroda kivitelezésével – az Állomás utcában.

 ufsz 201511ho

  Ilyen volt 2015. novemberében (fotó: 10kerkult.hu/archív) ...

 

ufsz 201608

  ...és ilyen 2016. augusztus 3-án (fotó: Fonyó Krisztián)

 

   Úgy gondolom, határidőre át tudják majd adni ezt a – megközelíthetőségét és kialakítását tekintve – igen jó helyen lévő, és a mai igényeknek is mindenben megfelelő épületet! (Itt most – elsősorban – az idősekre, valamint a mozgáskorlátozottakra gondolok!)

 

   Érdekességként megemlíteném, hogy mivel az építkezés  foghíjtelken és melléépítéssel készült, így a – pince miatt jelentősen lemélyített – alapokat hátra kellett horgonyozni. Az egész rendszer teljesen ugyanúgy működik, mint a hajó és a horgonya: először megfeszítik a horgonyzást, hogy az segítsen a résalapnak a terhek vízszintes irányú viselésében, mivel a szomszédos házak, valamint azok alapjai „ráterhelnek” a résfalra. Ez az eljárás megakadályozza, hogy a szomszédos házak „beleessenek” a munkagödörbe, ill., hogyha a környező épületek alapjai – minden igyekezet ellenére elmozdulnának –, akkor ezt a lehető leglassabban és a lehető legkisebb mértékben tegyék, megakadályozandó ezzel az épületkárokat!

 ufsz horgonyzas

[Kép forrása: BMEEOGTAT15 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. „Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése”.  Dr. Farkas József. Alapozás előadások rövidített jegyzete (BSc képzés). p. 70, 83. ábra.]

 

(Az már tényleg csak hab a tortán, hogy a szakdolgozatom külső konzulens cége végezte a horgonyzási munkálatokat.)