AD-blacklist1

2017
okt.
10

Díj a Music Expóról

Írta: szerk

bmexpoÖröm a Zene díjat kapott a Kőbányai Zenei Stúdió tanára és két egykori diákja az október 8-án zárult Budapest Music Expo eredményhirdetésén. Maróthy Zoltán az év zenepedagógusa, Kaszás Péter az év zenésze, közönségdíjasa Kékkői Zalán lett.

 

 

 

Azt írtuk a Budapest Music Expo október 6-án közzé tett beharangozójában, hogy a rangos esemény egyik résztvevője az idén 20 éves Kőbányai Zenei Stúdió. És azt is, hogy díjakat is adnak át a rendezvényen:

 

„A Budapest Music Expón rendezik az Öröm a Zene országos könnyűzenei tehetségkutató döntőjét: a zsűri által legjobbnak ítélt formáció egymillió forintnyi hangszert- és hangtechnikai berendezést kap, illetve a Cseh Tamás Program kollégiumától 2 millió forintot. Átadják az Öröm a Zene Díjat is, amelyet tizenkét kategóriában osztanak ki hazai zenészeknek, zeneipari szakembereknek.


    Az idén húszéves Kőbányai Zenei Stúdió különleges programmal készül: interaktív standján ott lesznek az intézmény tanárai, a hazai könnyűzenei színtér meghatározó alakjai, köztük Póka Egon, Babos Gyula, Maróthy Zoltán és Solti János. Az expón számos olyan koncertet rendeznek, amelyen az iskola egykori vagy jelenlegi növendékei lépnek színpadra.”


    

   Nos, a mai postánkban egy igazán jó hírt találtunk, s az ebben leírtakhoz szívből gratulál szerkesztőségünk.

 

  A Póka Egon vezette Kőbányai Zenei stúdió sajtóközleményét változtatás nélkül közöljük.

 

   „2017. október 10. Maróthy Zoltán, az Ossian, a KMK, a Fahrenheit, a Kiss Forever Band alapító tagja, Koncz Zsuzsa állandó gitárosa, a Kőbányai Zenei Stúdió tanára vette át az év zenepedagógusa díjat a Budapest Music Expón. A zeneiskola egykori diákja, Kaszás Péter a világhírű gitárművész, Al Di Meola dobosaként az év zenésze lett, Kékkői Zalán, az Ákos-produkció gitárosa pedig az év zenésze közönségdíjat nyerte el.

 

Dijazottak Marothy Kaszas Kekkoi 1

  balról: Maróthy Zoltán, Kaszás Péter, Kékkői Zoltán

 

 

  – Nagy megtiszteltetés számomra immár 20 éve folyó munkám elismerése. Zeneiskolánknak vezető szerepe van abban, hogy ma tehetséges és a szakma iránt alázattal viseltető, képzett zenészeket hallgathatunk színpadon, a tévében és a rádióban. Ebbe az intézménybe 20 éve minden reggel örömmel lépek be – mondta a díj átvételekor Maróthy Zoltán.

 

   Kékkői Zoltán hangsúlyozta, hogy az iskola szakmaisága rengeteget adott neki pályája indulásakor: – Életem egyik legfontosabb döntésének bizonyult, hogy jelentkeztem a Kőbányai Zenei Stúdióba. Öt éven keresztül tanulhattam azoktól a zenészektől, tanároktól, akiknek addig csak a koncertjeire járhattam és tátott szájjal figyeltem a játékukat. Zenetanulás szempontjából életem legintenzívebb időszakát kaptam, amiért nagyon hálás vagyok.”

 

   Az idén alapításának 20. évfordulóját ünneplő, a Budapest Márka díjjal elismert Kőbányai Zenei Stúdió oktatásának szakmai színvonaláról sokat elárul, hogy a 2013-ban alapított díj átvevői között rendszeresen díjat kapnak az iskola tanárai. 2013-ban Póka Egon, 2014-ben Babos Gyula, 2016-ban Jávoriné Gulyás Erika vette át a díjat, Sárik Péter, a tavalyi év zenésze is tanított a könnyűzenei stúdióban.

 

   Mondhatjuk azt is, a 20 év vagy akár a díjak köteleznek. Ezért is írhatunk arról, hogy számos esemény következik, köztük koncert, klubest, vendégfellépések.

 

Színes programsorozat

 

 

„Az ország legnagyobb könnyűzenei iskolája ünnepségsorozattal emlékezik meg alapításának 20. évfordulójáról.

     A jubileumi programsorozat részeként havonta jelentkezik majd a Blues Klub programja, rendszeresek lesznek a stúdión kívüli koncertek is. Az egész napos 20. jubileumi koncert mellett az intézmény megrendezi saját évvégi gáláját, előadóművészei közreműködnek klubkoncerteken és fesztiválokon egyaránt. A tervezet szerint nyáron ismét a Kőbányai Önkormányzattal együttműködve, saját udvarral készülnek a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra, szorosabbra fűzik kapcsolatukat a Rádió Rockkal, illetve számos zenei intézménnyel és programhelyszínnel is, szerte az országban.”

 

(Kőbányai Zenei Stúdió)


A Kőbányai Zenei Stúdióról

   A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által alapított és fenntartott Kőbányai Zenei Stúdió 1998-ban kezdte meg önálló intézményi működését. Mára az ország legnagyobb létszámú és legmeghatározóbb, kifejezetten könnyűzenét oktató középfokú zeneművészeti szakképzési intézménye, ahol a tanulókat az e műfajban megszerezhető legmagasabb szintű szakképzettség megszerzése érdekében közel 40, többségében aktívan működő, nagyrészükben a nagyközönség által is ismert művész tanár oktatja. A nappali tagozaton, az érettségit követően négy szakképzési évfolyamba járó tanulók számos hangszeren tanulhatnak, basszusgitáron, billentyűs hangszereken, dobon, gitáron és fúvós hangszereken, emellett átfogó elméleti ismereteket szereznek a szakmáról például olyan tanórákon is, mint a rock-történet, a zenei menedzselés vagy a jogi alapismeretek. Az iskola átlagos tanulói létszáma évente 150 fő, a tavalyi évig mintegy 800 diák tett eredményes szakvizsgát. Emelt szintű végzettség megszerzése esetén a tanulók pedagógus munkakört is betölthetnek a könnyűzenész szakma gyakorlati oktatásában.