AD-blacklist1

2018
már.
23

Ébredés

Írta: Oszvald György

Baptist musor 611leadMagunk sem tudtunk volna jobb címet adni annak a műsornak, mely egyszerre volt a kőbányai Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola közösségének egy sokszereplős, bravúros iskolai produkciója, egy rendhagyó tavaszköszöntés: a természet és a lélek ébredése.

 

 

 

„A bölcs tanítás az élet forrása” (Példabeszédek)

 

  Baptist musor 048A vendégeket az angol csoport nebulói fogadták a Kispesti Baptista Gyülekezet Kisfaludy utcai templomában, s hibátlan kiejtéssel köszöntötték az érkezőket: „Good afternoon, welcome to our party” (Jó napot kívánok, Isten hozott a rendezvényünkön)! Volt, aki kedvesen visszamosolygott a gyerekekre, s válaszolt: „thank you”, mások a meglepetéstől csak mosolyogtak, majd bólintottak egy köszönömöt.

 

   Azt nem tudjuk, vajon észrevették-e, hogy a köszöntéshez egy díszkapun való áthaladás is tartozott. Mindegy, hogy valaki a karzatra ment vagy a teremben foglalt helyet, kitárult a tér, s hogy valami készül, azt csak az orgona alatt, a lépcsőkön elhelyezett virággal teli kosárkák jelezték.

     Baptist musor 104A műsor megálmodója, Tóth-Ilkó Zsuzsanna (képünk), megállt középen, a padsorokkal szemben; állt egy darabig, mígnem csend lett, ekkor a háttérbe lépett, s ezzel egy időben egy filmet vetítettek a falra. Visszaszámolás tíztől, majd dübörgés: repülőgép startolt, s a pilóta köszöntötte az utazókat.

   Kiderült, a galaxis egy távoli pontjáról indulva, 60 percnyi menetidővel cél a Föld nevű bolygó, ott is Magyarország, Budapest, ahol számos gyönyörűséggel ismerkedhetnek majd meg.

 

   Mire befejeződött az általános tájékoztatás, a Kórus és a táncosok elfoglalták helyüket, s az Ébredés a Rózsák táncával vette kezdetét. Megjegyezzük, a rendkívül színvonalas produkciót Tóth-Ilkó Zsuzsanna álmodta színpadra, a megvalósításban a Kórus, a Dráma, a Tánc és a Képzőművészeti Tehetséggondozó Műhelyek gyöngyszemei vettek részt, a közös produkciók mellett pedig tánccal, hangszerszólókkal, verssel, énekkel szerepeltek Cseke Noémi, Tőkés-Bodor Andris, Einviller Dániel, Bakos Evelin, Mihálfy Szilvia, Laki Zoltán, Tóth Ákos, Magera Gyula, Urbán Stella, Hanga, Rátkay Fanni, Béky Mariettam Szoboszlai Edit,

   A meglepetés dalt Tőkés-Bodor Ferenc énekelte, zongorán közreműködött Tőkés-Bodor Andrea.

 

Baptist musor 208

   Baptist musor 385 650

 

   A műsor közepén Pollák Dávid, az iskola lelkésze mondott bibliai idézetet. Gyermekkorát idézte elébb, elmondta, amikor így március elején kinézett az ablakon, virágokat, új életre kelő, zöldellő fákat látott, ezt a pezsgést, ezt a bizsergést, a természet megújulását egyetlen dologhoz tudta hasonlítani: az őt körülvevő lányokhoz, a tanító nénimhez, a belőlük áradó szeretethez. – És most sincs ez másként, azzal a különbséggel, hogy felnőttem, s most a feleségemre gondolok ugyanilyen szeretettel. Hiszen nőnap van, a nőket is ünnepeljük ma; minden jelen lévő lánynak, anyukának, nagymamának kívánok sok szeretettel boldogságot – mondta.

 

   Baptist musor 291A Bibliában, Mózes könyvében olvasható, azt mondta Isten: „Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik. Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.” (1. 1.26, 27) Majd így folytatta az igét: „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.” (1. 2.24)

   – Tehát, kedves lányok, asszonyok, köszönjük nektek azt a határtalan energiát, türelmet, szeretetet, amivel körül vesztek minket, fiúkat, férfiakat – fejezte be Pollák Dávid a nők köszöntését.

 

   S mielőtt repülőtéren elkezdődött volna a „hatalmas finálé, majd a beszállás”, dr. Mészáros Kálmán, a Baptista Teológiai Akadémia tanszékvezető docense (bal oldali kép, lent) mondott köszöntőt a „repülőgépre váró utazóknak.”

 

   – Baptist musor 1028Kedves fiatalok, Pannonhalmisok! Csodálatos teremtményi vagyunk Istennek ebben a világban, melynek szépségeiben gyönyörködtünk az imént. A sok szépben, harmóniában, melyek Istentől származnak. Köszönjük a műsort, a jó kedvet, köszönjük, hogy itt vagytok, s hogy eljöttek veletek a szülők is – fogalmazott.

 

   Elmondhatjuk, egy majdnem teljes tanév munkája érett be, s ha az „utazók” visszatérnek majd hazájukba, csak egyet mondhatnak: azt láttuk, a szeretet feltörte a gyöngykagylókat, s az eddig kemény héj alatt csiszolódó értékes gyöngyszemek szétgurultak, tudást, ismeretet, hitet és temérdek szeretetet sugároztak a földi embereknek.

 

Baptist musor 879Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px