AD-blacklist1

2017
már.
13

Detektívek, ha találkoznak...

Írta: Oszvald György

Detektiv dr KGY book 016leadA Kriminovellák, zsarusztorik és egyéb történetek című detektív-kötetet mutatta be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára különtermében dr. Kovács Gyula, a kötet szerkesztője, kiadója március 2-án.

 

 

 

Bevallom, izgalommal készültem a könyvbemutatóra, hiszen minden nyomozós tévé-sorozat a kedvenceim közé tartozik, legyen az bármilyen helyszínelő, beleértve a római, a párizsi, az alpesi változatokat is, sőt, az újabbak közül a Hidegsebész avagy éppen a Tűsarok nyomozó című epizódokat is. Ezt azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert ifjú koromban hasonló érdeklődéssel olvastam Mág Bertalan és Mattyasovszky Jenő krimi regényeit, novelláit. Előbbitől a Banditák Budán és a Két pisztolylövés címére ma is emlékszem, utóbitól a Hód-történetek vannak meg az idők távolából. Sőt, mint oly sokan, én is a legendás Kék fény című műsor rendszeres nézője voltam. Így talán érthető, hogy kíváncsi voltam, mit hoz számomra egy hajdanvolt – jellegében ma is meglévő – téma iránti rajongás?

 

   Detektiv dr KGY book 034A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kőbányai Könyvtára ideális hely a könyvbemutatókra. Az emeleti olvasóterem egyszerre tud exluzív és barátságos, családias helyszín lenni. Ebben a környezetben Kovács Gyula (képünk) elsőként azt említette meg, hogy a könyv, mely a koraesti órában be- és megmutatkozik, Bárdy Tibor ny. r. ezredes (dr. Dobos János szellemi hagyatékának gondozója – a szerk.) és az ő ötlete nyomán született meg. Szinte egy időben írtak egymásnak egy e-mailt, a kiadás szándékával, de Tibi bácsi csak egy kötetben gondolkodott. Kovács a végén meggyőzte őt a két kötet együttes szerkesztéséről. A kiadást Kovács Gyula dr. Dobos János iránti tisztelet vezette.

   Detektiv dr KGY book 063A kötet lényegében két 1991-ben megjelent, dr. Dobos János krimikönyvéből egybeszerkesztett, jegyzetekkel és fotókkal ellátott novelláskötet. Az első rész a Kocsmák, vagányok, zsaruk, a második a Gyilkos betörők címet viseli. Amíg a tartalmi rész szerkesztése viszonylag könnyen ment, a kiadásról ez már nem mondható el. (képünkön balra Bárdy Tibor)

 

   – Ha felütik a könyvet a megfelelő oldalon, nem egy kiadó nevét látják, bár eredetileg úgy volt tervezve. A kötet magánkiadásban (dr. Kovács Gyula) jelent meg, mivel „méltánytalanul” bántak a szándékkal a felkeresett kiadók – mondta Kovács. Néhány mondattal azt is érzékeltette, hogy karácsony előtt két részletben előteremteni a tetemes összeget nem is apróság!

 

   A bemutatón Kovács Gyula két fontos dolgot említett meg – természetesen, túl a könyv megjelenésén. Egyfelől felvázolta, mi az a többlet, amit az eredeti szerző írásaihoz hozzá lehetett adni, a másik oldalról pedig a Dobos Jánoshoz való kötődéséről szólt.

  

    – Az általam – mint szerkesztő és szerző – felmutatható értékek között kell említeni a bevezetőt, a könyvajánlót, a Dobos-pályaképet a majdnem teljes bibliográfiával. De ide tartozik az is, hogy a könyv többet tesz, mint a Dobos emléke előtti tisztelgés. Emléket állít azoknak a rendőröknek, nyomozóknak, Dobos pályatársainak, a régi „dekásoknak”, ahogy mi neveztük őket, akiket méltatlanul elfelejtettek. De érték az első részhez írt előszó is Moldova György tollából – sorolta Kovács Gyula.

 

    Detektiv dr KGY book 075Hadd jegyezzem meg, számomra ugyanilyen érték a Dobos Jánossal készített interjú Szántó Gábortól, az első rész eredeti kiadásának szerkesztőjétől, ide sorolom a temérdek archív fotót, többségük Bárdy Tibi bácsitól, de a szlengszótár sem egy utolsó dolog!

    Keglovicsné Mester Györgyi (a képen jobbra), a kötet olvasószerkesztője azt írja az ajánlóban erről, hogy dr. Kovács Gyula „nemcsak jó ismerőse dr. Dobos János munkásságának és életútjának, de egyben az egyik legnagyobb tisztelője is annak a rendőrnek, akit már életében legendaként tartottak számon.”

 

   A könyvbemutató vendégeit Kaposi Ildikó, a könyvtár vezetője köszöntötte, ám szerepe több volt egy protokoll-háziasszonyénál. Nemcsak vezette az estet, de előadóként is részt vállalt a programból. Hangulatteremtésként és lezárásként is felolvasott egy novellát (A csokoládés és A betörőkirály).

 

   Detektiv dr KGY book 084– Engedjék meg, hogy néhány szóval elmondjam benyomásaimat! – mondta az első novella elé.

   – Majdnem az összes novellát elolvastam, és azt tapasztaltam, tudván, hogy valós alapra épülő írásokról van szó, mintha egy krimit olvastam volna. A körülöttünk lévő város élettel telt meg, sőt, vidékre is „ellátogattam”. Gondolom, azok a rendőrök és bűnözők, akik ebben szerepelnek hús-vér emberek, de mégis, valahogy meseszerűek voltak. Egy kalandos utazásban volt részem a novellák között. A könyv olvasása közben olyan érzésem volt, mintha belépnék a ’60-as, ’70-es évekbe, s Dobos Jánossal beülnék egy kocsmába, rendelnénk egy sört, s ő elmesélné, mi történt vele aznap. Hogy kint járt a Teleki téren, hogy találkozott Vejszmikivel, s együtt olvasnánk az aznapi bűnügyi híreket…

 

   A novella felolvasása után meggyőződéssel állítom, ezek az érzések biztos alapot adnak bárkinek, hogy befogadja a kötet írásait. Ellenjavallat nincs, a kötet „elfogásakor” joga van hallgatni, s olvasni, nem kell egyszuszra, lehet részletekben is, és joga van élményeit továbbadni, ha ehhez nincs internetes felülete, megteszi az sms is!

 

   Detektiv dr KGY book 095A végén, mert mindig ott van, a slusszpoén is bejött. A hivatalos bemutató után a beszélgetést dr. Hautzinger Gyula ny. ezredes (a képen balról), Kovács Gyula régi ismerőse kezdte, s legnagyobb meglepetésre, egy régebben kiadott könyvét ajándékozta neki, melyben a három éves Egyesült Államokbeli tapasztalatait írta meg, mint az elsők között ott szolgálatot teljesítő magyar NATO tiszt. Sőt, felajánlotta, mivel van egy saját kiadója, legközelebb szívesen segít Gyula ilyetén gondjain.

   Hát peresze, hogy ebből a hozzászólásból könyvcsere lett, bár nem tervezték, de mert itt is érvényesül a jó tett helyébe jót várj elv!

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGY