AD-blacklist1

2015
jan.
07

Tutta új évet kívánunk!

Írta: Oszvald György

tutta-ujevi 1127leadRemekbe szabott, látványos koncertet adott a Tutta Forza Zenekar január 3-án a Kőrösi Kulturális Központban. Az ötödik, jubileumi újévi koncert különlegessége volt – sok más egyéb mellett – hogy a zenekar a 10 éves fennállását is ünnepelte.

 

 

Azt már tavaly is leírtuk, hogy a Tutta Forza újévi koncertje kivívta azt a rangot, hogy Kőbánya kiemelkedő művészeti-társadalmi eseményeként tartják számon. Természetesen, ezzel együtt jár, hogy a koncertre hetekkel azt megelőzően elfogynak a jegyek. Így volt ez 2015-ben is.

 

tutta-ujevi 580

   A tutta Forza Zenekart Gál Tamás dirigálja

 

   Az elmúlt év decemberében, a zenekar karácsonyi koncertjéről írt tudósításunkban Bakó Roland, a zenekar karnagya egy-két újdonságot előre jelzett, de a részleteket nem árulta el. Amiben nem különbözött az idei előadás a korábbiaknál: Gál Tamás Liszt-díjas, érdemes művész vezényelt az első részben, a Budapest Táncstúdió művészei voltak a közreműködők, koreográfus Bogdán Péter. A második részt Bakó Roland vezényelte. Nem maradtak el a népszerű opera és operett áriák, betétek sem a műsorból. Az énekeseknél – sokak örömére – egy év kihagyás után ismét Kovalik-Csüllög Erika csodálatos szopránja szólalt meg, s nagy várakozással tekintett mindenki az új férfi partner Dékán Jenő tenor bemutatkozására.

 

Örökzöldek

   S ha már itt tartunk, hadd említsük meg azonnal, hogy az énekesek minden szempontból kimagasló teljesítményt nyújtottak. Kovalik Erika hangja mit sem változott, s ha nem tudnánk, hogy a Kroó György Zeneiskola klarinét tanára, rezzenéstelenül vennénk tudomásul, ha azt mondaná valaki, fő hivatása az operaház magánénekese. Mindemellett ismét gyönyörűek voltak a jelmezei, nem különben a frizurája! Bár nem pontos a fogalmazás, de apró hajgyűrűkből formázott körkontyot viselt. A Csárdáskirálynőhöz viselt ruhája igazán királynői volt: a derékban enyhén húzott, lefelé bővülő szoknyarész vörös selyemszatén, a míderfazonú, pánt nélküli, anyagából hímzett felső mellé a szoknyával azonos színű, könyékig érő kesztyű párosult.

 

   tutta-ujevi 295Később, az Anna polkában és Traviata pezsgő duettjében fekete selyemszatén, földig érő pántos ruhát viselt, a mell alatt strassz díszítéssel. Először vörös boa párosult hozzá, majd a pezsgő duettben már a nélkül jelent meg, de újra feltűnt a ruha anyagával azonos, könyékig érő kesztyű. Mindkét öltözékéhez gyöngyfűzéses, fekete-vörös nyakéket vett fel.

 

    Dékán Jenőnek csak a hangját tudjuk dicsérni! Magabiztos, kiforrott előadásmódja elismerésre méltó, azt pedig nagyon jó volt látni, hogy kihasználta a teret: bátran elér ment a színpad elejéig, erős kontaktust teremtve a közönséggel, miközben élvezte a zenekar bizalmát! Hiszen úgy énekelte Lehár operettjének, a Mosoly országának örökzöldjét (Vágyom egy nő után), hogy Gál Tamás karnagy csak a hátát látta, s a mozdulatit lekövetve dirigálta a természetes beszéd ritmusát követő énekét. Tökéletes összhang, bravúros produkció volt! Megjegyezzük, szívesen hallgattuk volna még legalább egy szólóban.

 

   De szóljunk arról is, hogy akkor sem jött zavarba, amikor a Pezsgő duettben a tánckari kíséret közepette ő táncolta a szólót Kovalik Erikával.

 

tutta-ujevi 942

 

 

Újítások

   Mint említettük, azt már korábban jelezte Bakó Roland, hogy a műsor némileg megújul. Nos, ez a szerkesztésben nyilvánult meg. Míg az első részben a hagyományos Strauss-, Kálmán Imre-, Lehár Ferenc-féle keringős, polkás hangvétel volt az uralkodó, addig a szünet után megváltozott a produkciók stílusa.

   tutta-ujevi 1297

 

tutta-ujevi 1376

 

   Előtérbe kerültek a könnyed, latinos táncok, ennek megfelelően változott a táncosok jelmeze is: elsősorban a hölgyek itt-ott kacér, a brazil szamba-kűrruhák minimális anyagigényére emlékeztető megoldásai dobbantották meg a férfiszíveket!

 

   tutta-ujevi 1525

 

   A kőbányai közönség ilyen nagyaszabású koncerten először láthatta Balogh Sándor. Tangó parádé című szerzeményét a tánccal együtt. Ez a darab a tavalyi Zrenjanini nemzetközi fúvószenekari fesztivál első díját hozta a Tutta Forzának (képünk).

   tutta-ujevi 1698

 

   Az igazi meglepetés azonban a zenekar Párizsba szóló „meghívása” volt. Szinte teljes illúzió fogadta a nézőket Offenbach: Kán-kánjának hangjaira, s ezt meg is hálálták: ahogy az első taktus után megjelentek a szoknyájukat a nyakukba emelő, a popsijukat a közönségnek fordító lányok, abban a pillanatban megszólalt a taps, s ütemesen végig kísérte a nem mindennapi, fergeteges finálét! Sőt, ismételni is kellett!

 

Kötelező koncert elemek

   Két lényeges elemet kell kiemelni az újévi koncertek sorából, melyek nélkül nincs, lassan már azt kell mondanunk, nem is lehet újévi koncert. Az egyik a szünet előtti polgármesteri pezsgős köszöntő. Kedves színfoltja ez a programnak, s jellemzően mindig valami újat is hordoz magában a köszöntés Jelen esetben Kovács Róbert polgármester (lenti, bal oldali képen) arra hívta fel a figyelmet, ne arról beszéljünk, mi rossz történt velünk, hanem vegyük észre a szépet és a jót, adjunk hangot is neki, erősítsük emberi kapcsolatainkat! A beszéd után – szokás szerint – a nyílt színen koccintott a program főszereplőivel.

   tutta-ujevi 1047A szünetben pedig a nézőteret övező folyosókon a Torockó vendéglő tulajdonosának, Kozik Józsefnek a jóvoltából egy-egy pohár pezsgővel koccinthatott mindenki az új év tiszteletére.

 

    A másik – immár hagyományos elem – Kozik József karmesteri szereplése. Az első alkalommal azt mondta Bakó Roland, kíváncsi, hogy aki képes egy étterem teljes személyzetét vezényelni, vajon képes-e egy zenekart is irányítani? Nos, amikor a karmesteri pálcával a kezében a nézőtérre indult tutta-ujevi 2057Bakó Roland, s színpadra hívta a „tulajt”, bebizonyosodott, hogy igen! Kozik József a zenekart is tudja vezényelni. Sőt, az idén már a karmesteri pálca sem kellett hozzá, a Radetczky mars anélkül is pompásan szólt! (a képen kozik József vezényel)

 

    Kedves gesztus volt a koncerten, hogy a műsort nagyon profin, kedvesen, közvetlen hangnemben vezető Bényi Ildikó a szervezők nevében köszöntötte a tutta-ujevi 1259nézőtéren helyet foglaló, s a születésnapját ezen a napon ünneplő, egykori népművelőt, a kultúrház volt alkalmazottját, ma a nyugdíjasklub vezetőjét, Decsi Margitot (képünk)! A köszöntéssel járó reflektorfényt és a közönség vastapsát meghatottam fogadta az ünnepelt.

 

   tutta-ujevi 1975A másik figyelmesség a szereplőknek átadott egy-egy rózsaszál, virágcsokor. Bakó Roland némileg elérzékenyülve dobott egy szál rózsát az belső sorokban ülő egykori zeneiskolai igazgatónak, Csák Gyöngyvérnek (képünk), aki ott bábáskodott a Tutta Forza megalakulásánál. Természetesen, a közönség hálás tapsa most sem maradt el.

 

 

Múltidézés

   Úgy véltük, az ötödik koncert elegendő indok arra, hogy valamiféle összevetést kérjünk a zenekar vezető Bakó Rolandtól s ahogy mondják, a zenekar stabilitását biztosító basszus hangszer gazdájától, Balog Sárától. Nála még az is szerepet játszott, hogy igencsak ritka a hazai zenekari világban a női nagybőgős. 

 

   – Milyen alapvető különbséget lát – természetesen, a látványelemeket nem ide számítva most – az első és az ötödik koncert között? – tettük fel a kérdést Bakónak.

   Ám, mielőtt válaszolhatott volna, Szentgyörgyi László, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Stroke Betegszervezetének egyik gyógyult tagja kért pár percet. – Betegtársaim nevében szeretném megköszönni egyrészt a karácsonyi adományt, másfelől a tiszteletjegyeket. Csodás élményben volt részünk, fantasztikusak voltak mind a zenészek, mind a táncosok. Fiatalok, dinamikusak, s látszik, nagyon szeretik, amit csinálnak. Mindnyájunk nevében gratulálok, s köszönjük az előadást! – búcsúzott el egy kézfogással.

   tutta-ujevi 1254

 

   – Nos, igazából sokszor kikaptunk, hogy miért ilyen könnyű Strauss-zenékkel foglalkozunk? - kezdte a választ Bakó Roland (fenti nagy kép). De, mint kiderült, ez nem is olyan könnyű! A másik tényező, hogy mint sok más helyen, Kőbányán is megszűnik a kulturális élet karácsonytól az új év első munkanapjáig, s ez „csípte a szememet”. Akkor gondoltam arra az első koncertet megelőző nyári táborban, hogy megtanuljuk az operett irodalom egy-két gyöngyszemét, s előadjuk az újév környékén. Kiderült, ez igenis nehéz, műfaj, s jellemző módon öt éve sok kisegítővel kellett dolgoznunk, hogy teljes legyen, hallgatható legyen a muzsikánk. De a gyerekek ösztönös ellenkezését is le kellett küzdeni, hiszen azt mondták, minek tanulunk ilyen öregeknek való zenéket? Csak később, amikor már elég jól ment a muzsikálás, élvezték is kicsit, s az énekeseinkre is tudtunk figyelni, szűnt meg ez az előítélet. Számomra öt év különbsége egyfajta fejlődés is, hiszen olyan embereket találni, mint Kovalik Erika vagy Gál Tamás, ritkaság számba megy. Annyira, hogy Tamás tavaly, a nyár közepén, amikor még nem, volt meg a végleges időpont, felhívott telefonon, s szemrehányóan kérdezte, mi van Roland, már nem számítasz rám?

    tutta-ujevi 1996

   Dávid Krisztina,a Tutta Forza egyik alapítója a szeretet virágcsokrát veszi át

 

   És engedjen meg egy fontos megjegyzést! Azt, hogy a zenekar nyilvánvalóan fejlődött, hogy a kezdeti segítők helyén már többségében a saját tanítványaink játszanak, a különbségekhez kell sorolni. Hogy nem csak engem vagy Krisztát (Dávid Krsiztina - a szerk.), de a gyerekeket is megismerik az utcán, rájuk mosolyognak, az öt év kemény munkájának az eredménye. Elértünk egy célt: azok a gyerekek is zenélnek velünk, akik egyébként talán már abbahagyták volna a zenekari játékot, egyáltalán a muzsikálást. Jó érzés tudni, hogy szeretnek minket.

 

    tutta-ujevi 1427– A zenekar tagjaként, milyen lényegi változásokat lát belülről? – szólt a kérdésünk Balog Sárának (képünk).

    – Amikor zenélünk, ennek élvezője elsődlegesen a közönség. De senki ne higgye, hogy a zenészek, köztük én magam is, nem élvezzük a játékot! Ami öt évvel ezelőtt – kis túlzással – szenvedés volt, most azt mondom, táncolunk, mosolygunk a műsor alatt, s elsősorban élménnyé vált a muzsikálás, megszűnt a stresszelés, nem munkaként fogjuk fel. Ez pedig nagy előre lépés.

 

   Nem állhattuk meg, rákérdeztünk arra is, hogy vannak a lovak? Ez a kérdés bizonyára sokaknak furcsa, de Sára értette a kapcsolódást. – Köszönöm a kérdést, jól vannak, bár amikor nagyon sok próba van, nemigen jut időm kimenni hozzájuk. De hál’ Istennek, vannak jó barátaim, segítőim, akik a „vészes” időszakokban helyettem dolgoznak. Egyetemi tanulmányaim mellett – a Szent István Egyetemen agrár szakra járok – a szüleim lovardáját vezetem Csömörön. Szerencsére a barátaim is lovasok, így tudják, mivel jár, ha állatokkal foglalkozunk, így könnyű összehangolni a szórakozást és a tanulást. Mint most is, mert ők is mind itt voltak, s együtt élveztük az előadást!

 

tutta-ujevi 1813

 

   Szeretnénk a koncert hangulatát egy bőséges képgalériával visszaadni! Kérjük tekintse meg fotóinkat – ITT 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY