AD-blacklist1

2018
jan.
08

Rövid beszélgetés a hosszú exponálásról

Írta: Oszvald György

xgya 114 leadKedves hangú levélben kereste meg szerkesztőségünket egy fiatalember. Azt kérdezte, tudnánk-e segíteni abban, hogy különleges fotóival Kőbányát olyan nézőpontokból, olyan szemlélettel mutassa meg, melyekre kevesen gondolnak.

 

 

 

Elolvastuk a levelet, mely így végződött: „Egy álmom valósulna meg 17 évesen, ha viszontláthatnám a képeimet egy Kőbányát képviselő oldalon is.” Megnéztük a csatolt fotókat, s néhány kép közzétételénél azonnal többet kínáltunk Györgyfy Ákosnak, IX. kerületi Weöres Sándor Gimnázium harmadikos, informatikát tanuló diákjának, merthogy, ő volt a levél írója. Azt javasoltuk, bemutatjuk az olvasóknak, ahol nemcsak a képei, de ő maga, a motivációja, a módszerei is hangsúlyt kapnak. A beszélgetésre még tavaly, karácsony előtt került sor.

 

   A KÖSZI-ben találkoztunk, leültünk az oldalfolyosón. Azzal kezdtem, hogy nemcsak a képeit, de a facebook-profilját is megnéztem, s ennek okán két dolgot említenék.

   Az egyik néhány éve történt. Egy fiatal magyar srác képe nyert el egy nemzetközi díjat. (Azóta utána néztem, a CBRE 2014 legjobb városi fotósa nemzetközi pályázatán Simó Szabolcs, az akkor egyetemista fiatalember a 16-25 évesek között győzött a Karácsonyi fényvillamos c. képével. – az erről szóló írás ITT olvasható – kiemelés tőlem, OGY.)

   A másik egy facebookra, valamelyik kőbányai nyílt csoportba posztolt kép, amely a Liget téri torzó bontásának első napjaiban készült. El is mondtam azonnal neki, hogy a fene nagy sárga irigység csak úgy eszi a májamat ezért a kompozícióért.

  

xgya1

  Az irigyelt fotó

 

   – Hogyan sikerült felmenned a kilencedikre? Ismerősöd lakik a Liget téren vagy bekéredzkedtél valahová?

   – Egy ismerőst kértem meg, hogy felmehessek a legfelső szintre.

   – Mit kell tudni rólad, azon túl, hogy 17 éves vagy? Mi indított a fotózásra?

   – Igazából Rizsavi Tamás fotói inspiráltak, különleges helyekről, például háztetőkről fényképez különféle témákat, főleg a közlekedés, az utca érdekli, de sokat exponál naplemente, napfelkelte témákat is. Hetedikes, nyolcadikos lehettem, amikor rátaláltam a képeire, s azonnal elkezdtem a fejemet törni, hogyan kerülhetnék kapcsolatba az ilyen fajta fényképezéssel?  Ugyanis, az első pillanatban megtetszett a hosszú záridős technika és annak az eredménye. Persze, ezt a módszert több napos keresgélés után találtam meg, utána pedig azt kutattam fel, milyen eszközökkel lehet megvalósítani. Az eredmény az első fényképezőgépem lett, egy Canon 1200D, 18-55 mm objektívvel. Ez nyolcadikos koromban volt. Találtam egy oldalt is a facebookon, oda töltöttem fel képeket, s igyekeztem a kapott kritikákból tanulni.

 

xgya9

  

   – Egy alapobjektívvel elég nehéz dolgozni, bár nem lehetetlen. Mire jutottál az eddigi három évben?

   – Először is, hamar rájöttem, hogy objektívekre van szükség, a 18-55 mm-es egyedül kevés. egy 10-18-as nagylátószögű obit vettem először. Időközben arra is rájöttem, hogy az 1200D-nek elég szűk az ISO érzékenységi tartománya, a szoftvere is lassú volt, egyszóval, egy új gépet vásároltam. Ez, a Canon 760D, most is nálam van.  

  A szemléletem pedig csak abban változott, hogy már többnyire meg is tudom valósítani, miként jussak el arra a helyszínre, amit kinéztem egy témához. Mert eleinte csak annyi volt, hogy álmodoztam egy magas hídról vagy háztetőről… Most már élvezem azt is, ha az én nézőpontomból fotózott téma másoknak tetszik.

   És ide még az tartozik, hogy továbbra is kíváncsi vagyok a véleményekre, ezért létrehoztam a saját facebook oldalamat, hogy minél több embernek tudjam megmutatni a munkáimat.

    

xgya10

 

   – Mennyire jött be a nyitás? Milyen véleményeket kaptál?

   – Mindenfélét, s őszintén mondom, a negatív kritika sem esik rosszul, mert mindenből lehet tanulni. Arra viszont büszke vagyok, hogy a Honeywell Naptár 2016 pályázatán elnyertem az év fotósa díjat, bekerültem a naptárjukba. Ezen kívül a CEWE naptárpályazatain is háromszor nyertem megjelenést.

   – Gratulálok, egyszer még megérjük, hogy Kőbánya Korniss Pétere leszel.

   – Passz, köszönöm.

    

xgya12b

 

   Ákos előszedte a kameráját, s közben – talán az iménti dicséretre reagálva – elmondta, több hetes internetes keresgélés után találta meg azokat az információkat, melyek a több kép összefűzését teszik lehetővé. – Arról szól ez a módszer, hogy betárazok a photoshopba több képet, és az a rétegek átláthatóságának változtatásával tudok új mondandót, új élményt adni – magyarázta. Nem titkolta, voltak tévútjai, sikertelen próbálkozásai is, de egyre inkább érzi, hogyan kell alkalmazni ezt a módszert. Aztán megnéztük a kamerát is. Őszintén szólva, egyre jobban erősödött bennem is a gondolat, hogy jó lenne egy kicsivel korszerűbb masinát nekem is beszereznem…

   

xgya19

 

    – Tervezed-e a fotózást, gondolok itt arra, hogy kinézel egy objektumot, körbejárod, már amennyire lehet, nézőpontokat keresel vagy ahogy jön, ötletszerűen exponálsz?

    – Többnyire tervezek, persze kérdés, ki milyen részleteket ért ez alatt? Például a fényvillamosnál a menetrendet néztem, több megállóban is voltam, a háttereket figyeltem meg. Igyekeztem időben kiérni a kiválasztott helyszínre, teszt fotókat lőttem arról, hogy mit is akarok majd megmutatni a fényvillamossal, hogy milyen beállításokat kell választani? Másfelől a jelenlegi baráti körömmel szoktuk megvitatni, hogy például egy szombat délutánon hová, merre menjünk fotós túrára? A gimnázium nulladik évében összeismerkedtem egy nagyon jó barátommal, Fekete Ákossal, és a képeim zömét az ő társaságában készítem; inspirál engem.

   xgya20

 

   – Egy év múlva érettségizel. Gondoltál már a hogyan továbbra? Egyetem a „szakmádban” vagy művészeti pálya valamelyik vizuális kommunikáció szakon?

   xgya 114a– Eddig azt tapasztaltam, hogy a fotózásból nagyon nehéz megélni, így ez inkább egy kiemelt hobbi, de inkább szenvedély maradna. Továbbra is fő irány a hosszú expozíciós fényképezés, szeretem az esti nyüzsgést, de a napfelkelte és napnyugta is érdekes, és nem csak a városban.

   Ami még kedvenc, az a portréfotózás, ebben sokat szeretnék még tanulni!

 

    A pályaválasztásban az informatika, illetve az angolnyelv irányába mozdulnék majd el, de konkrét döntésem még nincs. 

 

*

 

Álljon mellénk, támogassa a szerkesztőség munkáját, hogy fejlődni tudjunk, hogy színesebbek lehessenek cikkeink! A részletekért kattintson a képre!

tamogato tabla 400px