AD-blacklist1

2018
jan.
11

Évköszöntő téli zenei csemegék

Írta: Oszvald György

Frideczky Gal 153leadGál Judit operaénekes és Frideczky Katalin zongoraművész újévi hangversenyét tartották a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében az Ötpacsirta utcában, január 4-én. A műsoron ritkán hallható téli dallamok szerepeltek.

 

 

 

A Zenei Gyűjteményben nem először jártunk, de olyat, hogy a szó szoros értelmében véve zsúfolásig telt meg a terem – pótszékek kellettek, sőt, még a könyvesszekrény peremén is „ültek” –, még nem tapasztaltunk.

 

   Frideczky Gal 105A közönséget – köztük több kőbányai érdeklődőt is – Gál Judit köszöntötte. Elmondta, Frideczky Katalint 2000-ben ismerte meg, s többször felléptek már itt, a Zenei Gyűjteményében. – Úgy válogattuk az egyes műsorszámokat, hogy kicsit idézzék az elmúlt egy-két hét ünnepeit, de köszöntsék az új évet is, ugyanakkor azt is szerettük volna, ha igazi, ritkán hallható csemegéket tudnánk bemutatni – ajánlotta az estet.

 

  És a közönség nem csalatkozott. A műsor szerkezete egyszerű volt: a közösen előadott szerzemények között Frideczky zongora szólóit hallhatták. Két Schubert keringőt adott elő, a végére pedig egy bravúr darabot hagyott, Sosztakovics: Három fantasztikus tánc című darabját adta elő. Nem túlzás, valóban fantasztikus volt az előadás.

 

   Frideczky Gal 035A közös produkciók indításaként Gál Judit Vivaldi darabokat énekelt, a nehéz, koloratúrákkal teli dallamok a hangverseny erőteljes felütései voltak.

 

   A továbbiakban angol nyelvű dalok hangzottak el: Arne, Quilter, Vaughan Williams, Mechem, Elgar szerzeményeket énekelt Gál Judit. Mindegyikre teljes átélés, ha kellett, vidámság volt a jellemző, arról már nem is beszélve, hogy a csodálatos szoprán hangja hol élesen hasított, hol kedvesen, lágyan susogott – mintha a téli szellőben sétáltunk volna (ld. Vaughan Williams dalát, a The winter’s willow c. opust.)

 

   Az igazi meglepetés azonban a finálé bizonyult: Rossini: La Danza szerzeménye méltó megkoronázása volt az estnek. Annyit tudni kell róla, hogy ez egy önálló kamaradarab, nem pedig egy nagyobb mű része, forrása a népszerű esküvői tarantella. Mind a zongorajáték, mind az ének bravúros teljesítmény volt, a kettő együtt pedig egy szenzációs Rossini interpretációt jelentett. Nem volt véletlen a közönség ovációja!

  

   Frideczky Gal 056Nehezen oszlott a közönség, sokan gratuláltak – nem túlzás, sorban álltak a barátok, a tisztelők – a két művésznek. Nekünk szerencsénk volt, Frideczky Katalint régóta ismerjük, már csak azért is, mert kiváló író, novellista, hosszabb ideig volt tagja a Kőbányai Írók, Költők Egyesületének. Tőle tudtuk meg azt is, hogy Gál Judit is kőbányai.

 

  No, ennyi éppen elég volt, néhány percre kiszakítottuk a gratulálók gyűrűjéből, s egy rövid bemutatkozásra kértük. Azt viszont be kellett látnunk, hogy sem az idő, sem a hely nem alkalmas egy hosszabb interjúra, így címet cseréltünk, s abban maradtunk a kérdéseinkre e-mailben válaszol. Ebből szerkesztettünk egy rövid életrajzot.

  

Frideczky Gal 193a

 

   „Kőbányát a gimnáziumi évek alatt szerettem meg, néhány évet a zeneiskolai tanulmányok is ide kötöttek.

   A Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségiztem. A gimnáziumi ének-zene tanárnőm, Tóthné Pogány Ildikó (ő is kőbányai) kísért el a Kőbányai Zeneiskolába, hogy hallgasson meg a magánének-tanárnő, H. Németh Lujza. Tulajdonképpen itt kezdődött az én zenei pályafutásom. Ezen évek alatt volt lehetőségem többször is fellépni kőbányai helyszíneken.

   Jelenleg tanítok, illetve komplex művészeti terápiás foglalkozásokat tartok. Jelenleg Kőbányán élek” – írta.

 

   A csatolt szakmai életrajzból az is kiderült, hogy egy sokoldalú művészt tisztelhetünk Gál Juditban. 2000-ben az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kar tanító szakán, ének-zene ágon szerzett diplomát, majd – az énektanulást nem abbahagyva – Miskolcon, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete – magánénektanár, ének-kamaraművész szak (Tanárai: Boros Géza, Bujtás András) elvégzésével diplomázott 2004-ben.

 

   Frideczky Gal 193Operaénekesi mesterkurzusokon több alkalommal is részt vett, zenetanári oklevelét Miskolcon tanár-zenetanár (énektanár) MA mesterképzési szakon (tanárai: dr. Schmiedt Annamária és dr. Hegedüs Gönczy Katalin) tette teljessé 2012-ben.

  2010-14 között az Imperatrix Énekegyüttes és a Solti Kamarazenekar tagja, szólistája, ezt megelőzően három évig a Belvárosi Vegyeskar szólistája. Fellépett az Albinoni Kamarazenekarral is.

 

  2006-ban a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiát is elvégezte, a televízió-rádió specializáció szak a felsőfokú újságíró végzettséget jelentette számára.

 

  Kíváncsiságát, érdeklődését kielégítendő, a Ring Szakképző Iskola fémműves (ötvös) szakán   ötvös végzettséget szerzett, kiállítását Kőbányán, a Kőrösi Kulturális Központban is láthatták.

  2014–2016. között a Wesley János Lelkészképző Főiskola – Komplex művészeti terapeuta szakirányú továbbképzésén vett részt, kiteljesítve jelenlegi művészeti terápiás munkáját.

 

 

Cikkünkhöz képgaléria tartozik – ITT         

fotó: 10kerkult.hu/OGY

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px