AD-blacklist1

2015
már.
02

Örömkoncert

Írta: Oszvald György

tutta thx 368leadHa valahol angolszász területen lennénk, bizonyára thanksgiving concert néven említenénk a Tutta Forza zenekar február 21-ei előadását. Magyarul hálaadónak lehetne mondani, de ez nem egészen fedi a valóságot. Egy rendhagyó közgyűlésről van ugyanis szó …

 

 

Rendhagyó közgyűlésnek nevezte a Muzsikáló Kőbánya Egyesület Tutta Forza zenekara a február 21-ére hirdetett előadását. Zárójelben odaírták még: „kívánság koncert”. Igen, ez a kulcs! Hiszen éppen arról van szó, hogy mindazoknak, aki legyenek az egyesület tagjai vagy támogatói, megköszönjék a működéshez nyújtott segítséget. „Cserébe” egy többféle szempont szerint összeállított repertoár alapján a meghívottak szerkeszthetik a műsort.  

 

   Bakó Roland és Dávid Krisztina, a zenekar alapítói, a mai napig motorjai már többször, több helyen is elmondták, az évek során gyarapodott, gazdagodott a tudásuk, szélesedett az előadható műsorszámok műfaja, választéka, s jelenleg száz körül vannak a betanult zeneszámok. Nos, ezekből kínáltak választási lehetőséget.

   tutta thx 364

  A Tutta Forza Smalto zenekara

 

   Mindjárt szólunk erről is néhány szót, ám van egy fontos dolog, ami mellett nem lehet, sőt, nem is szabad szó nélkül elmenni! Ez pedig a Tutta Forza Smalto – vezetőjük Soós Eliza – és a Tutta Forza Piccola – vezetőjük Dávid Krisztina – zenekarok bemutatkozása. Mondhatni, ezek a zenekarok adják a nagyok utánpótlását. A Smalto Beethowen Örömódájával nyitott, majd egy középkori dallam feldolgozását, az Ungaresca című opust játszották, befejezésül Herbyie Hancock: Görögdinnye ember (Watermelon Man) szerzeménye hangzott el.

  tutta thx 591

  A Tutta Forza Piccola zenekara

 

   A Piccolát ezúttal – Dávid Krisztina külföldi elfoglaltsága miatt – Bakó Roland vezényelte. Műsorukon elsőként a Martinez: Spanyol cigánytánca szerepelt, majd a Macskafogó című rajzfilm zenéjéből a nem éppen fürge egér, Lusta Dick mexikói ihletésű számát adták elő Péter Apor szárnykürt szólójával, s hatalmas ovációval a végén. Megjegyezzük, Apor szintén Bakó Roland tanítványa volt, zenei pályára készül, jelenleg a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában tanul. Befejezésül Brahms: V. Magyar Tánc művét muzsikálták.

  

   Az, hogy a gyerekek zenélése ne valami öncélú foglalatosság legyen, szükséges a „csapatjáték.” A muzsikálás igazi örömét az együtt zenélést pedig a zenekar biztosítja. A nagyobbacskák itt-ott besegítenek a legkisebbeknek, de azt is látni kell, hogy egyik-másik fiatal már a „juniorok” közé is beül, sőt, akár a nagyokkal is együtt szerepel. Ez a jelenség pedig nem más, mint a tudatos zenekar-építés szintről szintre, hogy az együtt muzsikálás valóban élmény és öröm legyen.

 

   Aki segíti, támogatja a Tutta Forzát, az egyesületet, ezt a minőségi munkát (is) támogatja. E nélkül nem lenne lehetséges országos és nemzetközi fesztiválokat nyerni. A támogatás nélkül egy versenyre eljutni, benevezni sem, vagy csak nagyon nehezen volna lehetséges. Hát, ezért volt a meghívottak kiváltsága, hogy válasszanak, mit szeretnének hallani ezen az estén.

   tutta thx 474Mielőtt sor került volna a kívánságműsorra, Bakó Roland a tőle megszokott kedves közvetlenséggel, néhány apró figyelmesség megemlítésével, egy-egy sztorival fűszerezve nevezte meg azon cégeket, képviselőiket, magánszemélyeket, intézményeket, akik támogatása, segítése nélkül nehezen lenne elképzelhető a zenekar munkája. A zenekar saját címkés, neki palackozott borából kaptak egy-egy flaskával. Első helyen említette a Kőbányai Önkormányzatot. Elmondta, amikor „kinőtték” a zeneiskolát, a Kőrösi Kulturális Központ fogadta be az egyesületet, a zenekart, s azóta is biztosítja a rendszeres próbalehetőséget, az előadásokat. A városházát Radványi Gábor, Weeber Tibor alpolgármesterek képviselték, a képviselőtestület nevében dr. Mátrai Gábor, a Humánszolgáltatási bizottság elnöke és Agócs Zsolt önkormányzati képviselő volt jelen. Révész Máriusz országgyűlési képviselő pedig a kezdetektől kísérte figyelemmel és segítette a zenekar munkáját. A Kőrösi kultúrközpontot Joós Tamás igazgató távollétében Győrffy László igazgatóhelyettes képviselte.

    Régi támogatójuk a Legatorok Kft Freész József vezetésével, kinek gyermekét tanította is Bakó Roland; a régi támogatók közé tartozik Görhöny Levente, Klein Miklós, Kozik József, a Torockó vendéglő tulajdonosa, aki az Újévi koncerteken nyújtott teljesítménye okán a zenekar „tiszteletbeli karmestere”, az Appaloosa Farm vezetője, Balog Péter, akinek gyerekei szintén a Tutta Forzában zenélnek,

   Megjegyezzük, s örömmel írjuk meg, hogy szerkesztőségünket is a támogatók közé sorolta Bakó Roland. Indoklásul a számukra fontos rendszeres tudósításainkat említette. (Köszönjük, örömmel tesszük – a szerk.)

   Bakó Roland külön köszönetet mondott a szülőknek is, akik „rájuk merik bízni” a gyerekeiket, s hisznek abban, hogy jó helyen vannak.  

 

   tutta thx 066A kiválasztott zeneszámokból pedig egy pompás műsort szerkesztett Bakó Roland. Hadd emeljük ki ezúttal a szólisták teljesítményét! Első helyen a MÁV Szimfonikusok Zenekar művészét, Pálfi András (képünk) harsonás produkcióját. Iveson: London derry művét adta elő. Hangulatos és vidám műsorszám volt Könyves-Tóth Mihály – Baksai Máté tormbita-szaxofon duó szólója Abrau: Tico-Tico művében. Lényegében egy hangszerpárbajnak lehettünk szem-és fültanúi. Sportnyelven szólva az eredmény döntetlen lett.

 

  S ha már itt tartunk, kólön is szólunk Könyves-Tóth Mihály rendkívül virtuóz trombita szólójáról. H. Bellstedt: Napoli (Nápolyi variációk) című szerzeményét trombitálta. Könyves-Tóthról Bakó Roland elmondott egy aranyos emléket – nevezetesen, olyan kicsi korában kezdte tanítani, amikor Misi még a trombitát is alig bírta felemelni –, ami alapján a koncert végén rövid interjút is készítettünk vele. (jobb oldali kép)

 

   ‒ Miért a trombitát választotta a meglehetősen széles hangszerkínálatból?

   ‒ Mindig is rezes hangszeren szerettem volna játszani, merthogy az nagyot szól. Eredetileg a legnagyobbat, a tubát választottam ki, de a szüleim mondták, indulásnak az kicsit túlzott, kezdjek inkább trombitán tanulni, aztán meglátjuk, mi lesz. Ekkor mentünk Rolandhoz, ami nem egészen véletlen volt, hiszen abban az időben a nagymamám a zeneiskola igazgatóhelyettese volt. Valójában ő javasolta Rolandot, ami a legjobb választás volt.

   tutta thx 690‒ A trombitáról milyen emlékei vannak? Imádott-e valakit, mint példaképet, például Louis Armstrongot?

  ‒ Nem volt ilyen. Emlékeim szerint a Szent László téren volt valamilyen fúvószenekari esemény, s a trombitások mellé álltam. Már akkor is hatalmas, erős hangok tetszettek.  

   ‒ Roland mindig kiemeli – és méltán büszke az egykori tanítványára – hogy nagyon illusztris helyen muzsikál, immár profi zenészként. Hadd halljuk öntől is, pontosan hol és milyen pozícióban zenél?

   ‒ Az Állami Operaház zenekarában játszom, második trombitát fújok, ami két és fél éves tagság után egészen jónak mondható.

   ‒ Hogyan viszonyulnak önhöz, az „új” emberhez?

   ‒ Nagyon kedvesek, segítőkészek a kollégák. Én még zöldfülű zenész vagyok közöttük, igyekszem tanulni tőlük.

 

   tutta thx 1061

A műsor egy csattanós ráadás számmal zárult: a Cipőpucolók dalának előadása alatt egyszer csak Bakó Roland leszaladt a pódiumról, és hatalmas vidámság közepette az egyik támogató cipellőjét kefélte a fényesebbnél is fényesebbre. Természetesen, a váratlan produkciót óriási taps és nevetés kísérte!

 

 tutta thx 1083

  A Tutta Forza zenekar

 

Szeretnénk összefoglalni a koncert lényegét egy szóban. Keresgettük a jelzőket, a hangulatot jellemző kifejezéseket. De csak egy szót találtunk: örömkoncert.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY