2016
nov.
17

Új veszélyeket hoz a kibertérben 2017

Írta: szerk

kiberMiután az idei a zsarolóprogramok éve volt, jövőre leginkább a hálózatra kapcsolt legkülönfélébb műszaki eszközök, a „dolgok internete” saját céljaikra való felhasználására összpontosítanak majd a kiberbűnözők – áll a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat 2017-es előrejelzésében.

  

 

Az idei a zsarolóprogramok terjedésének éve volt. A felhasználók számítógépein az adatállományt titkosító, majd váltságdíj fejében a titkosítást feloldó kártevő programok terjedése jövőre sem csökken majd a Kaspersky Lab előrejelzése szerint. Szélesedik és felhígul viszont az ilyen eszközöket alkalmazó bűnözői kör, és jóval kisebb arányban fogják betartani a titkosítás feloldására tett ígéretüket. Az idén még meglepően szakszerűnek és „becsületesnek” bizonyultak a kiberbűnözők ezen a téren – jegyzi meg a Kaspersky Lab.


    A kiberbiztonsági kockázatok egyik új fő vonulata jövőre a mobil platformokat célzó kémkedési eszközök és módszerek terjedése lesz. A célszemélyre szabott passzív eszközöket egyedi kivitelük és lappangó inaktivitásuk miatt nagyon nehéz lesz felfedezni, miközben bejáratot nyithatnak kritikus infrastruktúra ellen intézett szabotázsakciókhoz.
    A cég közölte: a közösségi internetes platformokon az egyre kifinomultabb célzott reklámszolgáltatásokat nyújtó és egyéb hasonló tevékenységkövető fejlett algoritmusok támadják majd a magánszemélyek privát szféráját. Ezek az eszközök amellett, hogy értékesíthető adatokat állítanak elő, akár a kémkedés legmodernebb eszközeivé válhatnak.


    A 2017 azonban elsősorban a dolgok internete (Internet of Thing, IoT) robbanásszerű térnyerésének az éve lesz. A túlnyomórészt minden biztonsági megfontolás nélkül az internetre kapcsolt legkülönfélébb eszközök könnyen kiaknázható erőforrást jelenteken a bűnözők számára például hálózatterheléses (DDoS) támadásokhoz, illetve a kilétüket elfedő botnetek üzemeltetéséhez. A dolgok internete így kezükben könnyűszerrel a beépített ügynökök, azaz „téglák internetévé” válhat.

 

MTI; fotó: vg.hu