AD-blacklist1

2017
jan.
16

Dalolva létezés az irodalomban

Írta: Oszvald György

Sashalom Zsuzsa Misi 370leadKülönleges, zenés bemutatkozó irodalmi délutánt és kiállítást rendezett a FSZEK Sashalmi könyvtára január első hetében. Zsuzsa Mihály színész, operetténekes, nem különben zeneszerző, szövegíró és költő volt a főszereplő. De Simon M. Veronika kiállítás-megnyitóján történt más is…

 

 

Hagyomány, hogy a Krúdy irodalmi kör, melynek Kanizsa József – a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete tiszteletbeli elnöke – a titkára, a rendezvények szervezője, egy különleges eseményt jelentett be a Kortárs festők – kortárs költők a könyvtárban címet viselő eseményen.

 

   Sashalom Zsuzsa Misi 165Simon M. Veronika festőművész a belső teremben portréival vett részt a délután művészeti programjában, s közülük ajándékozó és eredetigazoló okmány átadása mellett a könyvtárnak adományozta a Krúdy portrét. De egy meglepetés névadó is kerekedett. Király Lajos, a Krúdy-kör elnokének javaslatát elfogadva, az olvasótermet, ahol az irodalmi előadásokat tartják, e naptól kezdve Krúdy teremnek nevezik! Király Lajos és Kanizsa József, a Krúdy-kör titkára Krúdy-emlékezüstérmet adott át Simon. M. Veronikának a 65. szőletésnapán, eddigi munkájáért, a Krúdy-kör hírnevének öregbítéséért.

(képünkön Goldoványi Zoltán, a könyvtár vezetője veszi át az adomány festmény eredetigazoló okiratát Simon M. Veronikától)

  

   Sashalom Zsuzsa Misi 310Ezek után került sor Veronika egyik tanítványának, Tóth Márta festőművész, a Székesfehérvári Nemzetközi Művészkör különdíjasának (képünkön balra) bemutatkozására, kiállításának megnyitójára. Mind Kanizsa József, mind Simon M. Veronika elismerő szavakkal szólt a festőművész tehetségéről, egyéni látásmódjáról.  Ő maga csak annyit mondott, hogy ez az első kiállítása, minden képe kint van a nagyteremben. – Nagyon izgultam, vajon mit fognak hozzájuk szólni, már csak azért is, mert így én is most látom először a munkáimat; otthon nincs ekkora hely. Köszönöm a lehetőséget Veronikának, a Krúdy-körnek és a könyvtárnak, hogy ilyen csodás környezetben mutathatom meg magam első alkalommal.

 

Sashalom Zsuzsa Misi 092

  balról: Tóth Márta, Simon M. Veronika, Enyedi Béla, M. Jankó János, Kanizsa József, Varga Gábor Miklós, Albert Ferenc

 

   A délután házigazdája, M. Jankó János vette át a szót, s a látványról a hallás felé terelte a programot. Zsuzsa Mihály bő keresztmetszetét adta művészetének. Repertoárja rendkívüli, mint operett színész nemcsak ezt a műfajt, de a magyarnótát, a kuplét, sőt, egyes musical művekre írt szövegeit is elénekelte.

 

   Sashalom Zsuzsa Misi 356Költészetének figyelemre méltó sorozatát mutatta be: – No, akkor, mivel év eleje van, most egy-egy verssel körbe megyünk a naptáron hónapról hónapra, s megérkezünk ide, a jelenbe – mondta, s már kezdte is a januárral, a Téli éjszaka című opus-szal.

 

   Nemigen nézte az időt senki, pedig jóval a megszokottnál hosszabbra nyúlt a műsor, benne vendég előadók, Albert Ferenc, Farkas Viola költők és Varga Gábor Miklós énekes, előadóművész mondtak el egy-egy verset, s hol van még a tánc! Mert az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ahol Farkas Viola és Zsuzsa Mihály is ott van, nem létezik, hogy az operett bonvivánja ne kérné fel az egykori Farkas Sister’s táncosát, primadonnát. Most sem volt ez másként: a fináléban egy csodás tangó zárta a napot.

 

Sashalom Zsuzsa Misi 628

 

 

 

 

 

 

 

 

A program zenei részében közreműködött Metykó Viktória fuvolaművész, Enyedi Béla (gitár) daltulajdonos.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 


Zsuzsa Mihály, énekes színművész

Béren született 1952-ben, 1987 óta él Rákoskerten. A Színművészeti Főiskola operett és musical szakán szerzett diplomát 1983-ban. A győri Kisfaludy Színháznál kezdte pályafutását, ahol operában, operettben és prózai darabokban is játszott, majd a budapesti Népszínházhoz szerződött. Jelenleg független énekes-színészként gyakori szereplője tévéműsoroknak, szórakoztató előadásoknak és önálló esteknek. Operától a kupléig minden műfajban otthonosan mozog. Vendégszerepelt Nyugat-Európa városaiban és a környező országokban is. Slágerek, magyar nóták, musical dalok szövegírója, több magyar nóta szerzője.

Díjai: Aranykoszorús nótaénekes, a Fészek-klub kupléversenyének és a Nóta-olimpiának nyertese.