AD-blacklist1

2012
aug.
18

Születésnapi torta helyett

Írta: Oszvald György

20120816KJ 009leadKülönös ajándéka a sorsnak, hogy az augusztusban 70 éves Kanizsa József Fénnyel jöttem című kötetének bemutatása a nevezetes dátum előtt egy héttel történt meg. Az életmű-válogatás kötet verseihez a látványt Rehorovics Anita és Koncz Eta festőművészek képei adták.

 

 

   Hegedűs Valér zongorajátékával kezdődött a már hagyományos Zila Kávéház – Krisztina cukrászda irodalmi délután rendezvénysorozatának soron következő eseménye. Mont mondta, Kodály Zoltán: Meditáció című műve a legjobb bevezető arra az élményre felkészítendő, amit a délután adni fog. „Ez a meditáció egy sűrítmény. Az a fajta sűrítmény, ahol a művész azt a hatalmas filozófiai tanulságot, amit az élet értelmének is nevezhetünk, képes egyetlen pillanatba, ecsetvonásba vagy egyetlen verssorba, netán egyetlen gyönyörű, nagy ívű  hangsorba foglalni.”

   20120816KJ 311

Balról: a zongoránál: Hegedűs Valér; - Tálas Ernő, Rehorovics Anita, Koncz Eta, Kanizsa József, fényesi Tóth János; a mikrofonnál: Keres Emil

 

   Természetesen, Hegedűs nem vette el fényesi Tóth János költő, az irodalmi délutánok szervezőjének kenyerét. A csodás Kodály opus azonban valóban érzelmim alapot teremtett a látható és hallható művek befogadásához. Mindenekelőtt a délután résztvevőit, közreműködőit mutatta be, majd ifjabb Zila Lászlót, a kávéház ügyvezetőjét kérte fel egy rövid bevezetőre. Megtudtuk, hogy sem a két festőművész, sem Kanizsa József nem először szerepelnek az irodalmi délutánokon.  „A mai közös megjelenésnek azonban nyomatéka a Kanizsa kötet bemutatója, hiszen ezek a művészeti alkalmak vele és író, költő társával, Dedik Jánossal, az ötletgazdákkal indultak el, s munkájuk révén tartanak a mai napig.” – köszöntötte a galériát zsúfolásig megtöltő érdeklődőket. Akik között – Kanizsa kőbányai érintettsége miatt – szép számmal voltak művészetbarátok a kerületünkből is.

   Az arányosan és jól szerkesztett programban nagyszerű produkciót nyújtott Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera énekese, akinek tenorja hangerősítés nélkül is szépen zengett a terem túlfelén is. fényesi Tóth a festők bemutatásánál kiemelte, mindketten friss, eddig nem látott alkotásokkal jelentkeztek, s ez csak annyit jelenthet, hogy alkotó művészetük kiteljesedőben van, mondandójuk folyamatosan kikívánkozik belőlük, mindnyájunk örömére.

 

    20120816KJ 007A közös kiállítást Kanizsa József nyitotta meg. Kiemelte, hogy a korábban említett új témákhoz mindkét festő új színeket alkalmazott. Koncz Etánál a kék a domináns, Rehorovics Anita pedig a lágy, barnás, sárgás pasztellekkel teszi hitelessé tájképeit. Kanizsa megjegyezte, zalai születésűként a zalai tájat jobban szereti, mint az Alföldet, de ez semmit nem von le a művészek teljesítményéből. Összegzésképpen Kanizsa azt mondta, a legszebb a két festő kiállításában, hogy műveik békességet, harmóniát sugároznak.

 

    20120816KJ 054A 10kerkult.hu mindkét festőművészt rövid interjúra kérte a program végén. Rehorovics Anita elmondta, Koncz Etát régebbről ismeri, de közös kiállításuk még nem volt. „Kanizsa Józsi bácsi révén ismertem meg, s bár egészen más Eta világa, mégis vannak közös vonások a képeinkben. Ez egy jó érzés.” – osztotta meg gondolatait lapunkkal a fiatal művész. Anita korábban már önálló kiállítóként is részt vett a Zila kávéház egyik irodalmi délutánján. „Szeretem ezt a helyet a tortáival együtt, nagyon szép ez a galéria, tág tere van, és jól láthatók a festmények is.”  Anita elárulta, hogy még nem volt érkezése megkóstolni a legújabb, díjat nyert Zila-országtortát, de bepótolja majd! (képünk: Rehorovics Anita festménye)

 

   20120816KJ 051Koncz Etát arról faggattuk, ismervén a régebbi kiállítási anyagait és látván a jelenlegi festményeket, a virágok vagy a tájképek a kedvencei? – Jaj, nehéz ezt így különválasztani! Keverednek bennem, mindig olyanok, amilyen érzés van bennem. Van, amikor csak virágokat tudok festeni, de olyan is előfordul, hogy a tájképekre áll rá a kezem és az ecsetem hosszabb időn át. De nem kevésbé fontosak a portrék, a lovak sem; azokkal együtt teljes a repertoár – foglalta össze művészetét. (képünkön: Koncz Eta munkái)

 

No, de következzék a próza, a beszéd után egy kis muzsika! Tálas Ernő énekelt Hegedűs Valér zongora kíséretével, majd Kanizsa József életútját mutatta be fényesi Tóth János. „A Fénnyel jöttem c. kötet jól példázza nemcsak Kanizsa életútját, de kiemeli alkotói életpályája legfontosabb szakaszait is, így ezt veszem alapul a költő megismertetéséhez „ – mondta előzetesen fényesi Tóth. A beszélgetést muzsika és versek színesítették. Kanizsa költeményeit egyrészt saját maga, másrészt fényesi Tóth és Keres Emil tolmácsolták felváltva. Az egyik vers, valójában egy „fohász” – minősítette Keres Emil a művet – felkeltette a Kossuth-díjas előadóművész figyelmét: versmondása alatt Hegedűs Valér zongorajátéka szólt, s emelte így a templomi szférákba a verset. Keres Emiltől azt tudakoltuk, volt-e már élő zenekíséretes szavalata az előadói pályafutása alatt? – Nem, legalábbis ebben a formában nem. Ahogy elolvastam ezt a verset, Uram, köszönöm a címe, azonnal éreztem, ez több mint szimpla strófák összessége. Ez egy fohász, s ezt nem lehet csak úgy elmondani. Arra kértem Valért pár perccel a kezdés előtt, találjon valami emelkedett hangulatú, szakrális, a vershez illő zongora darabot, s ha elkezdem, játssza a vers alá. Hát, ez és ennyi történt.

 

   Igaz, a hangfelvételünk nem stúdió-minőségű, de szeretnénk az élményt megosztani olvasóinkkal egy, az irodalmi délutánon készült fotókból összerakott videóval!

 

 

   Érdekes volt megtudni azt is, hogyan került kapcsolatba Keres Emil a Krúdy körrel, Kanizsa Józseffel?  A történet röviden annyi, hogy egy véletlen folytán, egy képkeretezési munka megrendelésekor ismerkedett meg Czédli Józseffel. Kiderült, az időközben elhunyt Czédli nemcsak képkeretező, de kitűnő költő is volt. „Ő hívott meg a Krúdy-kör egy estjére, s így ismerkedtem meg velük és Kanizsa Józseffel is.” – mondta el az igaz történetet Keres Emil.

 

   20120816KJ 230A délután kora estébe nyúló befejezését néhány meglepetés tarkította. Kanizsa Józsefet (képünk) hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték tisztelői, a kiállítók pedig a közreműködőket ajándékozták meg egy-egy festményükkel.

 

   Király Lajos, a Krúdy-kör elnöke kért néhány perc figyelmet még, s miközben átadta ajándékát Kanizsának, elmondta a közönségnek, ritka dolog, hogy valaki már 26 éve, megszakítás nélkül titkára a körnek, s közben termékeny alkotó is. Hiszen a Fénnyel jöttem kötet után, amely a35. a sorban, már elkészült az újabb, Rehorovics Anita rajzaival illusztrált, gyerekeknek szóló kötete is! Soha ettől szebb születésnapi „tortát”!

 

   A kerek évfordulóhoz szerkesztőségünk is gratulál Kanizsa Józsefnek, Kőbánya díszpolgárának!

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY