AD-blacklist1

2016
okt.
21

1956 - Női sorsok a Hadtörténeti Múzeum kiállításán

Írta: szerk

nok56 2Időszaki kiállítás nyílt '56 könnycsepp - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban címmel pénteken a Hadtörténeti Múzeumban.

    

 

 

 

A december végéig látható, fotókat, korabeli dokumentumokat és tárgyakat felvonultató kiállítás egy „speciális szemszögből, az 1956-os forradalom eseményeiben részt vevő vagy a forradalom által érintett 28 nő sorsán keresztül mutatja be a 60 évvel ezelőtt történteket” – mondta el Kovács Vilmos ezredes, a múzeum főigazgatója az időszaki kiállítás pénteki megnyitóján.


    nok56 1– A visszaemlékezések és történeti kiadványok sokszor csak a nők december 4-i néma tüntetésével idézik fel az asszonyok forradalomban betöltött szerepét, pedig sebesülteket ápoltak, röpcédulákat készítettek, a konyhákon segítettek vagy sokszor a harcok részesei is voltak, így a forradalom leverésének következményei is kihatottak rájuk – mutatott rá Vargha Tamás parlamenti államtitkár (képünk).    

   Lukács Fanni muzeológus, a kiállítás egyik kurátora elmondta, arra is rávilágít a kiállítás, hogy a nők sok esetben férjeiket vagy apjukat is elvesztették a harcokban, és ez a tény nagyban befolyásolta későbbi életüket is. Volt olyan, akit nem engedtek vissza az általános iskolába, mert az apja részt vett a forradalomban, másokat kirúgtak az állásukból, vagy egyszerűen bebörtönöztek.


    Jakusch Gabriella, Závodi Szilvia és Lukács Fanni kurátorok a tervezés során fontosnak tartották, hogy a bemutatott nők között minden társadalmi réteg képviselője jelen legyen, így a látogatók megismerhetik a földműves vagy munkás családból jövők, a menhelyen nevelkedettek és a nemesi származásúak történeteit egyaránt.


    A tárlat a múzeum épületében december végéig látható, ezt követően pedig vándorkiállítás formájában az ország több pontján is megtekinthető lesz.


  
MTI; Bruzák Noémi