AD-blacklist1

2019
már.
20

In memoriam Varga Péter – brand lett a Jaschik

Írta: Oszvald György

Mester tanitvany kiallitas 001leadA Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium művésztanárai állítottak ki a Kőrösi Galériában. A kiállítás címe – az emlékezésen túl – Mesterek és emlékek, egy utalás a hosszú évek óta, de csak ezen tárlatig szünetelő Mesterek és tanítványok közös kiállításra.

 

 

Hadd forgassuk fel egy kicsit a kronológiát, mert így érthető meg a bevezetőben sejtetett folytatás.! Miközben az elhunyt Varga Péter művészeti igazgatóhelyettesre emlékeztek a kollégák (Pintérné Varga Zsuzsanna intézményvezető, Ürmös Péter grafikusművész, tanár, Pálos Miklós festőművész, tanár), elhangzott az is a beszédekben, hogy valójában ő volt az, aki sok-sok átalakulás után – melyek irányításában, kidolgozásában meghatározó szerepet töltött be – helyet, mondhatjuk, otthont harcolt ki az iskola tanárai és legtehetségesebb diákjai közös kiállítására az akkori Pataky Művelődési Központban. 2002-től 2010-igt tartott az „aranykor”, majd – az okát már senki sem tudja – abbamaradtak az évenkénti tárlatok.

   Elévülhetetlen érdeme, hogy miután 2000-ben igazgatóhelyettes lett, nemcsak új szakokat vezetett be, de tevékenysége során a jellegtelen és hétköznapi Kézműipari Szakközépiskola felvette Jaschik Álmos nevét, és ma már kiemelkedő brandként emlegetik: a Jaschik!

 

   A Varga Péter (1944-2014) emlékére rendezett 24 művésztanár „seregszemléje” viszont nemcsak nyomatékot adott a szándéknak, de egyértelművé tette, hogy a Körkult művészeti vezetése feléleszti a hagyományt: ismét lesznek Mester és tanítvány kiállítások.

 

  Mester tanitvany kiallitas 116A kiállítás és Varga Péter méltatása során Pintérné Varga Zsuzsanna (a képen balra) azt hangsúlyozta, hogy a művészeti gimnázium működése alatt először fordul elő, hogy egy elhunyt kolléga tiszteletére kiállítást rendeznek. Kiemelte, hogy Varga Péter a szakmunkásképzésből (a szakiskolai képzések folyamatosan szűntek meg) elindított egy folyamatot a képzőművészeti oktatás felé.

 

   Ürmös Péter (a képen jobbra, középen: Pálos Miklós) elmondta, 2010-ben jelent meg egy könyv, melyből kiderül, hogy kiknek és milyen szerepük volt az intézmény átalakulási folyamatában. Kiemelte Varga Péter szerepét, részletezve az oktatási profilváltások sorát, melyek a mai tevékenységet megalapozták és fejlesztették. Közben ő maga is folyamatosan tanult, fejlődött, s ennek egyik kiemelkedő jele a szitanyomat technika elhagyása és a komputergrafika felé fordulása. A Mesterek és tanítványok kiállítások pedig a közösségépítést szolgálták.

   Mester tanitvany kiallitas 011Pálos Miklós egyebek mellett azt osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy az iskola közössége tanárai úgy döntöttek, hogy az intézmény kiállító helyiségét egykori tanártársukról, Varga Péterről nevezik el, és ebből az alkalomból kiállítást szerveznek, melyen azok régi és jelenlegi a jaschikos művésztanárok vesznek részt, akik tanártársai, tanítványai vagy idővel mindkettő voltak Varga Péternek. Hudatsek Lászlót említette, aki tanítványa volt az elhunytnak, most tanárként állít ki, nem mellesleg nagy szerepe van a kiállítás rendezésében és néhány hete ő a Jaschik művészeti igazgatóhelyettese!

   Kiemelte, hogy „Varga Péter elvei szerint a buszsofőr is jobban vezeti a buszt, ha tud rajzolni és egy szobafestő-mázoló tanulónak is kell ének-zene és művészettörténetet tanulnia”.

   Mester tanitvany kiallitas 024„Biztos vagyok benne, hogy a haszonelvűség legyőzte a szent álmodozókat, de azt is tudom, hogy mennyien várnak arra a profán megváltásra, amit a Péter által képviselt igazi, szó szerinti kézművesség jelent” – utalt néhai kollégája szemléletére Pálos Miklós. (képünkön dr. Rabie. M. Hadie keramikus a kiállított alkotásaival)

 

   A kiállítás megnyitóján jelen volt, és néhány méltató szóra fel is kérték Dávid Tibor, a korábbi Pataky Művelődési Ház igazgatóját. Fontosnak tartotta, hogy Varga Péter nyomós érveit el kellett fogadnia, így a kiállítás ötlete sorozattá válhatott. „Az akkori kiállítás rendezővel, Péntek Ágnessel nagyon jól tudtak együtt dolgozni, évről évre csodákat hoztak létre.” – idézte a tanár-diák kiállítások történetét.

 

   Aki lemaradt a kiállításról, javasoljuk a megnyitón készült galériánkat  -  ITT  

   fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Az oldal minden tartalma ingyenesen hozzáférhető, de előállításuk pénzbe kerül

tamogatas