AD-blacklist1

2018
jún.
08

Könyvünnep kőbányai résztvevőkkel

Írta: Oszvald György

Konjyvhet 093leadA június 7-11-e között, a hagyományosan a Vörösmarty téren megrendezett 89. Ünnepi Könyvhétnek több kőbányai vonatkozása is van. Két író vadonatúj kötete is erre az alkalomra időzítve jelent meg.

 

 

 

A könyvhét egyik kerületben élő és alkotó résztvevője Makk Attila, a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete tagja. Új kötete Fonák - a valóság másik arca címmel látott napvilágot az ünnepre.

 

   makk fonakA dedikálás időpontja június 9-e 13.00-14.00 óra között a Kairosz Kiadó 93. számú pavilonjában lévő standjánál (a kisszinpad mellett, a Duna felőli oldalon).

 

   Attila új kötete öt részből áll, s – címe szerint – az eseményeket olyan megvilágításba helyezi, hogy a fonákjuk is láthatóvá válik.

 

Az Ágastófalvi csuda arról szól, hogyan lesz igazi csuda abból, ami meg sem történik.

A Szembesítés című fejezet történetei arra keresnek választ például, hogy kinek van több joga egy talpalatnyi fedélhez a réten, vagy akár az élethez is, a kóbor ebnek vagy a kóbor embernek? De az sem unalmas téma, hogy mit szólnak a fenyőfák a karácsonyfa-állításhoz?

A Bűnben fogant fenyőfák részben egy idős asszony szembesül a múltban elkövetett bűnei jelenbéli megjelenésével.

A Képcső foglya fejezetben egy kamasz belecsöppen a kedvenc sorozatába, s annak szereplőjévé válik…

Végül a Furfangos királykisasszony részben, mely valójában egy antimese, arról esik szó, hogy az országot rettegésben tartó sárkány elrabolja őt, de királylány nagy-nagy furfangokkal legyőzi a gonosz sárkányt, ugyanakkor a csalafintaságok miatt úgy tűnik, a sárkány az áldozat.

 

*

 

   Konjyvhet 023Bódai-Soós Judit (képünk)  Kőbányán élő meseíró ma, a déli órákban dedikálta a Dörmögő Dömötör kalandjairól írott kötetét a Gyémántfelhő kiadó 115. számú pavilonjánál. Szerkesztőségünknek elmondta, hogy új könyve szereplői a régiek, s bár a Dörmögő Dömötör folyóirat állandó szerzője, ez a könyve nem az abban megjelent mesék gyűjteménye. „Dörmi és Dorka, a két főszereplő ezúttal Tenyérke meséit hallgatja. Tenyérke egy pici kesztyű Dörmiék családjában, s egyszer csak éltre kel, s az év hónapjairól szóló történeteivel bűvöli el kis barátait. Jelen könyvben tizenkét mesét mond el. Például a májusról szóló történetben kiderül, miért ér aranyat a májusi eső. A kötetet Haui József illusztrálta.” – mondta el a leglényegesebb tudnivalókat Judit.

 

   – Egy kiadónak nyilván több szerzője van, hogyan lehet bekerülni abba a körbe, akik a könyvnapon jelen lehetnek?

   – Erről keveset tudok, de az mindenképpen feltétel, hogy erre az alkalomra legyen a kiadónak, egyúttal a szerzőjének éppen megjelenő kötete. Ezen alkalomból a kiadó két könyvet dobott a piacra: az egyik az enyém, a másik a kiadó tulajdonosa, N. Fülöp Beáta (jobb oldal kép) könyve.

 

   Konjyvhet 063Beáta örömmel vette szerkesztőségünk érdeklődését, bár a dedikálás miatt nem volt lehetőségünk a kiadó jövőbeni terveiről kérdezni, egy fotóval azért megörökítettük őt is.

 

   Judit másik, a könyvhétre megjelent könyve a Névversek kiskönyve címet viseli.


nevmeseDe mi is az a névvers?

 

A szerző tolmácsolásában: „Egy akrosztikon, vagyis egy olyan kis vers, amelyben a verssorok kezdőbetűiből összeolvasható egy név.” 



Mire jó a névvers?
   Kedves és egyedi ajándék lehet például névnapra, esküvőre, ballagásra, húsvétra, karácsonyra, születésnapra, vagy bármilyen más alkalomra. 
   Ebben a kis könyvben olyan névverseket gyűjtöttem össze, amiket keresztelőkre, vagy frissen született babák köszöntésére írtam, csupa jókívánság csepp gyermekeknek. 

  

   Látogatásunk slusszpoénja, hogy Judit délután egy órakor a Parlamentben vette át a debreceni Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesülete életmese pályázatán nyert díját. Gratulálunk a sikereihez!

 

Bódai-Soós Judit legközelebb vasárnap, június 10-én dedikál 13.00-14.00 óraközött.

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

A könyvhét forgatagáról néhány kép ITT tekinthető meg.

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px