AD-blacklist1

2017
júl.
30

Fesztiválzárás Kapolcson

Írta: szerk-OGY

Kapolcs 498Idén Kőbánya az egyetlen város, amely saját színpaddal, saját udvarral jelenik, jelent meg a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon július 21-30-a között.

 

 

 

 

A megnyitón Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere azt mondta a megjelenés indokaként, hogy a tradicionális kőbányai sörön kívül – amit szinte mindenki ismer – mást is szeretne a kerület bemutatni. „Mert Kőbánya valóban érdekes és színes fővárosi kerület, amit a fesztiválra látogató közönség megtapasztalhat” – szólt az indoklás.

 

   Kapolcs 630Persze, ehhez el kellett látogatni az önállóság jeleként viselt Kőbánya Udvara helyszínre. Sokan megtették, gyönyörködtek a Hofi Géza karikatúra emlékkiállítás alkotásaiban, élvezték a Kőbányai Zenei Stúdió egykori és jelenlegi növendékeiből alakult zenekarok esti koncertjeit. (képünkön Kovács Róbert polgármester)

 

   A jókor érkezők egy virtuális városnézésen és időutazáson vehettek részt Buzás Kálmán várostörténész közreműködésével. Kevesen tudják, de attól még való, hogy a főváros nevezetes épületei, mint például a Citadella, a Mátyás templom, a Halászbástya és még megannyi épület Kőbánya köveiből épült. Hogy Ferenc József többször is járt Kőbányán, sőt megkóstolta a kőbányai sört. Hogy 1936-ban Kőbányán volt az első Forma 1-es verseny. Hogy Kőbánya Budapest mértani közepe. Hogy hajdan a sörgyártás mellett a szőlőtermelés és a borászat is jelentős volt.

 

  Kapolcs 655Aki pedig megéhezett, megkóstolhatta a kerület május 1-jei specialitását, a halcsipszet egy kupica borocska kíséretében.

 

   Kapolcs 492Többen gyerekkel érkeztek, de ők sem maradtak emlékek, élmények nélkül: kézműves foglalkozásokon fejleszthették az apróságok a kreativitásukat. A felnőttek – gyönyörködve gyerekeik műveiben – az Udvar emlékkönyvébe tehettek bejegyzéseket. A Pro-koord Communications ezekből gyűjtött össze egy csokorra valót.

 

„Isteni a hangulat és a sör! Legközelebb is jövünk”

„Véletlenül keveredtünk a kőbányai udvarba, de annál szívsebben maradtunk. Végtelen vendégszeretet és isteni hal-chips várt itt mindenkit J Jövőre ugyanitt”

„Szuper ötlet a Kőbánya Udvara, ahol: vendégszeretet és kedvesség 5*, karikatúra kiállítás 5*, programok 5*, hal-chips 5*. Jövőre is jövünk.”

„Megpróbáltunk lazítani… a Kőbánya udvaron ez sikerült is! Kiváló társaság, szeretet és Kapolcs legjobb zenéi.”

„Irigylem ezt a kerületet, hogy ilyen lelkes, nagytudású lokalpatriótái vannak!”

„Érdekes történelmi betekintést adott nekem Kőbánya múltjáról egy jó pohár bor és haltepertő mellett. Köszönöm a vendéglátást”

„Köszönjük az élményt Kőbánya, itt Kapolcson”

„Már 30 éves is elmúltam, de ilyet még nem ettem (halcsipsz -a szerk.). Nagyon nagy élmény volt Veletek… pusszantás.”

 

A Pocket TV videója az első két nap utáni tapasztalatokat összegzi.

 

 

    S ha az elején Hofi Gézát említzettük, hadd zárjuk a Pro-koord sajtóanyagából szerkesztett összefoglalónkat néhány Kőbányai hírességgel!

 

  Tudta, hogy Kőbánya a sport, a művészetek és a zenei élet területén „ászokat” adott az országnak, világnak? Csak néhány név a sok közül: Charlie, Kokó, Deák Bill Gyula, Rost Andrea, Késely Ajna, Gergely Gábor, Varnus Xavér, és még sokan mások…

 

Pro-koord; Fotó: 10kerkult.hu/OGY