AD-blacklist1

2017
feb.
06

Hetvenkedés dicsekvés nélkül

Írta: Oszvald György

THA leadKanizsa József kőbányai író, költő rendszeresen bemutatja vendégeit az Újhegyi Közösségi Házban. Az irodalmi délutánok része egy-egy képzőművész megismertetése is. Legutóbb, január 27-én, eggyé vált a program két része: Tóth-Hekkel Arany székesfehérvári költő egyben festőművész is…

 

 

A tavaly felújított Újhegyi Közösségi Ház elegáns környezetet biztosított Tóth-Hekkel Arany bemutatkozására. Az eseményt szép számú érdeklődő várta, velük szemben a közreműködők: Újvári Ferenc költő, Zsuzsa Mihály színművész, operetténekes, nem mellesleg költő, Sárközi Imre előadóművész, Király Lajos költő, műfordító és Tóth-Hekkel néhány festménye „ült” a székeken.

 

   THA 2Hadd kezdjük ez utóbbi „vendégekkel”!  Ősi Kovács Imre Aranyecset díjas festőművész vezette be Arankát az olajfestészet tudományába, tőle tanulta a tárgyi ábrázolást. – A grafikát pedig magamtól kezdtem el csinálni, 2013 óta készítek képeket ebben az ágban is – mondta magáról – immáron nyugodtan nevezhetjük így is – a költő-festőművész (képünk).

 

  Az itt látható képeket úgy válogatta össze, hogy a közönség kapjon egy átfogó élményt mind arról, ami stílusban, színekben, témában érdekli a művészt. Itt bemutatott festményeit a tájak uralják; ezernyi színnel, érzéssel festi meg az évszakok gyönyörűségeit.

  

   THA 70– A festészet, a rajzolás szeretete gyermekkoromban kezdődött, erre a pályára készültem; grafikus vagy festő szerettem volna lenni. Sajnos, a szüleim nem tudták vállalni a taníttatásomat. Sem a képzőművészeti középiskola sem pedig a budapesti tanulás – néptáncosként felvételt nyertem az Állami Népi Együttesbe is – nem volt lehetséges, így életem másként alakult, a végén hivatalnokként éltem le aktív életemet. De soha nem mondtam le az álmomról: a festés, rajzolás egy varázslatos feloldódás az írás és egyéb munkáim mellett.

 

   Az irodalom, a verselés is fiatalon érintett meg: meséket, gyerekverseket írtam, amiket elő is adtam különféle rendezvényeken. Csináltam egy bábszínházat is, saját magam készítette bábokkal adtam elő az írásaimat. 2004 óta írok aktívan, nem csak verseket, prózát is. A Hetvenkedő idő, a kötet címadó versét 2014-ben írtam. Három barátnőmmel együtt akkor töltöttük be a hetvenedik évünket – foglalta össze a legfontosabb dolgokat magáról Tóth-Hekkel Arany.

 

   Első kötete 2014-ben jelent meg Vándorutam piramisa címmel. Tavaly látott napvilágot Király Lajos, a Krúdy irodalmi kör elnökének szerkesztésében a Hetvenkedő idő című kötet, mely 1968-2016 között született verseiből ad átfogó válogatást tizenegy fejezetbe rendezve. Az Utóhangban így ír: „Ha egy költészettel foglalkozó ember eljut oda, hogy megmutassa, közzé tegye mindazt, amit létrehozott, az egy mindenek feletti bátor kitárulkozás. Hiszen minden egyes írásba beleszőtte szívét, lelkét, sorsát, boldogságát, szenvedéseit, világlátását: az egész életét.”

  

THA 3

  balról: Újvári Ferenc, Király Lajos, Tóth-Hekkel Arany, Kanizsa József, Sárközi Imre, Zsuzsa Mihály

 

   Kanizsa József vendége több irodalmi kör tagja: Aktívan vesz részt – mások mellett – a Batsányi-Cserhát Művész Kör, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör munkájában, tagja a székesfehérvári Vörösmarty Társaságnak, s alapító tagja az Ősi Kovács Alkotóműhely Irodalmi csoportjának.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY