AD-blacklist1

2012
dec.
03

A képekből áradó melegség varázsa

Írta: Oszvald György

saci-csosz 012leadMini kiállításra szólt a kedves meghívás, még jóval a hivatalos értesítés előtt. Ismerve a Csősztorony emeleti termének méreteit, ez reálisnak is tűnt. Annál nagyobb volt a meglepetés november 29-én, Gerzson Sarolta fotókiállításának megnyitóján!

 

 

Meglepetés, mert arra senki sem számított, hogy egy hosszabb alkotói időszak majd minden jeles darabját a falakra rakja a művész. Pedig így történt. Gerzson Sarolta ragyogó érzékkel választotta ki azt a megoldást, ami a kis tér ellenére a legtöbbet tudta megmutatni rendkívül érzékeny látásmódjáról. Mondhatnók, rendezői bravúr!

 

   saci-csosz 003Az épületbe lépve két irányba visznek a képek. Ha a lenti terembe megyünk, a jobb oldali falon – illeszkedve a Csősztorony folklórjához – néptáncról mesélő képeket láthatunk. A figyelmes szemlélőnek azonnal feltűnik, hogy a négy fotó a néptánc, a népművészet teljességét képes bemutatni. A befogadáshoz szükséges idő elteltével két lehetőség közül választhatunk. Az egyik, hogy ellensúlyozva a kinti hűvös időjárást, elszopogatunk egy pohár jóféle forralt bort a Csősztorony bisztró kínálatából és gyönyörködünk az itt kiállított képekben. A másik lehetőség, hogy az emeletre igyekszünk, s a szegfűszeges csemegét és a gyönyörködést későbbre hagyjuk.

 

   A lépcsők osztását követve, mindkét oldalon a kisebb méretű képek ölelik lépteinket. Itt jegyezném meg, erre a bravúrra gondoltam. Mások ritkán állítanak ki még írógéplap nagyságú képet is, nemhogy ettől kisebbet. Gerzson Saci jó érzékkel veszi észre ennek a méretnek a ritmikát befolyásoló, néha irányító funkcióját, s bátran él a lehetőséggel. Nemcsak itt, a lépcsőházban, de a terem falain is!

   saci-csosz 143Természetesen, az emeleti terem a főhely, s ennek megfelelően lettek szerkesztve a fotók. A megnyitó zsúfoltsága – szó szerint kell érteni, annyian voltak kíváncsiak a kiállításra, hogy még a lépcső alján is türelmesen hallgatták a megnyitó műsorszámait és a köszöntő beszédet – nem tette lehetővé, hogy a legjobb megoldást válasszuk ki a szemlélődésre: megállni középen, s végigpásztázva a kínálatot, a nekünk legjobban tetsző sorrendben gyönyörködjünk a képekben. Erre csak a megnyitó végén vagy a rá következő napokon nyílt lehetőség. Természeti képek – a gyönyörűséges négy egy pontról fotózott magányos fája – az egyházi ihletésű fotók – madonnák, templom részletek, sírok – majd az élet apróságai, egy törött szemüveg, egy lépcsőforduló, és más „finomságok” vonzzák a tekintetet.

 

   A csendes zsongás egyszer csak alább hagy, s a Csősztorony bisztró tulajdonosa, Harfouch Ádám, a házigazda jogán kért szót. – Csősztorony, ahol a kultúra és a gasztronómia találkozik! Választott mottónkra a mai kiállítás ékes bizonyíték. Bizonyíték arra, hogy a két terület képes egymás mellett létezni, egymást saci-csosz 068erősítve. Örömünkre szolgál, hogy ennek a szép és igényes kiállításnak mi adhatunk helyet, elsőként a kőbányai kiállítóhelyek közül. Köszönjük Gerzson Saroltának, hogy bízik bennünk, s hogy művészetével tovább tudjuk öregbíteni a Csősztorony jó hírét! – adta át a terepet a művészeteknek. Majd felcsendültek a megnyitó programjának zenei részei. Taraszova Krisztina zongora kíséretével Kresznerits Ádám énekelt Händel: Messiás című művéből egy áriát és egy Kodály dalt.  (képünkön középen Harfouch Ádám, mögötte Joós Tamás)

 

   Kovács Róbert polgármester a politikus, közéleti szereplő Szabóné Gerzson Sarolta fotográfusi tehetségére hívta fel a figyelmet. – Saci képeit régről ismerem, az első próbálkozásokat még nem állította ki, csak egy szűkebb körben mutatta meg – mondta. Elárulta azt is, hogy nemrég, a Kartalon debütáló fotós kiállítását végignézve egy erős érzés hatott rá. Ez pedig „a Saci képeiből áradó melegség” volt, ami lényéből fakad. Kovács Róbert kiemelt még egy érdekes elemet Gerzson Sarolta tevékenységéből. – Fontos, hogy egy közéleti szereplő egy másik arcát is megmutassa, más módon is szóljon azokhoz, akiket képvisel politikusi tevékenysége során – fogalmazott.

 

   A megnyitó záró műsorszáma Joós Tamás énekmondó előadása volt. Megzenésített Ady verseket énekelt.

   A kiállítás december végéig tekinthető meg.  

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY