AD-blacklist1

2017
dec.
01

150 év emlékei fotókon

Írta: szerk-OGY

MAV 1leadKülönösen aktuális a Törekvés galérián Villanások az Északi Főműhely működéséből címmel rendezett kiállítás. Sok minden már ma sem látható: az Operaház beruházásában elkezdődött az Eiffel-csarnok átalakítása.

 

 

 

A kiállításról nemrég rövid leírást kapott szerkesztőségünk a rendezőktől. Az írást örömmel adjuk közre, sőt, archívumunkból néhányat a kiállítási anyagokhoz csatoltunk.    

   

MAV 2

 

MAV 236

 

   150 év az két emberöltő! Egy gyár életében négy munkás generáció! A magyar vasút életében majdnem a teljes korszak, egy bezárt gyárnál az emlékezés időhorizontja. Az emlékezésé,mely az utolsó nagy generáció feladata. Az emlékezés, az emlékek megőrzése annak a generációnak a kötelessége, mely örökül kapta elődeitől a vasút a vasúti járműjavítás szeretetét, hivatását, a vasút lényegét jelentő gőz, dízel, és villamos mozdonyok, teher-, és személykocsik, motorvonatok, vasúti daruk és munkagépek mindenkori legmagasabb szintű javításának felelősségét. 

   

MAV 4

 

MAV 137

 

MAV 013 

   Egy gyárat be lehet, be lehetett zárni. De nem lehet bezárni azt a szellemet, szellemiséget, melyet ez a gyár képviselt. Nem lehet bezárni, eltüntetni az emberekben – munkásokban és vezetőkben – megtestesült tudást, elhivatottságot, mely a gyárat a magyar vasút Főműhelyévé avatta. Nem lehet meg nem történtté tenni a jövőt jelentő múltat, mely tovább él a működő járműjavítókban, fűtőházakban. Ez a múlt tovább él azoknak a kollegáknak a munkájában, akik ma is dolgozva új szolgálati helyükön adják át tudásukat, hivatásszeretetüket.

   

MAV 021

 

MAV 170

 

   Egy kiállítás soha nem lehet teljes. Villanások, fotókon dokumentált pillanatképek a gyár történelméből. Képek a gyár történelméből, a fejlődés, az építés nagyszerű pillanatairól, a háború pusztításairól és az újjáépítés hősiességéről.

   

MAV 088

 

   Képek a járműjavító műszaki berendezéseiről, a javított járművekről és a dolgozó emberekről. A kiállítás nem teljes. Sok minden kimaradt. Kimaradt, mert a befogadó hely terjedelme véges. Kimaradt, mert egy bezárt gyár esetében az idő múlásával egyre nehezebb megőrizni, feltárni a dokumentumokat. Kimaradt, mert mindenki másra emlékezik, mindenki mást őriz meg! De valami nem maradt ki. A szeretet és tisztelet!

 

   MAV 5A szeretet mely a volt munkatársakban megmaradt a gyár, az Északi iránt! A tisztelet az Északisok iránt megmaradt a vasutas munkatársakban, dolgozzanak az országban bárhol, Szolnokon, Istvántelken, Ferencvárosban, Vezérigazgatóságon, vagy máshol!

 

   MAV 243A kiállítás szeretne gondolatébresztő lenni. A rendezők szeretnék, ha a most bemutatott képek alapjául szolgálnának az emlékek felidézésének, baráti beszélgetéseknek. 

 

 

 

 Fotók: 10kerkult.hu/OGY

 

 

A 10kerkult.hu oldalon nincs fizetős tartalom, de cikkeink elkészítése pénzbe kerül. Álljon mellénk, támogassa szerkesztőségünket, higy fejlődni tudjunk! Részletekért katt a képre.

tamogato tabla 400px