• Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé. Bővebben...
  • Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más oldalról is lássák az ovisok, és egyedi élményben legyen részük, némi utána járással sikerült „tető alá” hozni. Bővebben...
  • 1
  • 2
Napi kiemelt
2013
már.
05

A legszelídebb kutya is megvadulhat

Írta: Oszvald György

pf10ker-243leadLevelet kaptunk elektronikus postafiókunkba egy újhegyi olvasónktól. A Mély-tó környékén, sőt a Rózsaliget lakóparkon belül szájkosár nélkül szabadon engedett, futkározó kutyáktól fél, annál is inkább, mert már érte támadás. Olvasónk lapunktól is segítséget kér az ebtartási rendelet betartatásához.

 

 

 

Íme, olvasónk levele:

 

„Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném, ha lakókörnyezetemben olyan állapotok uralkodnának, hogy félelem nélkül lehessen utcára menni, gyermeket lehessen biztonságban az utcára vinni, ezért írok Önöknek is (a polgármester úr, önkormányzati képviselő és jegyző mellett).

   A X. kerületben 3 évvel ezelőtt még nem volt ilyen problémánk, de most már ez teljesen tarthatatlan. A Rózsaliget lakópark mellett lévő Mély-tó környékén és a mögötte lévő parkban, Sportligetben gyakorlatilag nem lehet úgy kimenni, hogy több, póráz nélküli kutyával ne találkozna az ember. Az utóbbi évben itt 2 kutyatámadásban volt részem, így a lakásból már csak kísérővel megyek ki, amely tarthatatlan. Férjem többször szóban kérte azokat a gazdákat, akiket messziről láttunk, mikor hatalmas kutyáját futtatta-sétáltatta, hogy kösse meg, mert szeretnénk elhaladni mellette. Csak gúnyolódást kaptunk válaszul.

   A parkban és a Mély-tónál régebben több gyerek is felszabadultan játszott, ma már csak a bátrabbak mennek oda. Még a Rózsaliget lakópark udvarán is több kutyát futtatnak póráz nélkül (van olyan lakás, ahol 3 nagytestű kutyát tartanak), a tiltások ellenére. Társasházunk múlt héten tartott közgyűlésén is vagy 8-an jelezték a problémát, remélem, többen is tollat ragadnak.

   A Kormányrendelet szerint csak pórázon lehet kutyát kivinni, legalább ezt kellene betartatni. Kértem a kerületi vezetőket, tegyenek meg minden lehetőt ezért; – talán egy parkőr munkába állítása megoldás lehetne.  

Előre is köszönöm, ha a témával a közmédia és a helyi újság is foglalkozik, hogy minél többen összefogva megoldódhasson a probléma.

Válaszukat várva, köszönettel

Kovács Tímea (pontos cím), 2013. március 4.”

 

   pszk-kiallitas 210Március 4-én délután öt óra tájban „kutyavadászatra” indultunk a Mély-tó környékére. Szerencsénk volt, mert egy – mivel nem vagyunk kutyaszakértők –  vizslának saccolt kedvenc szájkosár és póráz nélkül szaladgált a tó körül. A Rózsaliget lakópark felől érkezett a gazdival, s mire körbeértünk, ők is a szobor környékén jártak. Nem mintha nem hinnénk levélírónknak, de éppen arra voltunk kíváncsiak, vajon egy nagyobb testű kutya jelenthet-e bármilyen veszélyt a tó körül szaladgáló gyerekekre vagy éppen a babakocsit tologató szülőkre. Ez a kutya „jól viselkedett” és nem bántott senkit. De történt már halálos gyermekbaleset egy ártatlan mozdulat után …

 

   – A legszelídebb kutya is megvadulhat, ezt jó szem előtt tartani. Személyes tapasztalatom szerint egy rotweiler vagy egy keverék kutya kiszámíthatatlanabb és veszélyesebb, mint egy pitbull terrier, és érdekességképpen mondom, hogy a pitbullok bármilyen más fajtájú kutyával szemben sokkal jobban tűrik a fájdalmat. Itt a legnagyobb probléma az, hogy a sajtó túlságosan felfújta ezt a dolgot, pedig mielőtt nem voltak elterjedve a harci kutyák, addig is elég gyakoriak voltak a kutyaharapásos balesetek. Az embereknek sokkal körültekintőbbeknek és óvatosabbaknak kell lenniük a kutyákkal, hiszen őket azért tartjuk, hogy a házat őrizzék, és ne engedjenek be idegeneket. Természetesen a kutyatartóknak is jobban kellene vigyázniuk kutyáikra, hogy a kapun kívül véletlenül se kerüljenek – fejtette ki véleményét dr. Sólyom Ferenc érdi állatorvos nemrég az Érd-online hasábjain.

 

   pszk-kiallitas 248Kőbánya önkormányzata szabályozta – mások mellett – a kutyák tartását is. Az 54/2008. (XI. 21.) Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzati rendelet az állattartásról néhány ide vágó paragrafusát idézzük.

 

Értelmező rendelkezések

   2. § (2) Ebfuttatás: az állatnak póráz és szájkosár nélküli szabadon engedése az erre kijelölt területen.

   2. § (8) Ebsétáltatás: közterületen az ebeknek marmagasságtól és testsúlytól függően pórázzal és szájkosárral történő vezetése.

 

Az állattartás közös szabályai 

   3.§ (1) Állatot tartani csak az állattartásra, az állatok védelmére, az állategészségügyi követelmények előírása, a közegészségügyi és környezetvédelmi általános érvényű jogszabályok, valamint jelen rendelet előírásainak betartásával, a lakosság nyugalmának zavarása és egészségének veszélyeztetése nélkül lehet.

 

Ebtartás

   6.§ (1) Közterületen, többlakásos lakóház közös használatú területein (lépcsőház, folyosó, udvar, felvonó, stb.) az ebet fajtájára való megkülönböztetés nélkül pórázzal kell vezetni, a 30 cm marmagasságot és 30 kg testsúlyt meghaladó, illetve magasságtól és súlytól függetlenül a 3. sz. mellékletben felsorolt ebfajtákat, valamint az embert mart ebet a harapás lehetőségét megakadályozó szájkosárral is el kell látni. E szabály alól kivételt jelentenek az 1. sz. mellékletben felsorolt kutyafuttatók területei, valamint az önkormányzat által kijelölt és kitáblázott területek.

   Közterületen 30 cm marmagasságot és 30 kg testsúlyt meghaladó ebet, valamint a 3. sz. mellékletben felsorolt ebfajtákat csak 10 éves kort betöltött személy sétáltathat.

 

   Mindezek ismeretében és birtokában a 10kerkult.hu csatlakozik panaszosunkhoz, kérve az erre feljogosított szerveket, ellenőrizzék fokozottabban a jelzett környéket, főleg a délutáni órákban, segítséget nyújtva a tulajdonosoknak az ebtartási rendelkezések betartásában!

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

10ker lapfej

Kőbánya

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

2024.03.24. | Oszvald György

A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé.

Művelődés

Festett és rajzolt lovak

Festett és rajzolt lovak

2024.03.08. | Oszvald György

A tehetséges fiatal, Avar Angelina művésztanoncot gyakorlatilag az utolsó napon invitáltam Rehorovics Anita kiállítására február 15-én. Az apropó az volt, hogy Anita képei között, több lovat, lovakat is ábrázoló művet...

Budapest

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

2023.05.31. | szerk

Tüntetést szervezett a Szikra Mozgalom május 30-án, kedd délutánra a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé, a demonstrálók a ,,végrehajtói maffia felszámolását" és a végrehajtások áldozatainak támogatását követelték.

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

2024.02.29. | szerk

Mivel lassan már itt a tavasz, ideje lehet meggondolni, hogy milyen nyaralást szeretnél az idén. Akár hazai, akár külföldi utat tervezel, nem érdemes sokat halogatni, mert ahogy a következőkben leírjuk,...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100