AD-blacklist1

2013
szep.
21

Ős-szőlőtőke kerül a Csőszbe

Írta: Oszvald György

szolo1Különleges csemegével ünnepli a szüretet a Csősztorony Bisztró & Galéria. Igazi, őshonos szőlőtőkét ültetnek majd szeptember 28-ai rendezvényükön. Arról, hogyan kerül hozzájuk a szőlővessző, Buzás Kálmánt, az egykori kőbányai szőlőtőke megtalálóját, a Kőrösi Kulturális Központ tanácsosát kérdeztük.

 

 

 

Nem szeretnénk a szüreti programban szereplő, a kőbányai szőlőkről szóló előadását „lelőni”, de azt tudakoltuk Buzás Kálmántól, hogy mi a története a kőbányai szőlőpusztulásnak és hogyan talált rá egy eredeti kőbányai nemesítésű tőkére.

– Az nem biztos, hogy kőbányai nemesítésű az a szőlőtőke, amire kíváncsi, de az igen, hogy a korszak legjellemzőbb fajtája és itt volt a legjobb. Kőbányán, ezen a dél-nyugati lankás lejtőn komoly szőlőtermesztés folyt. Máshol is foglalkoztak vele, szerte a környéken, de a kőbányai szőlő különlegességét két körülmény adta: a már említett fekvés és az agyagos talaj. Ezen a vidéken az alföldi szőlők változatait termesztették. Kőbányát, pontosabban az Óhegyet és az Újhegyet három fajta jellemezte: a sárga dinka, a mézes fehér és az ezerjó – mondta.  

 

    szolo ati tutta 020x– Magyarországon a XIX. század végén, 1875 táján katasztrofális filoxéra járvány pusztította el a szőlők mintegy 80-85 százalékát. Kőbánya sem volt kivétel, s ettől fogva soha többet nem ültettek itt szőlőt, mert elkezdték felhasználni a táptalajt. Az agyagbányászat hozta magával később a téglagyártást – folytatta.

 

Érdekes módon talált rá az egyik kőbányai szőlőfajtára, a mézes fehérre.

– A velencei dombok felett, egy kedves ismerősömnél ittam több alkalommal is egy jóféle borból, egy régi aromájú, klasszikus ízű borból, s egyszer csak kiderült a szőlő neve is. Ez a mézes fehér volt. A kertjében mintegy 80-100 tőke van, s ennyi az összes ebből az ősi fajtából. Azonnal elmondtam neki a kőbányai gyökereket, sőt, hungarikumnak is bejegyeztettük ezt a bort – magyarázta Buzás, aki azonnal a Csősztorony Bisztró mostani lelkes üzemeltetőihez fordult.

 

   fotok 177– Mivel a Csősztorony új „gazdái” igyekeznek őrizni a hagyományokat, s megismertem az elképzeléseiket, ígéretet tettem, hozok néhány vesszőt ebből a fajtából. Megpróbáljuk újratelepíteni az ide való bor alapját! Hát, ennyi a történet röviden, s örülök ennek a gesztusnak.

 

   A 10kerkult.hu örömmel jegyezte le a történetet, a szőlővesszők ültetésénél jelen leszünk, hírt adunk róla, s szurkolunk, hogy megfoganjon, gazdagodjon majd az évek során.