AD-blacklist1

2015
okt.
02

Időutazás zeneszóval

Írta: Oszvald György

Tutta Forza 10ys 1221leadA Tutta Forza zenekar tízéves fennállása alkalmából rendezett jubileumi koncertjéről igyekszünk egy rövid tudósítást közreadni, ám előtte egy friss hírt osztunk meg olvasóinkkal. Amíg a képeket válogattuk, Bakó Rolland fiai, lányai a korábbi sikerek helyszínén, Letovicében taroltak ismét.

  

 

Nem restelljük elárulni, hogy a minapi csehországbeli hírt az egyik közösségi megosztó portálról, Jógáné Szabados Henrietta posztjából emeltük át.

„Elsöprő sikert aratott a Tutta Forza Zenekar Letovicében. A nemzetközi zenei fesztiválon a közönség állva tapsolva ismerte el a legnagyobb sikert aratók teljesítményét és viszonzásként a „Zsiviot” című köszönőnótát is elénekelték a zenekar tiszteletére.” – írja Jógáné, aki az önkormányzat kisebbségi és civil referenseként vett részt a programon.

 

   Tutta Forza 10ys 632Hogy miért tartjuk fontosnak ezt a felütést? Mert nagyszerűen jelképezi azt a folytonosságot, azt a minőségi munkát, amit a zenekar tízéves jubileumi koncertjén Bakó Rolland, a zenekar dirigense (a képen jobbról a második) vázolt fel.

   ,,Anno egy olaszországi előadásra kérték fel a zeneiskolát, melynek megszervezését rám és Dávid Krisztina csellótanárra bízták. Összeszedtünk három trombitást, két csellistát, segítségül hívtuk Mezey Gyuláné Anikó nénit zongorázni és összeállítottuk a műsort. Valahol elindult a zenekar szervezése. Tető alá hoztunk Krisztával egy zenei tábort, melyhez sok segítséget kaptunk Felleginé Csák Gyöngyvértől, a zeneiskola akkori igazgatójától. Hat csellista, nyolc trombitás volt, velünk, s hál' Istennek, megfogadtuk Csák Gyöngyvér tanácsát, hogy vigyünk három fuvolást is – ők is velünk vannak a mai napig!" – ez volt a filmbejátszás első részlete, melyet követtek az emlékek, fűszerezve mindig egy-egy zeneszámmal.

Hadd ne menjünk el szó nélkül azonban ama tény mellett sem, hogy a tanítványok közül többen is kiemelkedő szintre értek el és a mai napig a zenekarral játszanak! Itt és most Renczés Balázs – Angliában tanult a zeneakadémián csellóművésznek – és Könyves-Tóth Mihály trombitaművész szóló produkcióját emelnénk ki! Teljesítményük méltán aratott óriási sikert a koncerten!

   Tutta Forza 10ys 067

  Az alapítók 2015-ben

 

   Kérdezhetik, kedves olvasók, hogy miért éppen így szerkesztettük meg a kiemeléseket? Egyszerű a válasz. Ezzel tudjuk, tudtuk reményeink szerint érzékeltetni, hogy a Tutta Forza sikerében – túl minden művészeti, szakmai munkán – elsődleges a közös zenélés élménye! Egyszer azt mondta Bakó Rolland, hogy senkit sem küldenek el, akik velük akar dolgozni, mert nem az a lényeg, hogy ebben a zenekarban csak profik játszhatnak.

– Meg kell találni azokat a darabokat, szólamokat, amikben nagyon jól teljesítenek, s akkor nem fognak elmenni csavarogni, hanem jönnek a próbára, gyakorolnak otthon, készülnek egy-egy fellépésre, s az ezzel járó élmény befogadására – magyarázta. Igazát mind Kovács Róbert, mind Révész Máriusz méltató gondolatai igazolták. Nem beszélve a nagyszerű koncertről!

 

Tutta Forza 10ys 004   A köszöntőt, a koncert felvezetőjét Joós Tamás, a Kőrösi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondta és olvasta fel.

    ‒ Köszöntöm a tízéves születésnapját ünneplő Tutta Forza zenekart, melynek már több éve adunk otthont, mint egyesületi formában működő művészeti együttesnek. Tisztem és feladatom, hogy az éppen Vinkovciba, a horvátországi testvérvárosba tartó polgármesterünk, Kovács Róbert levelét tolmácsoljam. Lelkemre kötötte, hogy mondjam el, szeretett volna itt leni, de hivatali kötelessége ezt nem tette lehetővé.

 

   A legfontosabb gondolatokat idézzük a levélből. Kovács kiemelte, hogy számára minden egyes alkalom különleges, amikor a Tutta Forza zenekar koncertjén részt vehet, s ezekben a percekben együtt van az ünneplő zenészekkel. Nagyra értékelte az alakulás óta végzett művészeti tevékenységet, melyet megalapoz egy erős szemlélet.

,,Kőbánya olyan hely, ahol az érték a hit, az emberi erőfeszítés, az elkötelezett munka. Odafigyelünk a tehetségekre és azokra a közösségekre, amelyek a tehetségekből professzionális, nagyszerű és kimagasló teljesítményű művészeket, sportolókat, tudósokat és szakembereket formálnak. A Tutta Forza ilyen közösség." – írta. Majd a folytatásban hangsúlyozta, hogy a mai bulvárosodott világban, ahol teljesítmény nélkül is ismertté lehet válni, szükség van olyan példaképekre, akik kézzel fogható közelségben élnek közöttünk. ,,Ők azok, akik tetteikkel, eredményeikkel és teljesítményükkel mutatják meg az igazi értéket". (Képünkön Bakó Rolland, a Tutta Forza vezetője.)

Záró gondolatai közé tartozott az a megállapítás, hogy a folyamatosan végzett kiemelkedő munka, mint hosszú távú befektetés, nem csak az egyénnek, vagy a szűkebb közösségnek ad sikerélményt és hoz elismerést, hanem „jelen esetben a kerületnek is.” ,,Gondoljanak arra, hogy a Tutta Forza zenekar újévi koncertje mára Kőbánya egyik legrangosabb társadalmi eseményévé vált!" Kovács Róbert kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a zenekar egyre sűrűbb és rangosabb sikerei, elismerései a jövőjük zálogát és a további fejlődésük alapját jelentik!

 

   Tutta Forza 10ys 804A jubileumi programot úgy szerkesztették meg, hogy korabeli videófelvételekkel és fotókkal emlékeztek egy-egy jelentős eseményre, melyeket a színpad fölé belógatott vászonra vetítettek ki. Aztán megjelenítették élőben, immár a színpadon. Így került sor a 2004-es első olaszországi koncerten még csak négy fővel bemutatott Aida-részletre ‒ ahonnan lányegében a zenekar alapításának ötlete származik – a filmen és a színpadon is (!), majd ahogy gyarapodott, fejlődött, növekedett a zenekar, úgy ültek be a 

Tutta Forza 10ys 934

kicsik, a nagyobbak, majd a felnőtt zenekar. Természetesen jöttek velük a karmesterek is, végül a koncert második részében – bemutatva a kiváló kapcsolatokat – dirigensi pálcát kaptak a zenekar útját kísérő vendég karnagyok is: Gál Tamás Liszt-díjas érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester karának tanára, Sztán István, a Weiner Leó zeneművészeti szakközépiskola fúvószenekarának vezetője és Werner Gábor karmester (Gál Tamás tanítványa), a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja. Sőt, Balogh Sándor, a Tutta Forza „házi zeneszerzője” is a vendég karnagyok között szerepelt, és saját, fesztiválgyőztes szerzeményét, az Állati parádé című opust vezényelte. (A jobb oldali képen Sztán István és a trombita szólista Könyves-Tóth Mihály, balra Werner Gábor Renczés Balázs csellóművészt köszönti.)

     

Tutta Forza 10ys 113

  A Tutta Forza Smalto zenekart Csüllög-Kovalik Erika vezényli

 

Tutta Forza 10ys 316

  A Tutta Forza Piccola zenekar élén Dávid Krsiztina (balra) köszöni meg a fellépést

 

   Természetesen, a korábban színpadra lépő kicsiket a Tutta Forza Smalto zenekart Csüllög-Kovalik Erika és a jelenlegi vezetőjük, Soós Eliza vezényelte, a „középső csoportot”, a Tutta Forza Piccola zenekart pedig Dávid Krisztina dirigálta.

   Tutta Forza 10ys 384

  A Tutta Forza zeneklar, jobb szélen Bakó Rolland zenekarvezető

 

   A koncert kezdete előtt köszöntötte a zenekart Révész Máriusz, országgyűlési képviselő (jobb oldali képen), aki Kovács Róbert polgármesterrel együtt a jubileumi előadás fővédnöke volt.

   Tutta Forza 10ys 034Bevezetőként egy szüleinek köszönhető emlékét osztotta meg, mely a Bodeni-tó partján elterülő hatalmas parkban épült sok-sok zenepavilonnal és az ott hétvégeken elhangzó koncertekkel kapcsolatos.

– Olyan zenekarok muzsikálnak itt, melynek tagjai kicsik, nagyok, idősek és fiatalok, felcsendülnek a komolyzene de a modern slágerek hangjai is. Az emberek pedig leülnek egy kis időre, és hallgatják a zenét. Amikor önkormányzati képviselő lettem, erre emlékezve az jutott eszembe, hogy itt van egy nagyszerű zeneiskola, évente sok száz gyerek iratkozik be és tanul zenét, de nincs zenekara. Éppen ezért vetettem fel ezt a tényt az akkori igazgató asszonynak, mondván, hogy a zenélésnek nemcsak az a célja, értelme, hogy a gyerek hibátlanul eljátssza a vizsgán a kiválasztott darabot, hanem a zenélés közös élménye is – mondta, majd a folytatásban azt hangsúlyozta, hogy tíz évvel ezelőtt a Tutta Foruza színrelépése változást hozott, új értelmet adott a zene eljátszásának. Sokaknak, akik valamilyen ok miatt felhagytak a muzsikálással, adta vissza a közös zenélés örömét.

– A szorgalmasan gyakorló gyerekeknek hatalmas élmény volt, hogy kiálltak a színpadra, s már nem csak maguknak, de a közönségnek is zenéltek. A zenekarban pedig már nemcsak a zene volt, hanem barátok, közös élmények is párosultak a muzsikáláshoz – adott magyarázatot a változásra.

 

   A kezdetekről két alapító tagot kérdeztünk meg a szünetben. Egészen pontosan arra voltunk kíváncsiak, mi jutott eszükbe a tíz évről, visszanézve azt a régi filmet, mire gondoltak most, amikor felnőttként játszották ugyanazt a darabot.

Freész Gergely (bal oldali képen) kezdte, azzal, hogy szerencsére, nem látták a filmet, éppen készülődtek.

– Lehet, hogy ez jobb is volt nekünk, de az biztos, furcsa érzések voltak bennem. 2004-ben éppen akkor készültem a szalagavatómra, utána érettségiztem. Akkor nem gondoltam volna, hogy idáig jut a zenekar, hogy ennyire kinövi magát, hogy ilyen eredményei lesznek. Persze, ebben benne van, hogy eredetileg egy alkalmi formációnak indultunk. Rolland és Krisztina munkája az, hogy így kiemelték a társaságot. Végső soron ez és az életük is ugyanaz volt és az ma is: zenélni!

   Tutta Forza 10ys 393 Poór Nikolett (képünkön) azt hitte, elsírja magát majd a meghatottságtól.

– Amikor tegnap belenéztem a videóba, azt éreztem, ez a nap nagyon erős lesz. Nem tudtam kikerülni, hogy ne fusson rajtam végig, tíz éve ezzel kezdtünk, most ugyanazok játsszák el az Aida-részletet, és hogy mi van e mögött. Tíz kemény év. Végigéltem azt, hogy négyen kezdtünk valamit és beült a zenekarba időközben 35 másik zenész. Hogy Rolland szavaival éljek, ez „fantasztikus érzés.”

    Aztán arra is választ kaptunk a rövid beszélgetésben, hogy a tíz év egy közös munkát is jelentett; Gergő egyenesen a zenekar motorjaként aposztrofálta Rollandékat, Niki pedig az egymás iránti figyelmet emelte ki.

– Felnőttek hozzánk a srácok és együtt tudtunk maradni. Ez óriási dolog! – mondta Niki, majd mindketten siettek a színpadra, következett a második rész.

 

A valamivel több mint kétórás, rendkívül bensőséges koncert után a zenekar – egyik támogatója, Kozik József, a Torockó Étterem tulajdonosa jóvoltából – vendéglőben folytatta az ünneplést. És, hogy túl sokat ne tudjanak pihenni a zenészek, néhány nap múlva már Letovicében jeleskedtek!

   Tutta Forza 10ys 524

  Gál Tamás karnagy a zenekar élén

 

Tutta Forza 10ys 1175

  Saját szerzeményét vezényelte Balogh Sándor

 

Szerkesztőségünk is gratulál a tízéves zenekarnak, és még sok-sok kerek évszámú jubileumot kívánunk nekik! S ha már kicsit elcsúsztunk az ünnepi koncertről szóló írásunk közreadásával, hadd éljünk egy árukapcsolással! Ezzel az írásunkkal egyben az október elsejei zene világnapját is köszöntjük!

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY