2016
nov.
18

A PSZ nyílt levele az önkormányzatoknak

Írta: szerk

psz logo2Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a települési önkormányzatokhoz az intézmények átadás-átvétele miatt, mert fontosnak tartja, hogy a jövőben a tankerületi központ biztosítsa a dolgozók számára a foglalkoztatás biztonságát és a változatlan munkafeltételeket.

    

 

Az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban azt írták: az átadás-átvétel során megkötendő megállapodás teremtsen garanciát arra, hogy az önkormányzati feladatellátás működtetői feladatainak végrehajtásában részt vevők ne kerüljenek rosszabb helyzetbe a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt. A tankerületi központ biztosítsa részükre a további foglalkoztatás biztonságát, a változatlan munkafeltételeket, beleértve az önkormányzat részéről nyújtott garantált és többletjavadalmazást is.


    A szakszervezet hozzátette, az átadás-átvételi eljárás során létrejött megállapodás részletesen térjen ki arra, mit jelent a nemzeti köznevelésről szóló törvény azon rendelkezése, hogy a tankerületi központ együttműködik a települési önkormányzattal a helyi közösségi és kulturális élet biztosítása érdekében. 
    A PSZ szerint ez nem merülhet ki abban, hogy a települési önkormányzat – külön megállapodás alapján – ingyenesen használhatja a tulajdonában álló ingatlanokat. Meg kell teremteni annak lehetőségét is, hogy a települési önkormányzat „beleláthasson az illetékességi területén működő köznevelési intézmények tevékenységébe”, és szükség esetén segítséget nyújthasson számukra.


    Felhívták a települési önkormányzatok figyelmét arra is, hogy a fenntartásukban működő óvodákban méltatlanul alacsony a jövedelme mindazoknak, akik nem tartoznak a pedagógus-életpályamodell hatálya alá. Ezért – ha erre lehetőség van – a 2017-es költségvetés összeállítása során teremtsék meg ahhoz a költségvetési fedezetet, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló óvodavezető a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben előírt kötelező juttatás mértékét meghaladó további, nem kötelező juttatást biztosíthasson az érintetteknek – kéri a PSZ.


    A szakszervezet bízik abban, hogy minden település megtalálja a további kölcsönös együttműködés lehetőségét, annak ellenére, hogy a működtetői feladatok 2017. január 1-jével történő állami átvétele után nincs törvényben lefektetett kapcsolat, együttműködési kényszer az érintettek között.

 
MTI