AD-blacklist1

2017
okt.
17

Születésnapi versparádé

Írta: Oszvald György

Kanizsa75ys leadKanizsa József kőbányai író, költő és vendége, Rehorovics Anita festőművész műveit mutatták be a KőCaféban. Kanizsa az est címéül is választott Uram, köszönöm című válogatás kötetét, míg Anita a Kanizsával közös Bubu kacsa története című verses, mesés kifestőjét hozta el az estre szeptember 18-án.

 

 

„Uram, hagyj cselekedni,

Örömöd leled tetteimben,

S öröm emberként tenni,

Te fénylesz vissza könnyeimben.”

(Kanizsa József: Uram, köszönöm – részlet)

 

   Az irodalmi est apropója Kanizsa József 75. születésnapja és több mint 50 éves alkotó pályafutása volt. Ehhez az alkalomhoz illeszkedve illusztris közreműködői stábot szervezett az irodalmi tevékenységéért Kőbánya díszpolgára címmel elismert ünnepelt. Ari Fabbro, Farkas Viola költők, Zsuzsa Mihály színművész, Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, Ujvári Ferenc költő, Sárközi Imre versmondó mondták el verseit, sőt, Zsuzsa Mihály kiváló énekesi tehetségét is kamatoztatta, míg Vári Ildikó tárogató muzsikával színesítette a programot.

 

Kanizsa75ys 1

  A közreműködők, balról: Farkas Viola, Vári Ildikó, Németh ,,Nyiba" Sándor, Sárközi Imre, Zsuzsa Mihály, Ari Fabbro, Ujvári Zoltán, Kanizsa József

 

   A visszatekintés első részében Rehorovics Anita (képünk) beszélt arról, hogyan született meg a Kanizsa Józseffel közösen létrehozott kifestő.

 

   Kanizsa75ys KoCafe 117– Hozzám mindig közel állt a húsvét, gyerekkoromban nagyon vártam az ünnepet, s a hagyományoknak megfelelően nagyon sok tojást festettem a tyúktojástól a kacsatojásig. Csak megjegyzem, egy óriási strucctojást is volt már szerencsém megfesteni. Ez, a mondhatni már-már megrögzött szokásom aztán szélesedett, s a különféle ünnepekre vicces rajzokat készítettem, majd a férjem megismerése után a születésnapokra is rajzoltam apró emlékeket. Igazság szerint ezekből alakult ki Bubu kacsa. Amikor megszülettek iker lányaim, arra gondoltam, hogy majd ebből egy kifestő könyvet is létre lehetne hozni.

 

   Kanizsa Józsefet már korábbról ismertem, felkerestem hát, és elmondtam neki az ötletemet. Tetszett neki az elképzelés, s arra gondoltunk, ne csak mese legyen az alap, hanem tartalmazzon verseket is. Mivel láttam a lányaim érdeklődését, milyen típusú könyvek kötik le az érdeklődésüket, azt javasoltam, a szerkezete az év 12 hónapja legyen, így még ezeket is könnyen megtanulhatják a szórakozás mellett. Józsi bácsi minden hónap elé írt egy kedves verset, s emellett egy-egy feladatot is beillesztettem melléjük; például meg kell keresni egy labdát a képen.

 

   Bubu kacsa története után színházszerűen, egymás után hangzottak el Kanizsa József versei, s az énekes, zenés betétek.

 

Kanizsa75ys KoCafe 214

   Zsuzsa Mihály szaval

 

Hadd emeljünk ki egy különösen szép verset a kötetből! Az édesanya elvesztése mindenkinek fájdalmas, az elmúlást mindenki másképpen éli át, s fogalmazza meg.

 

bookFény-híd alatt

 

Fény-híd ível fölöttem

anyám szalad mögöttem

alatta a híd már szikrázik

ezüstös haja leng hullámzik

 

szaladnék de nem tudok

a Fény-híd összeomlott

anyám szalad még ez a sorsa

ködkönnye hull orcámat

mossa

 

   A kötet borítóját Rehorovics Anita tervezte. Az egyes fejezetek (Szülő, család; Zajk, Zala, csodás tájak; Olajbányászokhoz; Jövőbe vetett hit; Gyertyaláng lobog; Hazámért kimondott bölcs szavak; Fohász hazámért; Archív prózai művek) versei bemutatják egy hosszú életpálya állomásait, a Zajkról a nagyvárosba szakadt lélek rezdüléseit, érzelmeit. A kötethez a tartalmas  életút bemutatására dokumentum értékű fotótár van csatolva.

 

Az esemény képgalériája IDE kattintva tekinthető meg

fotó: 10kerkult.hu/OGY

                                                                                                                                  


Kanizsa József önéletrajz

Zajkon, Zala megyében születtem 1942. augusztus 27-én. Gyerekkoromban kezdtem a versírást és 1958-59-től a Zalai Hírlapban jelentek meg első írásaim. A zalai Hírlap azóta is közli írásaimat, verseimet.

   Felnőtt versek, gyerekversek, mesék, kritikák, egyéb publicisztikai írásaim más lapokban, folyóiratokban is megjelentek. Jelenleg is több folyóiratban jelennek meg az írásaim: Muratáj, Muravidék, Körmendi Műhely, Zalai Hírlap, Kláris, Föveny, korábban a Dörmögő Dömötör. Különböző rádiókban már a hetvenes évek elejétől, majd tévékben szerepeltek, hangzanak el műveim. Mintegy kétszázhatvan antológiában jelentek meg írásaim. Eddig 46 könyvem jelent meg, a 47. nyomdában van. Első kötetem 1974-ben Fény-híd alatt és legutóbbi kötetem Mókus és a fütty – Sántalábú Vadkacsa (válogatott gyermekmesék, 2017.) címmel látott napvilágot.

   Számos szakmai kitüntetés mellett irodalmi kitüntetésben is részesültem: Szocialista Kultúráért, 1986-ban, Krúdy-bronzemlékérem, 1989-ben, Művészetbarátok Bronz emlékplakett 1995-ben, Zrínyi Diákköztársaság Érdeméremben 1998-ban, Krúdy-ezüstemlékéremben, Krúdy-emlékplakett 2007. 2002-ben, a Magyar Kultúra Lovagja, 2009-ben Kőbánya díszpolgára. 

   A Reneszánsz éve alkalmából meghirdetett országos meseíró pályázaton 2008-ban közönség-díjas diplomát kaptam. Zajkért bronz emlékérmet 2010-ben és Körmendért bronzemlékérmet 2010-ben és 2012-ben Körmendi Szabad Sajtóért Oklevelet, Aranytollat kaptam, a Csongrádi Faludy György Irodalmi Műhely Oklevél, bronz fokozat és ezüst fokozat, Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat Krúdy-év bronzemlékérem, 2013., Naszály Kultúrájáért kitüntetés, 2014.

   Életrajzom megjelent a Who is who 2004, 2010, az Oxfordi nemzetközi lexikonban és a Ki Kicsoda Zala megyében c. lexikonban.

   Több körnek, társaságnak alapító tagja, tagja vagyok, a Csepeli Olvasó Munkás Klubnak 1968-ban voltam tagja és újból bekapcsolódtam a Tamási Lajos Olvasó Munkásklub életébe. A Krúdy Gyula Irodalmi Körnek 1986-tól a titkára vagyok, 2005-ben alapítottam a Kőbányai Asztaltársaságot, majd 2007-ben a Kőbányai Írók, Költők Egyesülete alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke, a Magyar Írók Szakszervezet tagja és alapító tagja, a Kultúra Lovagrend és az Artisjus tagja vagyok.


Álljon mellénk, támogassa fejlődésünket! Katt a képre.

tamogato tabla 400px