AD-blacklist1

2018
jún.
19

Erasmus+ a zene szárnyán

Írta: szerk-OGY

xErasmusleadAz Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja. Kőbányán a Kroó AMI szervezésében egy hét napos rendezvénysorozat valósult meg 2018. június 8–14. között.

 

 


A budapesti, szűkebben kőbányai eseményekről Füzesséryné Dudás Eszter magyarországi programvezető írt beszámolót. Szerkesztőségünk az Erasmus+ Napokat záró gálakoncerten tudott részt venni, melynek végén Füzesséryné szívesen nyilatkozott lapunknak.

 


Komponálás kotta és zongora nélkül

 

   – Hogyan szervezték meg a nemzetközi zenekart, hogyan tudták megoldani, hogy három nemzet muzsikusai összeszokottan, olajozottan követték Füzesséry Attila kermestert?
   – Másfél éves előkészítés előzte meg ezt az estét, beleértve a pályázat megírását is. A repertoárt és a koncerten elhangzott művek sorrendjét egy tavaly novemberben megtartott szakmai konferencián állítottuk össze. A Kroó György Szimfonikus Zenekar kiegészült a vendégekkel, az pedig egy érdekesség volt, hogy a közreműködő művésztanárok mellett nagyon sok fiatal szerepelt ebben a vegyes zenekarban.
   xIMG 2357Lehetne egy kicsit többet tudni az előkészítő konferenciáról?
   – Hogyne! 2017. augusztusában tudtuk meg, hogy nyertünk a pályázaton, s ezt követően szerveztük meg a háromnapos konferenciát. A bolgár, lengyel és magyar partneriskolákből 11 fő volt jelen, a megbeszéléseket a Kroó György Zeneiskolában tartottuk. Természetesen, a vendégeknek felajánlottuk, hogy ők döntesenek arról, kik jönnek és mit szeretnének játszani. Azt megbeszéltük, ha szükséges, megduplázzuk az egyes szólamokat vagy éppen arányosan elosztjuk, s ha kell, kiegészítjük a zenészeket, hiszen nekünk minden szólamra megvolt az emberünk.
   – Ezek szerint mindenki otthon készült a műsor ismeretében, s itt csak egy összehangoló próbára volt szükség?
   – Igen, ez pontosan így történt. Mindenki kapott kottát, s egy fél évük volt gyakorolni.
   – A vendégek előadásában jól felismerhető volt a saját hazájuk jellemző népzenéjéből való építkezés. Arról már nem is beszélve, hogy mi, magyarok, Kodály Háry Jánosával „übereltünk”. A népzene volt a kulcsszó ebben a programban?
   – Így igaz, a pályázat címe szerint is a téma a népzene, illetve a népzene ihlette komolyzenei művek megismerése, bemutatása állt a középpontban.


xIMG 0000 team

  A 2017. novemberi konferencia résztvevői

 

 Füzesséryné Dudás Eszter beszámolója


   Az Erasmus+ Napok a bolgár, lengyel és magyar zeneművészeti intézmények együttműködésén alapuló rendezvénysorozat volt a Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola, Krakkó (Lengyelország), a Vakok és Gyengénlátók Intézetének Technikuma, Krakkó (Lengyelország), a „Professzor Pancho Vladigerov” Nemzeti Zene- és Előadó-művészeti Iskola, Burgasz (Bulgária), a Kőbányai Ifjúság Zenei Neveléséért Alapítvány és a Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskola, Budapest (Magyarország) partener intézmények részvételével.

   Közel másfél évnyi előkészítés előzte meg az Erasmus+ Napok létrejöttét. A projekt címe kifejezi közös művészetoktatási céljukat:

 

„Az oktatás és szakmai karrier jövőjének bemutatása európai

országok nemzeti zenéjének perspektívájából”.


   A koncerteken elhangzottak vonós, fúvós, énekes szóló- és kamaradarabok, népzene, illetve népzenei ihletettségű bolgár, lengyel és magyar művek, ifjú művészek előadásában. Az események hangfelvételeit a Vakok és Gyengénlátók Intézete Technikumának tanulói és tanárai rögzítették Paweł Kostuj hangmérnök vezetésével.


Krónika


   Június 9-én, szombaton a rendezvénysorozat nyitóhangversenyén a három ország résztvevői adtak saját nemzetük repertoárjából közös koncertet a Kroó AMI Dísztermében.

 

   A bolgár műsor Nedyalka Simeonova, Iliya Draganov, Ivan Ivanov, Marin Goleminov, Petar Hristoskov, bolgár zeneszerzők műveiből lett szerkesztve. Felkészítő tanárok: Elena Kleppe, Yoana Vangelova, Svetoslav Vasilev, Petya Toncheva. Zongorán közreműködött: Venelina Drakopulova.

   xLengyelek 650px

  A lengyel vendégek előadása a Kroó Ami Dísztermében

 

   A lengyelek Mikołaj Gomółka, Romuald Twardowski, Grażyna Bacewicz, Faustyn Kulczycki, lengyel zeneszerzők műveiből építkezte. Felkészítő tanárok: Paweł Gajewski, Tomislav Susic, Arkadiusz Bała, Wojciech Kamionka, Tomasz Chołoniewski, Błażej Michna, Ilona Nieciąg.

 

   A magyarok előadásában széki négyes és csárdás dallamok, Magyarpalatkai muzsika és egy moldvai összeállítás Tavaszi szél utat száraszt… címmel az autentikus magyar npzenét képvislte. Ránki György és Bartók Béla magyar zeneszerzők művei sem tővolodtak el a „tiszta forrástól.” Felkészítő tanárok: Nyéky Emese, Török Tilla, Majsai Julianna, Gózon Kinga. Zongorán közreműködtek: Nyéky Miklós, Taraszova Krisztina.

 

xBolgar Intezet Erasmus

   Június 10-én, vasárnap a bolgár és lengyel vendégek fővárosunk nevezetességeivel ismerkedtek. Délután a Bolgár Kulturális Intézetben adtak hangversenyt a bolgár diákok Zlatina Panteleeva igazgatónő vezetésével (képünk).

   A műsorban J. S. Bach, Ivan Ivanov, Iliya Draganov, Marin Goleminov, Petar Hristoskov, Nedyalka Simeonova, Pancho Vladigerov, ifj. Rumen Boyadzhiev művei hangzottak el.
A koncertet Olga Popova, a Bolgár Kulturális Intézet igazgatónője nyitotta meg, majd a hangverseny végén ünnepélyes keretek között a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériuma éves díjainak ünnepélyes átadására is sor került.
   A kitüntetettek: dr. Nikolaeva Mária, orvos, a Miskolci Bolgár Önkormányzat volt elnöke, Mazsaroff Miklós, bolgár származású magyar festőművész özvegye, aki a férjéről elnevezve díjat alapított, és évente 100 000 Ft-ot adományoz egy-egy fiatal és tehetséges, Miskolcon vagy környékén élő vagy tanuló művésznek, valamint biztosítja a városi galériában megszervezendő önálló kiállítását. A másik díjazott: dr. Farkas Baráthi Mónika, a Szegedi Tudományegyetem Szláv Intézetének tanszékvezető-helyettese, bolgár nyelv és irodalom tanár, műfordító, a Szegedi Tudományegyetem által kétévente megrendezett nemzetközi szlavisztikai konferencia főszervezője, a bolgár szakos diákok Erasmus-referense volt.


   Június 11-én, hétfőn délelőtt „A népzene Magyarországon” címmel tartottak interaktív előadást a Kroó AMI népzene tanszakának tanárai az intézmény Dísztermében.
   Tizenhárom népi hangszert mutattak be néptáncos közreműködőkkel, Babcsán Bence művésztanár vezetésével. Ismertették a fonográf jelentőségét, majd a nagy népzenegyűjtők, Vikár Béla, Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságát méltatták. A népzenemozgalom Magyarországon több évtizeden keresztül tartotta életben a magyar népzene értékes kincseit.

   

xNepzene

  Magyar népzenei bemutató

 

   Az előadás első perceiben megszólalt a teljes zenekar, majd bemutatták – a régebbi korok népzenei hagyományaihoz híven –, miként szolgáltatott zenét egy zenész vagy kisebb apparátusú hangszeregyüttes. A régebbi, archaikus zenei megszólalástól az újabb, klasszikus zenei hatásokat is magába építő hangzásvilágig ismertették meg a közönséggel a magyar népzene jellegzetes megszólalásmódjait.


   Elhangzottak széki, szatmári, délszláv (alsószentmártoni, dusnoki), sárközi, gyimesi (új stílusú dallamok), mezőpaniti, palóc, kalotaszegi népi dallamok, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes táncosai pedig bemutatták különböző népi viseletekben a forgatós, csárdás, szapora, vasvári verbunk, legényes, lassú hajnali, táncokat.
   Párhuzamot vontak a komolyzene jellemzőivel, miszerint a táncot kiszolgáló hangszeres magyar népzenében az egyes etnikiumokban (tájegységek) vagy akár egy faluban is (ld. Szék – románul Sic) az egyes táncféleségek meghatározott sorrendben követkik egymást (táncrend), mint a komolyzenében páldául a szimfónia tételsorrendje.
A klasszikus zenéhez hasonlóan minden táncnak (tételnek) más tempója és motívumkincse van.

   Előadásuk zárószámában erdélyi kalotaszegi táncokat mutattak be, ahol jól megfigyelhető a különböző tételek váltakozása: férfitánc (verbunk), lassú hajnali, aszimmetrikus lüktetésű invertita, csárdás, és a gyors tempójú szapora.
   Közreműködtek: Babcsán Bence – klarinét és tárogató, Bolyki Sára – ének, Bumenschein Alinka – brácsa, Dénes Ábel – bőgő és ütősgardon, Horváth Tamás – tánc, Kiss Anna – tánc, Koller Dániel – tambura, Kuttner Fruzsina – citera és tekerőlant, Nyéky Emese – népi furulya, Nyéky Miklós – zongora, Pozsonyi Dávid – tambura, Réti Benedek – harmonika, Solymosi Vince – cimbalom, Varga Veronika – tamburabőgő.


   Június 12-én, kedden délelőtt az Erasmus+ program diákjai látogatást tettek a Bartók Emlékházban, ahol az argentin nagykövet és vendégei előtt is szerepeltek. Minikoncert keretében elhangzottak bolgár szerzők művei, lengyel népi dallamok feldolgozása, valamint Sugár Rezső Triószerenádjának 3. tétele és Járdányi Pál Quartettinójának 3. tétele ifjú lengyel muzsikusok előadásában.
   Délután a világhírű Kodály-módszerrel kapcsolatban anyanyelvükön hallhattak előadást Gráf Zsuzsanna, zeneakadémiai professzor vezetésével. Az előadás folyamán a Kodály-módszer jelentősége mellett a szolmizálás segítségével elsajátítottak többszólamú kórusműveket, többek között Georg Friedrich Händel és Benjamin Britten műveit. A rögtönzött szolfézsórán bebizonyosodott, hogy a hatékony módszer segítségével a barokktól napjaink zenéjéig, valamint bármilyen előjegyzés, akár egy-egy nehéz hangnem, pl. Desz-dúr esetén is könnyedén olvasható a kotta, és a legnagyobb természetességgel szólaltatható meg egy nehezebbnek tűnő klasszikus dallam is.

 


D. c. al fine (?)


   Kodály Zoltán személyéről és munkásságáról az Erasmus+ program keretén belül még több ismeretet szereztek június 13-án délelőtt a Kodály Múzeum kiállítását és dokumentumfilmet megtekintve, ami sokat jelentett az esti közös produkció, a Háry-szvit négy tételének előadása szempontjából is.

 

   A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ Színháztermében június 13-án este megtartott gálahangversenyen elhangzott a három nemzet himnusza, népi zenei ihletettségű barokk művek, Marin Goleminov és ifj. Rumen Boyadzhiev darabjai, valamint négy tétel Kodály Zoltán: Háry-szvit című művéből:

 

II. Bécsi harangjáték
III. Dal
V. Intermezzo
VI. A császári udvar bevonulása

   

xKROO Erasmusclose 435

  A nemzetközi Erasmus+ zenekar

 

   Előadta a Három nemzet Erasmus+ Szimfonikus Zenekara. Közreműködtek a Kroó AMI és a Bronisław Rutkowski Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanárai: Füzesséryné Dudás Eszter, Gajda Kornélia, Mindszenti Annamária – hegedű; Błażej Michna – brácsa; Gere Júlia, Kührner Krisztina – gordonka, Fánczi Gábor – nagybőgő; Nemes Réka – fuvola; Pintér László Zsolt – oboa; Héja László – klarinét, Wehner Márton – fagott, Bakó Gergely – trombita; Bodor Krisztián – kürt, Kovács Bernadett, Taraszova Krisztina – zongora. Vezényelt: Füzesséry Attila.

 

   xKROO Erasmusclose 019aA koncerten köszöntőt mondott dr. Széll Rita intézményvezető asszony (képünkön jobbra). Bemutatta a résztvevő országok iskoláit, röviden ismertette a vendégek programját.

   Kiemelte, hogy „az elmúlt napokban folytatott közös munka eredményeként közös produkció is született, melyből a gálahangversenyen ízelítőt hallhat majd a közönség. Bízunk benne, hogy sok barátság is született ezekben a napokban, s vendégeink szép magyarországi emlékekkel lettek gazdagabbak, megismerték népzenénket, s a népzenét felhasználó komolyzenei műveket. Mi is sokat tanultunk a bolgár és lengyel hagyományokból. Hiszem, mindnyájan többek  lettünk az Erasmus+ Napok programjai által.”


   Nagy sikerrel zárult a budapesti programsorozat: az Erasmus+ Napokra 16 vendég érkezett Bulgáriából, 24 vendég Lengyelországból, a Kroó AMI képviseletében pedig 120 fő vett részt. Együttműködő partnerek: Bolgár Kulturális Intézet, Lengyel Intézet.
   Az Erasmus+ program magyarországi vezetője Füzesséryné Dudás Eszter brácsaművész–tanár, mesterpedagógus, kamarazene tanszakvezető és zenekarvezető.
   A programok folytatódnak Burgaszban és Krakkóban. Nemzetközi programvezető, koordinátor: Grzegorz Łobodziński, zongoraművész–tanár (Krakkó, Lengyelország).

   Az Erasmus+ projekt időtartama: 25 hónap, 2017. október 1. – 2019. október 31. között.


erasmus mix logo1

 

   A június 13-ai gálakoncert és az értékelő fogadás képei IDE kattintva tekinthetők meg.


fotók: Kroó Ami; 10kerkult.hu/OGY