AD-blacklist1

2018
feb.
10

Cziffra Fesztivál – Kőbányán is

Írta: szerk-OGY

cz logo leadGwendolyn Masin hegedűművész, Darko Brlek klarinétművész, Balázs János zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitja február 19-én a Cziffra Fesztivált a budapesti MOM Kulturális Központban. Egy három napos mesterkurzussal Kőbánya is részese a fesztiválnak.

 

    

 

Az esten Mozart Divertimento, Carl Maria von Weber Klarinét-kvintettjének vonószenekari változata, Ernest Bloch Nigun, Ravel Tzigane és Chopin Andante spianato és nagy polonéz című műve hangzik el. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Kállai Ernő hegedűművész vezeti - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég.


    A nyitókoncert vendége Darko Brlek, a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, a Ljubljanai Fesztivál művészeti igazgatója, valamint az Amszterdamban született Gwendolyn Masin, akinek édesanyja a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett Kelemen Mária, a dublini Young European Strings Zeneiskola igazgatója.
    A február 19. és 27. között zajló fesztiválnak a MOM Kulturális Központ, a Zeneakadémia és a Müpa ad otthont Budapesten, fellép mások mellett Pierre-Laurent Aimard és Arcadi Volodos zongoraművész, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor és a Hot Jazz Band.

 
***

A fesztiválnak kőbányai vonatkozása is van. A Cziffra-fesztiválhoz kapcsolódó oktatási modult, kiemelt mesterkurzust hirdettek meg – életkori megkötés nélkül zongorista hallgatók vagy zongoraművészek számára – február 10-12-e között. A kurzusnak a kőbányai Kroó György Zeneiskola AMI ad otthont.

 

 A zeneiskola vendégei lesznek:

 

Vásáry Tamás - Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze
Bogányi Gergely - Kossuth-díjas zongoraművész
Balázs János - Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész
Dráfi Kálmán - Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia tanszékvezetője
Mocsári Károly - zongoraművész, Cziffra-ösztöndíjas, a francia Liszt Társaság művészeti vezetője

 

tanarak

A mesterkurzus kurzus időrendje:

 

2018. február 10-11. (szombat és vasárnap)

10.00-17.10 között Balázs János, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly három teremben párhuzamosan tartanak egy-egy órát a Mesterkurzusra bejutott hallgatóknak.

 

2018. február 12. hétfő

A kurzus harmadik napján négy kiválasztott hallgató részvételével Vásáry Tamás és Bogányi Gergely tart egy-egy háromórás workshopot.

 

Időpontok (csak a kezdéskor lehet csatlakozni, a workshop folyamán már nem lehetséges):

   Vásáry Tamás:     10.00-13.00

   Bogányi Gergely: 14.00-17.00

 

MTI;  fotó: cziffrafesztival.hu


CZIFFRA GYÖRGY (1921, Budapest – 1994, Párizs)

 

   CzGYVilághírű magyar származású zongoraművész és zongoravirtuóz. Cigányzenész családból származott, apja id. Cziffra György cimbalmos. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, ahol Dohnányi Ernő, Weiner Leo, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Az ifjú zongoraművész sikert sikerre halmozott.

   1943-ban kikerült a frontra, 1950-ben börtönbe zárták disszidálási kísérlete miatt. 1956 után Párizsban telepedett le. A romantikus zongorairodalom (Schubert, Chopin, Liszt, Brahms, Rahmanyinov) mestere lett. Improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte.

   Csodálatos és egyedülálló karrierje, tudása, egyénisége, fiatalokat felkarolómunkássága ma is példaértékű.

 

Díjai

• 1956 Liszt Ferenc-díj
• 1986 Kőszeg díszpolgára
• 1993 Francia Becsületrend tiszti fokozata
• 1993 A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje