AD-blacklist1

2018
már.
14

Richteres relikviák a gyűjteményben

Írta: Oszvald György

xRG drTI leadTöbb, a Richter Gedeon Nyrt. múltját idéző tárggyal, emlékkel rendelkezik a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény, ám mintegy hónapja Verbai Lajos, a gyűjtemény vezetője újabb kincsekről adott hírt.

 

 

 

„Dr. Takács István hagyatékából újabb, a Richter Vegyészeti Gyárral kapcsolatos érdekes kiadványok kerültek hozzánk, István bácsi fiának … jóvoltából” – írta Verbai.

 

   A facebookon közzétett adományozás után kis idővel a 2012-ben elhunyt mérnök, kutató, tudós, helytörténész fiát kérdeztük édesapjáról, főleg azért, mert 1954-től a Richter dolgozója volt, s gyűjteményéből jelentős anyagot adott át a gyógyszergyár házi múzeuma számára.

 

   xdrTI KobanyaertDr. Takács István Kaposvárott született 1931.  július 30-án. Annak ellenére, hogy felvételi nélkül mehetett volna akár a Közgazdasági egyetemre, akár a Képzőművészeti Főiskolára, inkább különbözeti vizsgát tett matematikából és fizikából, és beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, a gépészmérnöki karra. Az egyetem elvégzése után a Vegyipari Gépkísérleti Kutató Intézetben kezdett dolgozni, de annak megszűnése miatt az akkori bnevén Kőbányai Gyógyszergyárban helyezkedett el. 

      Eredményeivel hozzájárult a gyár növekedéséhez,  fejlődéséhez. Oroszlánrésze volt a gyár dorogi egységének fejlesztésében, de dolgozott az indiai, bangladesi gyárak létrehozásában is. Huszonhárom hazai bejegyzésű technológiai találmánya van, 285 külföldön is megadott szabadalom szerzője.

   Mérnöki tevékenységét 1990-ben Eötvös Lóránd-díjjal ismerték el. Kőbánya önkormányzata 2011-ben Kőbánya iránti elkötelezettsége, szeretete és tisztelete elismeréseként Kőbányáért díjat adományozott dr. Takács Istvánnak. (forrás: a 2011. évi kitüntetés laudációja) - képünkön ifj. és id. Takács István 2011. őszén.

  

xRG kiall plan 56

 

xRG kiall plan 51

 

   Fia azt mondta, emlékezete szerint többször is fordult a teherautó, hogy elszállítsa az adományt. Néhány napja a helytörténeti gyűjteménybe látogattunk, s arra kértük Verbai Lajost, hadd készítsünk néhány fotót a gyűjteménynek adott tárgyakról! Némi keresgélés után – hiszen éppen a március 15-ei ünnepségre készült, s a játékok, kellékek várták szinte mindenhol, hogy elszállíttassanak – előkerültek a relikviák. Ismét Verbai bejegyzését idézzük:

 

xRG kiall plan 62

 

,,Richter Gedeon maga adta ki az általa írt gyógyszerismertetőt, még a Sas-gyógyszertár gyógyszerészeként.

   A másik két könyv a kőbányai gyár 25 és 50 éves fennállásának évfordulójára jelent meg. Mindkettőben megtalálható a gyár rövid története, ismertetése, készítményei. 23-23 érdekes korabeli kép illusztrálja a köteteket. Hozzánk került az RG zsebpatikájának egy példánya is.”

   xRG kiall plan 77

 

   Elkészültek a fotók, s némi kutakodás után sikerült dr. Takács Istvánról több képet is képet találni a fia közösségi megosztó oldalán. Írásunkat a szerkesztőség fotóin kívül ezek a képek illusztrálják.

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px