AD-blacklist1

2017
júl.
09

Könyvajánló gyerekeknek – a nyári szünidőre!

Írta: szerk

pottyos book1Elérkezett a várva várt vakáció, amikor a pihenésé és az önfeledt játéké a főszerep a gyermekeink életében. Ne traktáljuk őket ilyenkor matekgyakorlással, vagy helyesírási példákkal, némi olvasnivalót persze ajánlhatunk nekik nyárra, hiszen az olvasás is a kikapcsolódás egyik formája.

 

 

 

Internet és számítógép helyett: olvasson a gyermek!

 

   Digitalizált világunkban egyre nehezebb szülőként elcsalogatni a gyermekeket a számítógép és az internet elől, illetve olyan alternatívákat kínálni nekik, amelyek versenyre tudnának kelni az okoseszközökkel. Ugyanakkor sokat olvashatunk arról, hogy ezek mennyire károsak a gyermekeinkre nézve, és mennyire károsan hatnak a kicsik idegrendszeri és értelmi fejlődésére, illetve hogyan keltenek szorongást, feszültséget bennük, amelyre csak nagyobb agresszióval tudnak válaszolni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy születésüktől fogva megpróbáljuk őket olvasóvá nevelni, hiszen az olvasás jótékony hatásait szakértők támasztják alá, ugyanakkor reális alternatívát jelenthetnek a későbbiekben az internet és a számítógépes játékok jelentette világgal szemben. Igen ám, de hogyan szerettessük meg az olvasást a gyermekeinkkel, milyen könyveket adjunk a kezükbe, hogy ne elrettentsük, hanem megszerettessük velük a könyveket és az olvasást.

 

 

Régiek és újak általános iskolásoknak

 

   Mind a régi könyvek között, mind az újabb kiadású kötetek között érdemes körülnézni, ha a gyerekeknek keresünk könyveket. Évről-évre kiosztják a legjobb gyerekkönyvek díjait, amikből, ha választunk, bizonyára nem nyúlunk nagyon mellé, és gyermekeink is élvezettel fogják ezeket olvasni. Idén például a 12 év alatti gyerekeknek szóló könyvek kategóriájában a Csimota Kiadó gondozásában megjelent Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről című kötet bizonyult a legjobbnak, míg a 12 év fölöttieknek szánt könyvek közül a Móra Könyvkiadónál megjelent Jelen! Kortárs ifjúsági novellák válogatáskötetét választották. A díjakat a Magyar Gyerekkönyv Fórum osztotta ki, egy szakemberekből álló zsűri döntése alapján.

 

   Lotti2A fentiek mellett a régi könyvek közül ajánlhatjuk gyermekeinknek a pöttyös könyvek sorozatot, amelyben sok, még ma is élvezhető ifjúsági regény látott napvilágot. A harmadik-negyedikes korosztálynak például Erich Kästner: A két Lotti című regénye főleg lányoknak élvezetes olvasmány, és szintén könnyen emészthető a legkisebb olvasók számára Johanna Spyri: Heidi című kötete, melynek főszereplőjét rajzfilmes élményeikből is ismerhetik.

 

    Szintén meseélményekből ismert a gyerekeknek Berg Judit szerző, saját olvasásra ajánljuk A holló gyűrűje című nemrégiben megjelent kötetét vagy a teljes Rumini-sorozatot.

 

   Fiúknak időtálló klasszikus Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, kicsit nagyobbaknak pedig Gárdonyi Géza: Egri csillagok című könyve, és nagyobb gyermekeknek élvezetes kikapcsolódást ígérő olvasmány Jeff Kinney: Egy ropi naplója című sorozata.

 

   A 8-12 évesek körében nagy népszerűségnek örvend a Geronimo Stilton sorozat, amelyet rajzfilmből is ismerhetnek a gyerekek, a mulatságos történetek a könyvek lapjain is folytatódnak.

 

   A Móra Könyvkiadónál jelent meg a Már tudok olvasni sorozatban Pálfy Julianna: A kölyökkutya felnő című könyve, amely az Egy kölyökkutya naplója című kötet folytatása. Kópé, a tanyán élő kölyökkutya szemén át ismerjük meg a világot, majd felnőve vele együtt járhatjuk be kalandos életét.