AD-blacklist1

2017
dec.
02

Vászon, bőr, fa és fotópapír

Írta: Oszvald György

lato leadHét fős baráti társaság, a Látó-Más Műhely tagjai – fennállásuk alatt először – mutatkoztak be közös kiállításon a közönségnek. A vegyes műfajú, Párhuzamos álmok című kiállításnak a Széchenyi István Általános Iskola adott otthont, a megnyitót november 16-án tartották.

 

 

Az iskolai hagyományok közé tartozik, hogy helyet ad különféle művészeti kiállításoknak. Így történt ez a Látó-Más Műhely esetében is.

 

   lato 2– Egy baráti találkozón futottam össze – hadd áruljam el később, ki volt ő! – egy emberrel, aki éppen egy nagy méretű képet festett. Megkérdeztem, mert tetszett a készülő alkotás, hivatása-e a festészet és kisebb méretű képeket is fest-e?  Mindkét kérdésre igennel válaszolt. Elmondta azt is, egy baráti kör alakítottak, amelyben többféle műfajjal is foglalkoznak. Van köztük fotós, fafaragó, bőrdíszműves, festő, grafikus. Nos, ő volt Kányi József, akinek a képei itt láthatók az iskolában – elevenítette fel a kiállítás létrejöttének első lépését Sándor Zoltán, az iskola igazgatója, majd így folytatta a történetet.

   – Az iskolai kiállításon pedig ennek a hét fős társaságnak, a Látó-Más Műhely néven futó művészeti körnek a csoportos kiállítása látható. Fontos tudni, hogy ezeknek a művészeknek egy ilyen szerkesztésű közös kiállításra első alkalommal nyílt lehetőségük – mondta el a lényeget.

   lato 1

  Párhuzamos álmok - megnyitó, balra Sándor Zoltán igazgató  (fotó: Széchenyi Ált. Isk.)

 

   Hozzá tette, hogy a megnyitóra mintegy nyolcvan fő volt kíváncsi, s nagyon sokan maradtak a hivatalos program után, a képek előtt beszélgettek az alkotókkal.

   A megnyitón közreműködött Horváth Melinda – hegedű.

   

   Az aulába lépve és balról indulva kiderül, festményekkel nyílik és zárul a tér. A bal oldali falon Kányi József természeti, állatképei és Kovács Ákos grafikái láthatók. A két sarokban elsősorban kézműves munkák (fafaragások – Horváth Béla – és bőr viseletek, kiegészítők – Kányi Zsófi) kaptak helyet, illetve ide kerültek az üvegfestmények is.

 

   A fő falat egy érdekes szerkesztésű fotósorozat foglalja el (Jónás Attila munkái). Egy középtengelyre szimmetrikusan „tükrözve” Budapest és London épületei, pályaudvarai, nevezetes hídjai és egyéb jellegzetességei láthatók. Az anyagból kiemelnénk a József Attila portré mögött tornyosuló Parlamentet. Igényes, elgondolkodtató alkotás…

    

lato 3

  Jónás Attila fotósorozata

 

   Itt kaptak helyet a rendkívül sokszínű, érdekes grafikák, köztük több metszet is (Bambek Dávid Pier) és a tealevelekből készült fotók (Bambek Máté).

   A záró falon újra Kányi József festményei láthatók, de itt egy misztikus, liturgikus ábrázolási móddal, szemlélettel találkozik a látogató.

 

   A kiállítás december 10-ig látható az iskola aulájában (1108 Budapest, Újhegyi sétány 1-3.)

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

Fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

A 10kerkult.hu oldal cikkei, képei ingyenesek, de elkészítésök pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket, hogy fejlődhessünk! Részletekért katt a képre!

tamogato tabla 400px