AD-blacklist1

2018
jan.
18

A világon bárhol eladható koncert

Írta: Oszvald György

Tutta ujevi 2018 B 571leadNyolcadik alkalommal csendültek fel nyitószámként Bizet Carmen című operája nyitányának hangjai, majd a keringő, a polka és sok más örökzöld opera- és operett-sláger, a fináléban pedig a kánkán dallamai a Tutta Forza Zenekar újévi koncertjén, január 6-án.

 

 

Jóllehet, a koncert fotóit már hosszabb ideje nézegethetik az olvasók a 10kerkult facebook oldalán található galériában, szükséges, hogy akik nem élvezhették élőben a zenét, a táncot, néhány mondatban közreadjuk a közel két óra történéseit.

 

    Mindenekelőtt arról kell szólnunk, hogy nehezen kerülhető ki az ilyenkor szinte természetes ismétlés, mégis évről évre kicsit más a Tutta Forza műsora. (Megjegyezzük, a Bécsi Filharmonikusok világhírű újévi koncertjét is a Strauss dinasztia és kortársaik műveire alapozzák, a változás a karmester évenként változó személye.)

    Tutta ujevi 2018 A 090

 

   A Tutta Forza Zenekar vezetői minden lehetőséget, kapcsolatot megragadtak az évek során, hogy színesítsék a műsort. Vendégkarmestert hívtak, s Gál Tamás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester képző szakának docense, a MÁV Szimfonikusok karnagya, Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész örömmel jött, több alkalommal is élvezhette a közönség a minden egyes hanggal együtt élő, együtt mozgó szuggesztív dirigálását.

   Tutta ujevi 2018 A 930   A Budapest Táncművészeti Stúdió művészei, növendékei is a koncert állandó vendégei, s Bogdán Péter koreográfiái ugyanúgy elbűvölők, mint az első alkalommal voltak.

 

   Tutta ujevi 2018 A 799Természetesen, mindig volt egy kis meglepetés. Amikor először lépett színpadra Kovalik Erika (képünk), akit sokan a zeneiskola klarinét tanáraként ismertek, az maga volt a döbbenet. Csodálatos szoprán hangjáról, énekkultúrájáról csak kevesek tudtak, s nem túlzás azt állítani, azonnal szívébe zárta mindenki.

   Az sem volt kisebb meglepetés, hogy tavaly Maer Brenda fitnesz sportoló bravúros, akrobatikus mazsorett-produkcióban használta a Radetzky mars zenéjére azt a marsallbotot, mellyel a fináléban Kovács Róbert polgármester vezényelte a zenekart.

 

   Most három énekes szólista – a két csodás szoprán, a Fischer Annie-ösztöndíjas Molnár Anna és az énekes szerepkörben egyre többször látható Kovalik Erika mellett az érces hangú bariton, Szűcs Attila – tette emlékezetessé koncertet. Szólóik, duettjeik mellett a koncert végén együtt is megszólalt a három kiváló művész.

   Tutta ujevi 2018 A 1019

   Szűcs Attila táncra perdül

   Tutta ujevi 2018 A 1314

  A finálé előtt: középen Molnár Anna

 

   Kovalik Erika szívhez szóló produkciója volt ezúttal is a Sárréti Márton hegedűkíséretével előadott Lehár: Cigányszerelem című operettjéből Ilona dala (Messze a nagy erdő…).  Molnár Anna kedvesen, bájosan énekelte a Pezsgő áriát, míg Szűcs Attila a Hej, cigány ének nélküli részeiben táncra is penderült egy-egy pillanatra, fokozva az amúgy is nagyszerű élményt.

 

   Tutta ujevi 2018 A 624Kiemelkedő teljesítmény volt Könyves-Tóth Mihály trombitaművész bravúros szólója, ahol is a legnehezebb részt egy ujjal játszotta el. Nem mindennapi teljesítmény egy hatalmas tempójú (úgy 150 bpm-ről gyorsulva a végére közel 180 bpm), rendkívüli virtuozitást követelő műben egy ujjal kezelni három billentyűt – mindezt úgy, hogy egyetlen félrefújt vagy hamis hangot nem hallottak még a vájtfülűek sem!

  Tutta ujevi 2018 A 1140Amíg 2013-ban Bakó Rolland játszotta el a Josef Strauß Feuerfest polkájából a kovács szerepét, 2018. első koncertjén Szegvári Örs „kovácstanonc” volt a főszereplő. Fiatal kora ellenére nem izgult, s miután kiegyenesítette az elgörbült karmesteri pálcát, komótosan előkészült a nagy előadásra: ingujját feltűrte, szomját oltotta, száját törölte (bajusza még nem lévén), majd megemelte mindkét kalapácsát, s intett a dirigensnek, hadd zengjen!

    A Spirit Dance Company kortárs monderntánc együttes – koreográfus Sándor Tímea –  tagjaiból szervezett trió (Kisbakonyi Anett, Nagy Ágnes, Soós Viktória) a koncert második felében mutatta meg egy ember érzelmeinek változását különféle élethelyzetekben. Bármennyire is furcsán hangzik, higgye el a kedves olvasó, a különleges táncprodukció nagyon szépen simult bele a méltóságteljes keringők, a vidám polkák közé.

 

Tutta ujevi 2018 B 325

   A káprázatos technikai felkészültséggel, tudással előadott koreográfia különlegességét az élő zenei kíséret adta, melyet két hangszeres szólista, Sárréti Márton hegedű és Renczés Balázs csellóművész, a BBC Szimfonikus Zenekar második szólamvezetője adott elő. Massnet francia zeneszerző egy lírai hangvételű művét, a Thais című operából a Meditációt játszották. Hihetetlen élmény volt látni, ahogyan a tánc a zene minden rezdülésére rezonált a különféle érzelmek megjelenítésével.

 

   Tutta ujevi 2018 A 1377A koncert első részének végén, a szünet előtt szólította a színpadra Bényi Ildikó műsorvezető dr. György Istvánt (képünk) az újévi köszöntő elmondására.  

 

  A szünetben a Torckó vendéglő tulajdonosa, az újévi koncertek egyik támogatója, Kozik József, pezsgővel várta a közönséget.

   Az újévi koncert a legrangosabb közéleti-társasági eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt években. S hogy mennyire, azt bizonyítja, hogy részt vettek rajta Kőbánya testvérvárosa, Letovice (Cseh Köztársaság) polgármestere, Vladimír Stejskal és alpolgármestere, Jiři Palbuchta, hazai részről dr. György István kormánymegbízott, a fővárosi kormányhivatal vezetője, Révész Máriusz kormánybiztos, Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Radványi Gábor Kőbánya alpolgármestere.

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT

fotó: 10kerkult.hu/OGY 

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px