• Mazsola, Tádé és társai az oviban

  Mazsola, Tádé és társai az oviban

  Vári Ildikó bábművész kiállítása a zuglói Napraforgó Óvodába „vitte el” a bábok mesevilágát február végén. A kicsiknek jónéhány figura ismerős volt, s az örömüket fokozta a Kőmazsik Bábcsoport előadása… Bővebben...
 • FlowStudentEurope: nagy dolgok előfutárai

  FlowStudentEurope: nagy dolgok előfutárai

  Tavaly nyáron beszélgettem Menyhárt Sándorral, akkor még egy erősen a kitalálás fázisában lévő, nemzetközi hatókörrel bíró elképzeléséről. Őszintén szólva, csak ámultam, mikor logikus rendbe szedte néhány év történéseit… Talán ez a beszélgetés volt a mára megvalósult, élő projekt elméleti összegzése. Bővebben...
 • 1
 • 2
Napi kiemelt
2012
okt.
02

Újra zengett a Hangár

Írta: Oszvald György

hangr plakt-leadA Kőrösi Kulturális Központ az elmúlt szezonban kezdeményezte fiatal, elsősorban bemutatkozni vágyó rock bandák fellépési lehetőségének biztosítását a KÖSZI-ben, méghozzá profi fény és hangtechnikával. A nyári szünet után újra kinyitotta kapuit a Hangár!

 

 

Ismét dübörgött a rock a KÖSZI-ben szeptember 29-én. A szervezők követték a tavalyi gyakorlatot, hogy a kezdő, helyüket kereső zenekarok mellett a már rutinos, ismert, mondhatni profi bandáknak is helyet adjon. Az előbbi kategóriát ezúttal a Pedig együttes, utóbbit a rangos elismerésekkel is bíró Anna & the Barbies fémjelezte.

 

4hangar 248

A Pedig zenekar

 

   Szimpatikus poénkodással, ám egy fontos információ megosztásával nyitott a Pedig zenekar. Egyfelől megkérdezték, kinek köszi, persze ez amolyan nyílt titok volt, hiszen Morassy László, a Hangár szellemi atyja a felvezetőjében elmondta, régi ismeretség köti őt a zenészekhez. Volt egy rácsodálkozás arra is, hogy nemcsak hangosítják őket, de fényben fognak zenélni. Ez igen, nem mindennapi élmény! Az infó pedig, hogy télre elkészül a CD-jük, a címe: Amit kifújsz. Igen, amit kifújsz, így egyszerűen.

 

   4hangar 081Aztán a fiúk a húrok közé csaptak. Nagyon kemény dob és basszus szólalt meg, egy parádés gitárral. Ha eltekintünk attól, hogy az emberi hang is egy hangszer, nyilvánvaló, hogy dallamot szolgáltató eszköz ilyenformán csak két darab volt: a gitár és basszus. Ja, hogy a dobok is képesek többfél magasságú hangot kiadni? Jó, akkor pontosítok: a gitár dallamhangszer.

 

   A Pedig zenéjének egyik alapja a megbízható, nagyon pontos ritmika. Erre épülve szólalnak meg a dallamok, és láss (vagy inkább hallj!) csodát, tele van a színpad muzsikával. Ebben a kemény rock műfajban ez a csodálatos: négy ember varázsol valami nagyon szépet a színpadra, a hangfalakba, a fülünkbe. 4hangar 162Repertoárjuk alapjaiban hard rock számokból áll, de nem idegen tőlük a játékos ska elemek vagy éppen a rap alkalmazása sem. Néhol eléggé alternatív zenei jegyeket is beépítettek a muzsikájukba.

 

   Hadd részletezzek egy picit! A gitár mind a szólókban, mind az akkordozásban kiváló. Amikor „imprózik” – mondtuk ezt ifjú korunkban, anno – nagyon szépen variálja a dallamot, bele-bele szőve egy éppen a kellő helyen megszólaló akkordot.  Amikor meg ének van és a harmónia kell, mert az ének viszi a dallamot, nagyon szépen telít a kíséret. No, ezért írtam elébb, tele van a színpad zenével.

   4hangar 077Az éneknél egy meglátásom van. Néhány számban jó lenne, ha két-három hanggal magasabb hangfekvésben is megpróbálnák a hangszerelést. Hiszem, hogy kifér a torkán és szebb, csillogóbb lenne a hanga a magasabb regiszterben.

   Egy színpadi elemet is ki kell emelni, ez pedig a következetesen görnyedt, előrehajoló előadásmód. Az biztos, hogy egy bel canto* előadáshoz szokott operaénekes belepistulna, ha így kellene egy alsó egyvonalas C-t kiénekelni, itt ez nem gond. Ugyanakkor látványelemnek ki váló, főleg úgy, hogy a gitár és a basszus igencsak szolídan mozdul meg a színpadon.

 

   A basszus megbízhatóan stabil, kellemes meglepetés volt, hogy nem csak a sima alaphangokra korlátozódott, de dallamsorok is megszólaltak, a szükséges mértékig változatos ritmusképletekkel.

 

4hangar 101

 

   A címadó dalról annyit mondanék, hogy piszok jó! Enyhén rap-es beütésű, izgalmas a ritmika, szépek a váltások a főtéma és refrén között.

   És egy fontos információ. A „Kelj fel Moszkva tér"-refrénnel rendelkező nóta nem ezt a címet viseli! Az opus valódi címe: Zuhany. Kéretik így használni, ha mégis a refrént említik címként! Persze, azért ezt a sort bárki üvöltheti torkaszakadtából…

 

A cikkrészlethez képgaléria tartozik - ITT

 

***


A kezdés előtti beállásnak köszönhetően, a Pedig után egy bő fél óra kellett csak az átszereléshez. A néhány fős, javarészt hozzátartozókból álló Pedig-táborhoz egy durván száz fős Anna & the Barbies rajongó csapat csatlakozott, várva az este fő attrakcióját.

 

4hangar 326

Anna & the Barbies

 

  Nos, nem kellett soká várakozni. Elsötétült a terem, a majdnem teljes sötétségben halk, pszichedelikus attitűddel bíró zenei felvezetés kezdődött. A fénypultról lassan tolták feljebb és feljebb a fényerősséget, ezzel párhuzamosan lett keményebb a zene. Eközben, szinte észrevétlen settenkedett a színpadra Anna, egy félig boszorkányra, félig szado-mazo dominára hajazó, egyébként fantasztikus jelmezben. Egy ponton aztán berobbant a zene, óriási ritmus és stílusváltás következett. 4hangar 328A nem túl hosszú etűd után sajátos köszöntő következett! „Az előző zenekar nagyon megtisztelt minket, a gratulációjuk mellé egy üveg fehér rumot ajándékoztak nekünk. No, ki akar egy kortyot?” – kérdezte Anna. Hát persze, hogy mindenki! Jött az itatás, tényleg ütős volt a nedű. A belépő óriási volt, hozta az alaphangulatot. Fergeteges rock ’n roll számmal hangolták tovább a közönséget, akik abszolút vevők voltak a show-ra! Merthogy a vérnyomást 200-ra emelő parádés zene mellett pompás show műsort csinált Anna. (A sportban úgy mondanánk, hátán viszi a csapatot.) Mozgása, dinamikája (néhol a hangja is), mimikája többször is a rocknagyit, Tina Turnert idézte. Ugyanakkor ezer arcát mutatta a kedves, anyásan mosolygó, máskor kacéran kacsintó, vagy éppen a szexuális szabadosság határait súroló mozdulatokkal, kiszólásokkal. Egy pillanatra sem állt le, s a pihenésnek is sajátos módját választotta. Lekászálódott a színpadról, leült a nézőtér közepén: „No gyertek, üljetek ide mellém, szép körbe, kedveseim! Hahó! Ez egy rendes hely, abszolút tiszta padló, no feküdjünk le, úgy, úgy, heveredjetek mellém és énekeljetek velem!” – hergelte a közönséget. És lőn! A bátrabbak közben nekivetkőztek, néhány srác félmeztelenül, egy leányzó póló nélkül élvezte az eszméletlen show-t! (Megjegyzem, mind a zenészek, mind a „hangosztály” fantasztikusan dolgoztak eközben: egyetlen pillanatra sem ment el a hang, az éppen adott ritmus úgy, olyan pontosan ketyegett, mint az atomóra! De néhány gondolatot még feldobok ezekről a dolgokról is.)

 

4hangar 600

Egy kis ,,pihenő" a rajóngók köözött


4hangar 1145

Közös léggitárparádé a legjobbakkal

 

  Az első harmadban egyértelmű volt a program szerkesztése: a dögös, pergő ritmusok után valami gyönyörűség, egy lassú szám következett. Kellett is a pihenő, mert Anna karján, vállán a fel-felvillanó generál-fehér fényben megcsillant az izzadtság; őrület, hogy mit produkált! Mind a kilométer, mind a „gimnasztika” óriási energiákat emésztett fel! 4hangar 497Hallgattam a zenét, s azon gondolkodtam, be kell-e szuszakolni valamilyen skatulyába a stílust? Merthogy rock, heavy metal, rockabilly, punk-rock, R ’n’ B, rap elemek váltakoztak, néhol még hip-hop is megjelent. Úgy döntöttem, nem foglalkozom ezzel: azt könyveltem el magamnak, hogy egy élvezhető, dallamos, szögletes de lüktető ritmikájú, néhol lírai, többségében rap alapra (arra a jobbik fajtára, nem a gettó félére) írt rendkívül igényes(!) és szerethető muzsikát mutattak be. Nekem nagyon bejött ez a „mix”!

 

   Használtam itt egy szót, egy jelzőt, tettem a nyomaték kedvéért egy felkiáltó jelet is. Mert ne feledjük, miközben közvetlen kontaktusa van Annának a közönséggel, felszólítja őket egy kis játékra, speciel léggitározásra sörösüveg segédeszközzel, egy pillanatig nem feledi, hogy ott a füles, eddig dumálhatok, de itt a dallam, itt már énekelni kell! Egy szemvillantás a zenésztársaknak, s tudják jól (mondanám fél akkordból is megértik egymást), itt jön a váltás. 

   4hangar 658Anna átöltözése egy lassú szám – Teszt – után (s ez is egy zseniális show-elem) egy kicsit más zenei világot is hoz, de alapjában nem változik a stílus. A lassú, érzelmes, a nyitószámra hajazó kezdés csak a látszat: néhány ütem után robban a bomba: az egyszerre belépő basszus, dob és gitár „szétlövik” az agyat, áthangolják a szív ritmusát! Innentől eszméletlen kemény rock következik! A kicsit punkos elemeket felvonultató hangzások közben azért be-becsempészik a nyitány pszichedelikus hatású akkordjait!  

 

   Ez a csapat már nem a „garázszenekarok” szintjén áll. Attól a világtól bőven több, vérprofi csapat muzsikál a KÖSZI színpadán! Kiváló komponálás, megismétlem, magas fokú igényesség jellemzi a zenéjüket. Az nem a technikának köszönhető, ha egy apró, két ütemes orgona dallam éppen ott és akkor szólal meg, amikor kell, mert annak ott az a szerepe, hogy egy akkord kicsengését vigye tovább.

 

   Hadd ne dicsérjem ennyire őket, még valaki azt hinné, fizetett tollnok vagyok. Pedig erről szó sincs! Egyszerűen elvarázsolt a profizmusuk többsíkú megjelenése. És a hatás alól nehezen tudom kivonni magam! Talán nem is akarom…

 

 

A cikkrészlethet képgaléria tartozik - ITT

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY


*/ A bel canto egy olasz operai kifejezés (jelentése: szép ének), amely olyan éneklési technikát jelent, ami a tökéletes dallamformálást helyezi az előadás középpontjába. A hang mozgékonyságán, a hangképzés kiegyenlítettségén alapul.

10ker lapfej

Kőbánya

Kű, a nagy mesélő

Kű, a nagy mesélő

2019.03.20. | Oszvald György

Dőlt belőle a szó, történet történet után sorjázott; az aranycsapatról és magáról beszélt. Olyan sztorikat mondott, amiket nem közölt a korabeli sajtó, mégis nagyon sokan tudtak ezekről. Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke volt a stroke klub vendége tavaly ősz...

Művelődés

Mazsola, Tádé és társai az oviban

Mazsola, Tádé és társai az oviban

2019.03.18. | Oszvald György

Vári Ildikó bábművész kiállítása a zuglói Napraforgó Óvodába „vitte el” a bábok mesevilágát február végén. A kicsiknek jónéhány figura ismerős volt, s az örömüket fokozta a Kőmazsik Bábcsoport előadása…

Budapest

Kőbányán is lesz LED-es közvilágítás

Kőbányán is lesz LED-es közvilágítás

2019.02.18. | szerk

Idén is folytatódik a budapesti közvilágítás korszerűsítése; az ősz végére további mintegy háromezer LED-világítótestet telepítenek, a többi között a Könyves Kálmán körúton, Káposztásmegyeren, a kőbányai újhegyi bányató és Kőér utca...

Magyarország

Vasárnap kezdődik a házasság hete

Vasárnap kezdődik a házasság hete

2019.02.07. | Oszvald György

Vasárnap, február 10-én kezdődik a házasság hete; országszerte és a határon túl száz településen több mint kétszáz programmal irányítják a figyelmet a házasság, a család fontosságára – közölték a szervezők...

Suli

FlowStudentEurope: nagy dolgok előfutárai

FlowStudentEurope: nagy dolgok előfutárai

2019.03.18. | Oszvald György

Tavaly nyáron beszélgettem Menyhárt Sándorral, akkor még egy erősen a kitalálás fázisában lévő, nemzetközi hatókörrel bíró elképzeléséről. Őszintén szólva, csak ámultam, mikor logikus rendbe szedte néhány év történéseit… Talán ez...

Sport

Három emeletnyi röpködés

Három emeletnyi röpködés

2019.03.06. | Oszvald György

A kerékpáros extrém sportágak egyik legőrültebb ágát, a downmall néven ismert, bevásárló központok belső terére kitalált versenyt rendezték meg az Árkád üzletközpontban március 2-án.

Szerintem

 • Kőbányai fake-news

  Senkinek nem vagyok, s nem is kívánok fogadatlan prókátora lenni. Éppen ezért nem állítok semmit, csak pusztán emberi kíváncsiságból kérdezek. És ezt bárki megteheti, ha elolvassa a szeptember 30-ai időközi képviselőválasztás fideszes sajtóközleményét és az érintett erre adott válaszát.      A Fidesz Kőbányai Szervezetének szeptember 27-én kiadott közleménye a Momentum Mozgalom által a X. kerületi időközi önkormányzati választáson állított jelöltjéről megjelent sajtóhírek kapcsán, mellette párhuzamosan Kovács Róbert képviselőjelölt reagálása:

  Bővebben...

 • A hét műtárgya
 • A hét képe
 • A hét írása

 Szószék - kőbányai Szent László templom

SZTL 444

 fotó: Oszvald György

   Darázscsípés

 

EYBL Zsiros 2 203

 

 

 fotó: Oszvald György 

Molecz Ági: Kisfiam – 2.

 

Állatkerti sétánk végén a kijáratnál, a gyerekek nagy örömére lufiárus kínálta színes csokorba kötött portékáját, Óvodáskorú kisfiam is kért egyet, egy „színűt”.

   – Milyet, kicsikém? – kérdeztem, Pirosat?

   – Nem.

   – Kéket?

   – Nem.

   – Zöldet?

   – Nem.

   – Na jó, jó – fogyott el a türelmem, de hát milyen színűt szeretnél?

   – Hát, olyat! Színűt! – és a nyomaték kedvéért dobbantott a lábával. Utoljára próbálkoztam.

   – Fehéret kérsz? A gyerek erre elpityeredett.

   – Nem érted? Színűt kérek! – és most már toporzékolt mérgében, hogy milyen értetlen vagyok.

     

Bővebben...

10ker-AD-700x100