AD-blacklist1

2016
szep.
25

A dráma napja Kőbányán

Írta: Oszvald György

Drama napja 064leadA Magyar Dráma Napját hagyományteremtő szándékkal ünnepelték Kőbányán. Az előadásokon kerületi oktatási intézmények amatőr diákszínjátszói, diákszínházai vettek részt a Kőrösi Kulturális Központ színháztermében szeptember 21-én.

 

 

 

„Ahhoz, hogy más legyél, másként kell álmodni.” (Kamaszságok)

 

Érdemtelenül kis érdeklődés mellett debütált a Magyar Dráma Napja kőbányai rendezvénye. Természetesen, a plakátból kiderült, hogy itt nem profi színtársulatok lépnek a színpadra, hanem amatőr iskolai csoportok. Éppen ezért fájó, hogy az iskolákból (Janikovszky Éva Általános Iskola és Szent László Gimnázium) jószerint csak a fellépők hozzátartozói és szűkebb baráti köre volt jelen (tisztelet a jelenlévő kivételeknek -a szerk.)

 

   Drama napja 039Pedig, akik ott voltak, nagyszerű előadásokat láthattak. Túl azon, hogy profiknak kijáró hang- és fénytechnikát kaptak a fellépők, mind a darabot rendezők és adaptálók, mind a megjelenést segítő jelmezesek, kellékesek nagyszerűt alkottak – hacsak nem a rendező volt a mindenes.

 

    Szeretnénk kiemelni, hogy a színpadra állított művek mindegyike száz százalékban az adott korosztály érdeklődési körét, aktivitásait dolgozta fel. Középpontban az emberi kapcsolatok, elsődlegesen a férfi-nő, gyerek-felnőtt viszony álltak, amire már az általános iskola alsó tagozatában is érzékenyek a gyerekek. Persze, máshogy, mit a kamaszok és a fiatal felnőttek.

   Drama napja 263Az, hogy a korosztályok (egyik) fő témájára fókuszáltak a kis társulatok, életszagúvá, természetessé és hitelessé tették az előadásokat.

 

   Nos, ezt az élményt nem lehet elmesélni, ezt át kell élni, s ezt sajnálhatják, akik ingerküszöbét nem érte el a drámanap.

   Drama napja 319Joós Tamás, a Kőrösi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az előadások előtti köszöntőjében elmondta, hogy „ünnepelni jöttünk ma ide, s azzal a szándékkal, hogy ebből az ünnepből hagyomány váljon.” Ismertette e jeles nap létrejöttének eredetét, céljait, majd hozzá tette: - Mivel Kőbányán nincs állandó színház, az iskolák segítettek, hogy legalább ezen a napon mégis legyen színházunk. Köszönet érte N. Kiszely Melindának és Katona Zsuzsának.

 

A Magyar Dráma Kőbányai Napja programja volt:

 

Janikovszky Éva Általános Iskola

Csoportvezető drámapedagógus: Katona Zsuzsa

 

Bede-Fazekas Anna: A titokzatos virágoskert

Rendező: Bede-Fazekas Anna

Szereplők az iskola 3. osztályos tanulói

A különleges kertben a virágok beszélgetnek titkaikról.

 

Drama napja 053

 

Sohonyai Edit-Nógrádi Gábor: Kamaszságok

Rendező: Kovács Dániel

Szereplők az iskola 6. osztályos tanulói

A darabban a kamszakor szinte megfejthetetlen lelkivilága, az első szerelem lehetősége, élménye, az iskola, az ego öntudatra ébredése, a szülőkkel, tanárokkal való viszony jelenik meg.

 

Drama napja 144

 

Szent László Gimnázium

Boldizsár Péter: Félálmaink

Rendező: N. Kiszely Melinda

A feszes dialógusokat, a vidám és esetenként drámai szituációkat Réti Dániel és Németh Péter játsszák. A két fiatal csavargó olyan dolgokról álmodozik, melyek nem adatnak meg számukra: saját lakás, fürdőszoba, egy fehér takaró, a jobb élet és a nők.

 

Drama napja 310

 

Fotó: 10kerkult.hu/OGy

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT  

 


A magyar dráma napját – Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-ei ősbemutatójára emlékezve – 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.

A magyar dráma napján adja át a Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját tizenöt kategóriában. Az életműdíjat az idén Székely Gábor rendező vehette át. (hirado.hu)