• Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

    A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé. Bővebben...
  • Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

    Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más oldalról is lássák az ovisok, és egyedi élményben legyen részük, némi utána járással sikerült „tető alá” hozni. Bővebben...
  • 1
  • 2
Napi kiemelt
2012
okt.
01

Ének a téren – a zene világnapja

Írta: Oszvald György

zenevilnap 047leadA kerület általános iskolák kórusainak tagjaiból szerveződött egyetlen, kétszáz fős énekkar és a Tutta Forza zenekar trombitásai voltak a szereplői a zene világnapja tiszteletére rendezett közös éneklésnek.

 

 

   Az ünnepi eseményt immár hagyományosan a KÖSZI előtti téren rendezték meg. Az énekkar a művelődési intézmény lépcsője köré állt fel, velük szemben és két oldalt elhelyezkedve pedig a hozzávetőlegesen azonos létszámú érdeklődők álltak.

 

zenevilnap 068

 

   Pontban délután négy órakor felcsendültek a trombiták, fanfárok, jelezve, az ünnep kezdetét. „Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A zene világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését” – tudhatjuk meg, ha e nap történetére, nevére rákeresünk az interneten.

 

   zenevilnap 241Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere azt emelte ki megnyitójában, hogy a zene végigkíséri életünket, velünk van a filmekben, a reklámokban. „Az édesanya altatót énekel a kicsijének, zenével ünneplünk, zenére mulatunk egy-egy esküvőn, és bizony, a szomorú napoknak is a zene a kísérője” – mutatta be a zene szerepét, helyét a mindennapokban.  

 

   Felcsendült az ének, egy magyar népdal, az Érik a szőlő, hajlik a vessző kezdetű dal hangzott el elsőként. A programban ezután egy hatalmas ívet felölelő, magyar és külföldi szerzők műveit, ezzel együtt különféle korszakokat és stílusokat bemutató hangverseny következett, benne a Nox együttes Eskü című átiratával. A kórus élén az egyes iskolák énektanárai, karvezetői vezényelték a műveket.

   zenevilnap 049Az ünnep létrejöttéről, a művek kiválasztásáról Bartháné Ábrahám Katalint (képünk), a Szent László Gimnázium karvezetőjét, az ünnep egyik szervezőjét kérdezte a 10kerkult.hu.

   Említette, kevés idő volt a felkészülésre. Hogyan oldották meg mégis a próbákat, hogyan szervezték meg a mai napot?

   Valójában még az elmúlt tanév végén elkezdtük a felkészülést. Tartottunk egy évzáró megbeszélést májusban, s a dalok nagy részét már akkor kiválasztottuk. A szorgalmasabb énektanárok elkezdhették a betanítást, de volt közben egy nyári szünet, ami azt is magával hozta, hogy változtak a kórusok, sőt, egy kicsit a repertoár is. Így igazából azt mondhatom, szeptember első napjaiban kezdődött el az igazi munka.

 

   Hogyan választottak ki a zeneirodalom számtalan művéből húsz-huszonöt percnyi anyagot és miért éppen azokat, amik itt szerepeltek?

   Ez egyszerű. Az alap egy népdalcsokor, ez mindig van, a többi egy ötletelés, a kollégák javasolnak műveket. Figyelembe veszik, hogy könnyen tanulhatók legyenek, részben kötődjenek a tananyaghoz is, vagy akár a karvezetők éppen tanítják valamelyiket. Mindig van egy komolyzenei vonal és egy könnyedebb anyag is…

 

   Mint például a jelenkor magyar könnyűzenei termése. Belefér-e a popzene az ünnepi hangulatba?

   Igen énekeltünk a Nox együttestől is. Egy kizárólagosság van, hogy igényes mű legyen a kiválasztott.

 

zenevilnap 010   

   Az ünnepi hangverseny végén kedves jelenet következett. Kovács Róbert egy-egy szál sárga rózsával köszönte meg a betanító karvezetők munkáját. Szerkesztőségünk pedig kisebb gyerekcsoportokat szólított meg, a kórustagok véleményét tudakolván néhány témában. zenevilnap 148A véletlen a Szent László Általános Iskola tanulóit hozta utunkba, tőlük azt kérdeztük, nehéz volt-e felkészülni a mai napra? Egymás szavába vágva mondták, hogy a dalok nagy részét a kóruspróbákon, a beéneklés során tanulták meg. „A népdalok felét tudtuk, így egy hét alatt sikerült teljesen betanulni ezeket” – mesélte egyikük nagy lelkesedéssel. Egy másik leányzó a Nox dalt említette, szerinte ez is könnyű volt, egy hét alatt végeztek vele.

 

   Kicsit odébb két beszélgető apróságot „zavartunk meg” kérdéseinkkel. Kiderült, ők a Harmat Általános Iskola tanulói. Nekik az angol dalt volt a legnehezebb megtanulni, a legkönnyebb feladatot pedig a Nox Esküje jelentette, „mert magyar a szövege és sok helyen hozzá lehetett férni” – magyarázták. Ez a kedvencünk, mondták egyszerre.

 

   zenevilnap 023Nem állítjuk, hogy ez egy mélyreható utóvizsgálat volt, de arról meggyőztek a vélemények, hogy a tanárok jól választottak, kicsiknek, nagyoknak egyaránt tetsző és könnyen tanulható dalokat választottak ez évben!

 

 

 

 

fotó: 10kerkult.hu/OGY

10ker lapfej

Kőbánya

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

Vizuális és gasztronómiai élmények a piacon

2024.03.24. | Oszvald György

A budapesti Lehel Csarnokot látogatta meg a több betegszervezet tagjaiból verbuválódott lelkes csapat március 22-én. A szervezést, az előkészítést az Érrehab Alapítvány elnöke, Kiss Judit végezte. A látogatást a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. Vezérigazgatóság Ügyfélszolgálati vezetősége tette lehetővé.

Művelődés

Festett és rajzolt lovak

Festett és rajzolt lovak

2024.03.08. | Oszvald György

A tehetséges fiatal, Avar Angelina művésztanoncot gyakorlatilag az utolsó napon invitáltam Rehorovics Anita kiállítására február 15-én. Az apropó az volt, hogy Anita képei között, több lovat, lovakat is ábrázoló művet...

Budapest

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

Tüntetés a végrehajtások áldozataiért

2023.05.31. | szerk

Tüntetést szervezett a Szikra Mozgalom május 30-án, kedd délutánra a Fővárosi Törvényszék Markó utcai épülete elé, a demonstrálók a ,,végrehajtói maffia felszámolását" és a végrehajtások áldozatainak támogatását követelték.

Magyarország

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

Így ismerhetjük ki a mosogatógépünk működését

2024.03.14. | Oszvald György

A modern háztartások és a kereskedelmi konyhák elengedhetetlen eszközei közé tartoznak a konyhai mosogatógépek. Rengeteg időt, energiát és vizet takarítanak meg, miközben hatékonyan tisztítják és fertőtlenítik az edényeket és evőeszközöket....

Suli

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

Huszáros foglalkozás a Mászóka óvodában

2024.03.24. | Oszvald György

Igen, valóban egy teljes díszbe öltözött huszár látogatta meg a Kőbányai Mászóka Óvoda gyerekeit. Igaz, nem véletlenül. Bobory Gyula, az óvoda igazgatóhelyettese ötletét, miszerint a március 15-ei ünnepet kicsit más...

Sport

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

Érdemes már most tervezni a 2024-es nyári vakációt?

2024.02.29. | szerk

Mivel lassan már itt a tavasz, ideje lehet meggondolni, hogy milyen nyaralást szeretnél az idén. Akár hazai, akár külföldi utat tervezel, nem érdemes sokat halogatni, mert ahogy a következőkben leírjuk,...

Vélemény

  • Amikor az igazság szembe jön

       Nagy ritkán, de előfordul, hogy olyan információval találkozom, ami nagyon ritkán jut el még a legvehemensebb hírvadászokhoz is. Hát, most ez megtörtén, s bár nem tartoma magam hírfalónak, azért igyekszem figyelemmel kísérni a politikai "csemegéket".    A napokban is ez történt, így leletem rá az ellenszel.hu oldalon közölt videóra. A cím veretes és sokatmondó. A véleményalkotást az olvasókra bízom - pro és kontra.    A január első hetében megjelent hír  IDE  kattintva tekinthető meg, tartalmazva az Orbán Viktor az Európai Parlament nyilvánossága előtt kiosztó felszólalást.

    Bővebben...

  • A hét műtárgya
  • A hét képe
  • A hét írása

 Drasche porcelánok

(Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Helytorteneti atadas 056

 fotó: Oszvald György

   Én csak visszaütöttem...

 

Potos HM sport C 728

 

 

 fotó: Oszvald György 

 Farkas Viola:

A megszokás hatalma

 

Megszokták, hogy vagyok, mindig is jól vagyok,

Ha kell, verset mondok, vagy éppen táncolok.

Én is csodálkozom, nem voltam még beteg?

Dehogy nem, dehogy nem, nagyúr a fegyelem!

Sok nyavalyáimmal, sosem dicsekedtem,

Munka volt a fontos, ezt meg fel sem vettem!

Színházi berkekben túlteszik magukat,

Nem is mondanak le, előadásokat!

Bővebben...

10ker-AD-700x100