AD-blacklist1

2017
júl.
24

Leütötte a polgármester a magas labdát Kapolcson

Írta: Oszvald György

Kapolcs 529leadA Vigándpetenden rendezett hivatalos sajtótájékoztató megnyitóval vette kezdetét a három településen zajló 27. Művészetek Völgye Fesztivál július 21-én délután. A hónap végéig tartó rendezvényen – nem először a fesztivál történetében – Kőbánya is részt vesz.

 

 

A Vigándpetenden rendezett hivatalos sajtótájékoztató megnyitóval vette kezdetét a három településen zajló 27. Művészetek Völgye Fesztivál július 21-én délután. A hónap végéig tartó rendezvényen – nem először a fesztivál történetében – Kőbánya is részt vesz.

 

   Kőbánya az elmúlt években többször is szereplője volt a fesztiválnak, de megjelenési formájában, saját névvel, Kőbánya Udvara megnevezéssel első alkalommal jelent meg Kapolcson. S hogy miért Vigándpetenden rendezték a megnyitót? Bár nem látunk a szervezők fejébe, de kézenfekvőnek tűnik, hogy a falu határában felállított cirkuszi sátor (az akrobatikus újcirkuszi produkciók helyszíne, a Cirque du Tókert) volt az indoka ennek a döntésnek. De az is szempont lehetett, hogy a cirkuszsátort övező, fém, műanyag, papír és egyéb hulladékokból alkotott, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotásoknak megfelelő helyet találjanak… 

 

Megnyitó

   A hivatalos sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye program- és marketingigazgatója köszöntötte a sajtó képviselőit és a megjelent vendégeket. Néhány újdonságról, új helyszínekről, új résztvevőkről adott tájékoztatást, örömét fejezte ki, hogy az idei jegy-elővétel a duplája a tavalyinak, s néhány valóban sztár fellépő előadására tekintettel azt remélte, nézőcsúcsot is dönt majd a fesztivál.

 

   Kapolcs 163A teljesség igénye nélkül idézünk a felsorolásból. Az említett vigándpetendi cirkuszsátor mellett újdonság Szirtes Edina Mókus hegedűművész önálló udvara, a nosztalgia rajongóinak ajánlott a Magyar Nemzeti Filmarchívum vetítései. Taliándörögdön felépült a Nemzeti Színház repertoárjából válogató Nemzeti Szín-Tér, mely egy estére az Óbudai Danubia Zenekar komolyzenei koncertjének is átadja a deszkákat. A Fidelio Színház Színpadon pedig a Katona József Színház, az Újszínház, az Orlai Produkció, a Tünet Együttes, a Jurányi Ház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásai láthatók.  

 

   Idén a Kocsor Háznál frissen megalakuló Fonó Udvar a budapesti Fonó népzenei és világzenei kínálatát hozza el a Völgybe.   

  

   Taliándörögd a helyszíne a Cseh Tamás Program zenekarait is befogadó Elevenkertnek, a Tilos Rádió udvarának, valamint a reformáció 500 éves évfordulója apropóján felépült Református Udvarnak és a Tarisznya Evangélikus Udvarnak.

 

   Vigándpetenden pedig – éppen a megnyitóra várakozva – tanúi voltunk a zongora hangolásának az 1760-ban, Fellner Jakab tervei alapján épült Keresztelő Szent János római katolikus templomban, mely a Papageno Klasszik nevű helyszínnek ad otthont.

 

   Nos, térjünk vissza a megnyitóra! Négy polgármester – Göntér Gyula Kapolcs, Mohos József Taliándörögd, Győriványi Dániel Vigántpetend és Kovács Róbert, Kőbánya – várta, hogy Oszkó-Jakab Natália szót adjon nekik.

 

   Kapolcs 211Elsőként Göntér Gyula (balra) lépett a mikrofonhoz. Elmondta, az eddigi 26 év mély nyomokat hagyott az emberekben, bár néha kicsit csendesebb volt a fesztivál, de most újra magára talált. – Szeretném, ha a jövőben nem csak ez a három település, de a többiek is részt tudnának venni ebben a sorozatban – jelezte a fejlődés egy lehetséges útját.

 

  Kapolcs 221Mohos József (jobbra)  nem csak Taliándörög polgármestereként, de egyúttal a fesztivál színházi központjának „gazdájaként” is nyilatkozott. Hangsúlyozta, örömére szolgál, hogy „visszatérve az eredeti értékekhez, Taliándörög újra azokat a programokat kapta meg, mint a kezdetekben”, amikkel az egész fesztivál indult. – Egyetlen dolgom van csak, mégpedig három kívánságot mondani az elkövetkező tíz napra. Az első, hogy jó egészségben tudja mindenki végig szórakozni, másodjára, hogy ehhez jó idő legyen, végül, hogy mindenki találja meg az érdeklődésének megfelelő programot – mondta.

 

   Kapolcs 257Győriványi Dániel (balra) kicsit szabadkozott, hogy nem egészen öt hónapja lett Vigándpetend polgármestere, így sem mint szónok, sem mint a részletek ismerője nem tud úgy megnyilvánulni, mint az előtte szólók, ezért kiírt magának néhány apróságot.

   Ezek közül – némi önkénnyel kiválasztva – azt választottuk ki, ami Vigándpetend minősítését és helyét jelzi a világban.

 

   – Néhány éve egy Amerikából hazatért ismerősömnek újságoltam, hogy Vigándpetenden vagyok található. Az volt a válasza, hogy ő jól informált, s tudja, Vigándpetend Kapolcs elővárosa. Bár ez túlzó, de most elfogadom, mert az biztos, hogy a fesztivál alatt lesznek itt annyian, mint egy kisebb városban, így szívesen viseljük az elővárosi jelzőt – mondta.

 

 

Közjáték

   Ezen a ponton váratlan, a programban nem szereplő dolog történt. Mielőtt Natália Kovács Róbertet szólíthatta volna, hirtelen a porond előtt termett Márta István, kikapta kezéből a mikrofont, s kéretlenül, érezhető, de visszafojtott indulattal kezdett beszélni. Monológja részben egy sértődött (megsértett?) ember panasza volt, másfelől kicsit zavarosnak tűnő magyarázatot kívánt adni egy, a tulajdonosok közt feszülő és eleddig fel nem oldott ellentétre, nézeteltérésre.

 

  Fájlalta, hogy bár 50%-ban tulajdonosi megbízottja a jelenlegi Kapolcsi Kulturális Egyletnek, annak elnöke, mégsem kapott meghívót, sem a megnyitóra, a sajtótájékoztatókra, sem a stábülésekre – sorolta. – Pedig 1989-ben én találtam ki a fesztivált, s 25 évig vezettem – kezdte jelenléte s felszólalása indoklását. Elmondta, sokan kérdezik tőle, mi történt, folyik a szervezés, de sehol sem találkoznak vele. – Ahová nem kapok meghívót, oda nehéz elmenni – magyarázta.

 

Kapolcs 289

   Márta István (jobbra) úgy vélekedett, ettől sokkal fontosabb, hogy tapasztalata szerint a jelenlegi stáb „valami ellen”, főleg „saját múltja ellen” határozza meg magát.

   Nem érti, hogy a fesztivál kommunikációjában miért nem szólnak annak múltjáról? – Vagy annulálják vagy, ha nem, akkor arról beszélnek, a tönkremenés szélén állnak, el vannak adósodva – fejtegette.

 

   Végül azzal fejezte be váratlan kifakadását, hogy a jelenlegi stáb a fesztivál alapításában részt vevő egykori társait elfelejtették, megtagadják a múltat. – Amíg élek, most 65 éves vagyok, a múlt nem lesz eltörölve ebben a völgyben! – adta vissza a mikrofont Natáliának.

 

Riposzt

  Igazság szerint néhányan tapsoltak csak, alapvetően döbbenet fogadta Márta István megszólalását. Volt, aki az előzmények ismerete nélkül nem is értette, így mi magunk sem, bár tudjuk, valóban voltak nehéz évei fesztiválnak; Márt István sok televíziós beszélgetsében elégedetlenkedett korábban, hogy miért nem kap – vagy, ha kap, akkor nevetségesen kis összeget – a pályázatokon megfelelő forrásokat a fesztiválra.

 

   Oszkó-Jakab Natália higgadtan reagált a kifakadásra. Megjegyezte, amikor interjúhelyzetbe kerültek, minden alkalommal elmondták, egy hagyományt szeretnének folytatni, tovább vinni, megtartva az alapértékeket, s a saját ötleteket is bevinni a programokba. Véleménye szerint soha nem tagadták meg a múltat.

 

     Kapolcs 335Kovács Róbert (balra), mint utolsó felszólaló polgármester bravúrosan oldotta fel a kínos helyzetet. Azzal indított, hogy Kőbánya újbóli megjelenése éppen hogy a múlt szerves folytatása, annak egyenes következménye.

 

   – Évekkel ezelőtt már voltunk itt, Monostorapátiban kaptunk lehetőséget, a kőbányai művészek kiállítása volt látható és foglalkozásokat is tartottak, de itt zenélt a monostorapáti templomban Varnus Xavér, Kőbánya díszpolgára, orgonaművész is. Egy másik szálat is hadd említsek! A kőbányai Szent László Gimnázium tömegkommunikációs képzésében részt vevő diákok szerkesztették, s ha nem tévedek, ez jelenleg is így van, a völgy híradóját készítették, szerkesztették – idézte az elmúlt éveket.

 

   Hozzá tesszük, emlékezetünk szerint egy-egy fellépés erejéig voltak más kőbányai szereplői is a fesztiválnak az elmúlt években: 2013-ban és 2014-ben is a monostorapáti templomban lépett fel a Parafónia zenekar Fabényi Réka vezetésével.

   2012-ben a Kapolcsi Hobo Klubban a programot Póka Egon basszusgitárossal, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetőjével együtt szervezte Hobo, alias Földes László.

 

   Kapolcs 677Ennyit a múltról, mert tudni kell, Kovács Róbert a jelenről is szólt. Kiemelte, hogy az idén – nagy örömére – önálló helyszínként, Kőbánya Udvara néven van jelen a kerület egy különleges programmal.

 

   Tavaly karikatúra pályázatot írtak ki a kerület szülötte, Hofi Géza emlékére, Ez a kiállítás tekinthető meg az Udvarban, míg a Kőbányán is hagyományos kézműveskedést Baffia Tamás és felesége vezetik, s a Póka-féle zenei vonal is nagy vonzerő lesz: az Udvar színpadán a Kőbányai Zenei Stúdió egykori és jelenlegi zenész-énekes tanulóiból alakult zenekarok adnak műsort.

    Kőbánya különlegessége a Halmajális. Az egyedi, május 1-jei halmenüből kínáljálk majd a speciális halcsipszet, jófajta borocskával.

    Kovás Róbert azzal zárta sajtótájékoztatóját a megnyitón, hogy szeretettel vár minden érdeklődőt a Kőbánya Udvarában aznap délután öt órakor, amikor is a kiállítás megnyitásán túl egyfajta elhivatottságból Éles István humorista Hofi Géza emlékének adózva egyik utánzó-paródiáját adja elő. (Szerkesztőségünk megfogalmazásában Éles egy Hofi-tribute műsort állított színpadra.)

 

Kapolcs 440

 

   A megnyitó sajtótájékoztatón közreműködött Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár (fenti nagy kép), a háttérben a Juhász Kata Társulat próbálta akrobatikus cirkuszi műsorát.

   A Völgy részletes programja IDE kattintva olvasható.  

 

Kőbánya Udvara

   A maghívóban jelzett program szerint folytatódott Kapolcson az első nap. 17 órakor Kovács Róbert megnyitotta a Hofi emlékkiállítást, Éles István pedig elementáris erővel idézte Hofit. Talán lehettek volna többen is az érdeklődők, ám a létszám mit sem vont le a program értékéből.   

   

Kapolcs 670  Éles István nagyszerűen reagálta le és poentírozta a pedagógusokat érintő műsorrészben a számára új infót, miszerint a fonalakkal, textilekkel, papírmerítéssel foglalatoskodó Baffia Tamás eredendően tanárember…

 

   A szakácsok kitettek magukért, a halcsipsz egyedi és különleges volt, arról már nem is beszélve, hogy mennyire finom!

   Baffia Tamás a családjával együtt készítette elő a kézműves foglalkozás anyagait, eszközeit, s közben a zenei programot nyitó Why Not Zenekar (Molnár Emese – ének, Udvarhelyi Gábor – gitár, Éder Ferenc „Lá” – basszus, Takács Marci – percussions) beállása is befejeződött.

 

    Szerkesztőségünk lehetőségeibe a koncert első fél órája fért bele. (Sajnáljuk, hogy a másik két bandát – Mary Popkids és Mörk – már nem volt időnk meghallgatni, de reméljük, előbb-utóbb összefutunk velük!) Tudjuk, az ízlések és pofonok különbözők, így a nekünk tetsző szvinges hangzás, dzsesszes effektek – értjük benne a nagyszerű szólókat, mind a gitáron, mind a percussion eszközökön –, a szabadon megfogalmazott átiratok, újraértelmezett megfogalmazások (például Britney Spears egyik dala) másoknak esetleg nem tetszenek. A zenekar „prímása”, Molnár Emese énekes különleges hangjával (kemény, ércesen zengő) és az érzelmes suttogástól a rekedtes ordításig terjedő eszköztárával elbűvölte nem csak szerkesztőségünket, de a folyamatosan szaporodó közönséget is.

 

Kapolcs 780

  A színpadon a Why Not

 

   A két megnyitó között adódott egy szabad óra, ezt azzal használtuk ki, hogy szaladtunk egy kört Kapolcs „belvárosában” és fotóztunk, fotóztunk, fotóztunk. A cikkhez csatolt képgalériánkat – ITT – nézhetik megt, a galériát a Kőbánya Udvara programján készült képek zárják. 

 

Köszönjük a részvételünket elősegítő információkat a Pro-koord ügynökségnek.

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Szerkesztőségi vélemény

   Megjegyezzük, az MTI július 21-én 17.30-kor kiadott közleménye a Márta István-féle incidensről, kirohanásról egy árva szót sem ejt, ellenben részletesen ismerteti, majdhogy nem programszerű részletességgel, Oszkó-Jakab Natália sajtótájékoztató megnyitóját. (Gyakorlatilag csak azt.) Ugyancsak hiányoljuk a programoknak helyet adó települések polgármestereinek – akár kivonatos – megszólalásait is. Ezzel az erővel belinkelhették volna a Völgy programfüzetét is a híradásba.